-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomos mamos – apie privačius ir valstybinius darželius: kurie geresni?

Savo atžaloms tėvai visuomet nori geriausio, todėl kruopščiai renkasi ne tik mokyklas, bet ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas. 15min pasiteiravo žinomų žmonių, į kuriuos darželius – valstybinius ar privačius – jie veda savo vaikus ir kas lėmė jų pasirinkimą.
Erika Vitulskienė, Vaida Skaisgirė, Kšištofas ir Tatjana Lavrinovičiai
Erika Vitulskienė, Vaida Skaisgirė, Kšištofas ir Tatjana Lavrinovičiai / Brice Barrett, K.Bakūno, I.Gelūno nuotr.

Trejų su puse Ajų ir dvejų metų Herkų auginantys Erika ir Merūnas Vitulskiai rinkosi valstybinį darželį. 15min Erika Vitulskienė pasakojo, kad jų pasirinkimą lėmė tai, jog valstybiniai darželiai yra labiau universalūs.

„Leisdami vaikus į privačius darželius, mes jau nukreipiame juos kažkuria linkme, o mes norime, kad vaikai gautų daugiau vaikystės ir galėtų patys rinktis, ko norės gyvenime“, – pasakojo E.Vitulskienė.

E.Vitulskienė teigė, kad sostinės Žirmūnų mikrorajone įsikūrusiu darželiu „Rūta“ yra be galo pateikinti.

Erika Vitulskienė
Erika Vitulskienė

„Labai šaunios auklėtojos – yra ir jaunų, ir vyresnių. Rengia parodas, spektaklius, šokius, anglų kalbos būrelius. Vaikai susipažįsta ir su žvėriukais, ir burbulų ar ledų šventėse dalyvauja. Darželiai labai aktyviai užsiima įvairia veikla – dalyvavome ir Vasario 16-osios, ir Kovo 11-osios renginiuose. Mūsų auklėtoja yra labai iniciatyvi, ji pirmoji visko prigalvoja ir tėvelius paskatina būti aktyvius“, – teigė E.Vitulskienė.

Erika pridūrė, kad darželio auklėtojus reikia gerbti, nes jų darbas – be galo sunkus, o indėlis į vaikų ugdymą yra neįkainojamas.

„Žmonės, kurie dirba šiuos darbus, susiduria su labai dideliu tempu ir krūviais. Aš stebiuosi auklėtojų kantrybe, kai reikia prižiūrėti tiek daug mažylių. Auklėtoju ir mokytoju reikia gimti ir mylėti savo darbą iki išprotėjimo. Gydytojas, auklėtojas, gaisrininkas, policininkas – tai tos profesijos, dėl kurių reikia jausti pašaukimą. Negalima tiesiog ateiti ir dirbti šį darbą“, – pasakojo E.Vitulskienė.

5-erių Atą auginanti Vaida Skaisgirė sūnų vedą į privatų darželį „Vaiko medis“. Vaida teigė, kad nėra nusistačiusi prieš valstybinius darželius, tačiau laisvą vietą rado tik privačiame.

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu
Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu

„Pediatrė parekomendavo tą darželį, jį Atas sėkmingai lanko jau trejus metus, tame pačiame darželyje pradės lankyti ir priešmokyklinę grupę. Esame patenkinti ir atmosfera, ir lavinimu, ir požiūriu į vaiką kaip į asmenybę, o ne kaip į kažkokį vienetą grupėje. Žinoma, lyginant su valstybiniais darželiais, kiekvieną mėnesį privatūs darželiai finansiškai nuskausmina labiau“, – juokėsi V.Skaisgirė.

V.Skaisgirės nuomone, ne tik privačiuose, bet ir valstybiniuose darželiuose vaikai gauna pakankamai dėmesio.

„Manau, kad ir valstybiniai darželiai yra geri. Tarp draugų ir kolegų yra žmonių, kurie leidžia vaikus į valstybinį darželį, yra kurie leidžia į privatų. Man atrodo, kad praėjo tie laikai, kai reikėjo lyginti valstybinių ir privačių darželių meniu racioną ar sąlygas. Visi yra labai pasitempę“, – pasakojo V.Skaisgirė.

Trijų vaikų mama Tatjana Lavrinovič jaunėlę dukrą, 4-erių metų Emily, vedė į valstybinį darželį, tačiau vėliau savo sprendimą pakeitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tatjana Lavrinovič su šeima
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tatjana Lavrinovič su šeima

„Darželį nusprendėme pakeisti dėl to, kad mūsų vaikinai Danielius ir Dominykas vaikšto į privačią mokyklą, todėl dukrą norėjome leisti ten pat, kad anglų kalbą išmoktų kaip gimtąją. Privačiuose darželiuose vaikai auga laisvi, atsižvelgiama į jų asmeninius talentus, o Emily per metus pradėjo šnekėti angliškai“, – džiaugėsi T.Lavrinovič.

T.Lavrinovič pasakojo, kad valstybiniams darželiams valdžia turėtų skirti didesnį dėmesį.

„Valstybiniame darželyje nepadarytas remontas, viskas kukliai atrodo. Jeigu dirba geri žmonės, tai gerai yra ir ten, ir ten, bet jeigu tikrai reikia remontuoti ir lubas, ir parketą, tą reikėtų padaryti. Valstybiniams darželiams galėtų būti skiriama daugiau lėšų. Būtent valstybiniame darželyje mano dukra nukrito ir mums teko siūti jos kelį, nes iš grindų buvo išlindusi vinis. Aš manau, kad auklėtojos dėl to nėra kaltos, jos negali prižiūrėti, kas yra netvarkinga, bet vinys neturėtų lįsti. Kai keliamas toks klausimas, padaroma išvada, kad reikia finansavimo. O iš kur gauti finansavimą, niekas nežino“, – pasakojo T.Lavrinovič.

Inga Stumbrienė tiek jau į pirmą klasę einantį sūnų Gabrielių, tiek vyresnėlę Estelą vedė į privatų darželį.

„Norėjome, kad vaikai pakliūtų į pažįstamą aplinką, kad ir mes jaustumėmės saugiai, ir žinojome, kad darželis yra nuostabus ir inovatyvus. Darželis, kurį rinkomės, priklauso mūsų šeimos draugams, jis yra arčiausiai mūsų namų“, – sakė I.Stumbrienė.

Inga ir Aivaras Stumbrai su vaikais
Inga ir Aivaras Stumbrai su vaikais

I.Stumbrienė teigė, kad didelio skirtumo tarp valstybinių ir privačių darželių nėra.

„Iš tikrųjų, nėra didelio skirtumo, ar tai yra valstybinis, ar privatus darželis. Jeigu kam nors atrodo, kad valstybiniai darželiai yra prastesni, tai turiu draugių, kurios veda vaikus į valstybinius darželius ir yra labai patenkintos. Lygiai taip pat kartais būna nusiskundimų apie privačius darželius“, – 15min sakė I.Stumbrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius