-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomos moterys – apie P.Gražulio moralę, moters savivertę ir kodėl atsakomybė užgula tik mamą?

Seimo nario Petro Gražulio (59) ir palangiškės Birutės Navickaitės (31) meilės nuotykis virto drama ir žaibiškai apskriejo visą Lietuvą. Ir net paaiškėjus, kad politikas užgauliojo nėščią moterį, primygtinai siūlė jai darytis abortą, netrūksta tokių, kurie P.Gražulį gina ir bado pirštais į B.Navickaitę – „pati kalta“.
Erika Purauskytė, Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, Natalija Bunkė ir Rūta Mikelkevičiūtė
Erika Purauskytė, Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, Natalija Bunkė ir Rūta Mikelkevičiūtė / Gedimino Žilinsko ir 15min nuotr.

Kodėl visą atsakomybę tokiose situacijose dažniausiai turi prisiimti tik moteris, kodėl vyras gali siūlyti abortą, vėliau pagrasinti, kad atims vaiką, galiausiai „paaukoti“ kelis tūkstančius eurų ir išlipti iš balos sausut sausutėlis? Dalis visuomenės, įvertinus žmonių komentarus internete ir televizijos laidose, tai toleruoja ir teisina.

Apie tai pasikalbėjome su žinomomis moterimis, kurios yra ir mamos. Savo nuomonę 15min išsakė TV laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, renginių režisierė, įmonės „Menai ir renginiai“ vadovė Erika Purauskytė, atlikėjos Natalija Bunkė ir Nijolė Pareigytė.

Rūta Mikelkevičiūtė pripažino, kad išgirdusi šią istoriją pasipiktino, tačiau visai nenustebo. Kodėl?

„Mes gyvename gūdžiame patriarchaliniame krašte, kuriame naudotis moterimis yra normalu. Turėkite omeny, kad šita mergina yra daugybę metų (28 metus – red.) jaunesnė už jį. Tokių istorijų yra gausybė, tik ne visos viešinamos. Vyrui pasinaudoti mergina, susilaukti su ja vaiko ir po to į tai pasižiūrėti kaip į kažkokį nuotykį... Man tai priminė savotišką vergovę, kai tu pasinaudoji moterimi ir ją pameti, nes nenori nemalonių rūpesčių. Ar jis viešas, ar neviešas asmuo, nesvarbu, aš išvis pasigendu elementarios mūsų vyrų atsakomybės už savo vaikus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė

Lietuvoje yra įprasta palikti, pabėgti, išvažiuoti į užsienį, o moteris, ar ji turi pinigų, ar neturi – čia jau yra jos reikalas ir problema. Pažiūrėkite, kaip šiais laikais išsireikalauti iš vyro alimentus? Vyras neturi pinigų, vargšas, neturi iš ko mokėti ir tai yra normalu! O mamos juk niekas neklausia, ar ji turi pinigų vaiką išlaikyti, nes tai jos pareiga ir visi tai supranta“, – savo nuomonę išsakė R.Mikelkevičiūtė.

Pasak Rūtos, yra ir kitas aspektas – moters savivertė.

„Nežinau jos socialinės padėties ir nežinau jos šeimos sudėties – ar ji augo su tėvu, ar šitai šeimai netrūksta pinigų. Bet būti su tiek metų vyresniu žmogumi? Jeigu moteris turėtų savivertę, ji nebūtų su šituo vyru. Ir po to užsisuks užburtas ratas. Vaikas augs be tėvo, nematys pavyzdžio. Juk bet kuris psichologas pasakys, kad toks vaikas yra potencialus gyvenimu nusivylęs agresorius, kuris į moterį žiūrės kaip į gyvenimo malonumą. Jos užduotis – patenkinti, pradžiuginti, padaryti jam valgyti, o kai ji nusibos, ją mes ir ieškos kitos. Ir kas baisiausia, ta kita moteris atsiras“, – dėstė R.Mikelkevičiūtė.

„Mes su mano 16-mete dukra šnekame apie moters savivertę, kaip ji turi žiūrėti į pasaulį, į santykius su vyru ir, visų pirma, į save. Ir gausybė aspektų šioje istorijoje – tai ne tik vyro elgesys. Čia yra labai daug klausimų, kuriuos turėtų atsakyti tėvai, auginantys dukrą. Apsidairykite aplinkui, ar tokių istorijų maža? Tai yra patriarchalinio auklėjimo pavyzdys, dalykai, ateinantys iš istorijos. Kur yra moters vieta, ką ji gali sau leisti ir kodėl ji gali sau tai leisti“, – pasakojo R.Mikelkevičiūtė.

R.Mikelkevičiūtė teigė, kad P.Gražulio elgesys – tai mūsų visuomenės atspindys. „Tai, kad visuomenė dabar piktinasi, yra cirkas. Iš esmės visuomenė toleruoja tokį elgesio modelį. Tai yra #metoo skandalo seka. Tai yra galios, valdžios, pinigų demonstravimas ir vyrui tai yra pateisinama. Tik pabandykite apversti aukštyn kojomis ir pažiūrėti, kaip atrodo tokie santykiai. 60-ies metų moteriai – 30 metų vyriškis. Neįsivaizduojate net tokio modelio, tiesa? Vyrui tai yra leidžiama“, – 15min pasakojo R.Mikelkevičiūtė.

Atlikėja Natalija Bunkė teigė, kad už savo veiksmus vyras turi prisiimti atsakomybę ir svarbiausia, kad šioje istorijoje nenukentėtų jųdviejų su Birute vaikas.

Stop kadras/Natalija Bunkė
Stop kadras/Natalija Bunkė

„Aš suprantu, kad P.Gražulis yra tokia „įdomesnė“ asmenybė. Aš labai tikiuosi, kad jis parinko ne tuos žodžius, kad nepagalvojo, ką sako, nors Seimo nariui vertėtų galvoti, ką sako. Kiekvieno mūsų išsilavinimas ir mentalitetas yra skirtingas. Į tėvo ir motinos santykius negalima įvelti vaiko. Tas vaikas nėra kaltas, kad jie nesutaria, nesusitarė... Nors nežinau, ar galima šią istoriją nesusipratimu vadinti, juk jeigu jie turėjo santykius, tai normalu, kad būna ir pasekmės. Gražulis nėra mažas berniukas, kad jis to nežinotų ir nesuprastų – yra apsisaugojimo priemonės. Bet kokiu atveju vyras turėtų prisiimti atsakomybę ir čia net kalbos negali būti. Jis suaugęs vyras ir nėra kvailas“, – sakė N.Bunkė.

Natalijos manymu, viešumas šiuo atveju – tik į naudą.

„Neabejoju, kad viešumas šiai moteriai labai padės. Kai kurie tėvai bėga nuo atsakomybės, ypač tokiose situacijose, kai yra nesantuokinis vaikas ir iš vienos pusės nelabai lauktas. Aš manau, kad visuomenė jį pasmerks ir jis mokės normalius alimentus. Bet ne piniguose čia esmė. Tam vaikui reikia dėmesio. Paskui mes turime pasekmes, kad vaiko psichika būna traumuota, todėl turime apie tai galvoti. Tikiuosi, kad šiuo dalyku susidomės ir vaikų teisių kontrolieriai. Moteris būna labai pažeidžiama po gimdymo, mes būname nedarbingos, mums atrodo, kad visas pasaulis griūva. Bandau įsivaizduoti save jos vietoje...“ – sakė. N.Bunkė.

Erika Purauskytė įsitikinusi, kad ši problema Lietuvoje – ypač opi.

„Tokių gražulių yra pilni kampai. Ir tiek įstatymai, tiek viešoji nuomonė leidžia jiems be jokių įsipareigojimų ir atsakomybių ramiai gyventi“, – 15min sakė E.Purauskytė.

Organizacijos „Neplanuotas nėštumas“ nuotr./Erika Purauskytė
Organizacijos „Neplanuotas nėštumas“ nuotr./Erika Purauskytė

Savo nuomonę ji išsakė ir socialiniame tinkle. „Negaliu, kaip pikta už tokius šūdus, ne vyrus! Gražulis yra šlykštus šlykštus diedas, kuris tik dėl to, kad yra žinomas politikas, neišvengė nors dalinės atsakomybės. Kad ir kaip rangėsi, kaip koks gyvatė, savo deklaruojamas vertybes pamynęs ir pamiršęs. Ir tokių gražulių pilni kampai.

Kiek daug merginų ir moterų lieka vienos su „bėda“, vos tik dar prieš penkias minutes asistavęs ir draugavęs „draugas“ sužino, kad laukiasi. Jie tiesiog ima ir dingsta. Nes gali. Nes mūsų įstatymai reiklūs tik mamoms. Tik mamos gali gauti baudžiaką, kad nesirūpina kūdikiu. Tai, kad tėvas tiesiog dingsta, ignoruoja, nepasirodo ir nesirūpina, yra NORMALU IR TOLERUOTINA. Suprantat, koks tai absurdas mūsų nuostabiojoje teisinėje valstybėje?

Taip pikta buvo už tą tampomą naivią, vienišą merginą, už tūkstančius kitų nežinomų, bet lygiai taip pat skaudinamų, vienišų, paliktų merginų ir moterų.

Bet jūs nesate vienos. Krizinio nėštumo centro specialistės nemokamai jums padės, išklausys, palaikys ir patars, jei reikės, ir parems. Jei nedrąsu kreiptis į jas, parašykit man, aš jus supažindinsiu su tomis nepaprastai atsidavusiomis savo darbui moterimis ir kiek galėsiu, tiek palaikysiu“, – feisbuke rašė E.Purauskytė.

Nijolė Pareigytė taip pat išsakė savo nuomonę šiuo klausimu. Pasak jos, nevalia kitiems teisti, nes tik ta pora iki galo žinos visas susiklosčiusias aplinkybes.

„Galvojau apie šią situaciją. Aš ir apie save esu daug ir skaičiusi, ir mačiusi neteisingų dalykų, todėl sunku kalbėti, kai nepažįsti tų žmonių ir nežinai realios situacijos. Nežinodama priešistorės nenoriu iškart smerkti. Nežinome juk, ar jis tikrai atsisako išlaikyti ir panašiai. Jie yra du suaugę žmonės – tiek ji, tiek jis.

Prieš guldami į lovą jie turi suprasti, ką daro ir kokios yra to pasekmės. Kaltinti vien vyrą, irgi yra neteisinga. Daugybė vyrų išvis bėga nuo tos atsakomybės, mauna į krūmus ir nenori net girdėti apie nieką. Aišku, dabar gal jis yra priverstas nebėgti, kai viskas pasiekė viešumą, bet aš galvoju, kad tai yra jų reikalas“, – sakė Nijolė.

„Fotogenijų“ nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė
„Fotogenijų“ nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė

Pasak jos, svarbiausia, kad gimė vaikas, kuris bent mamai suteiks begalinį džiaugsmą ir pilnatvę.

„Abu žmonės turi prisiimti atsakomybę, bet kokiu atveju vaikai yra didelis džiaugsmas ir ar su vyru, ar be jo, mama sau užaugins nuostabią atžalą. Vienai auginti nėra lengva, bet tai nėra baisi tragedija, kuri sugadins gyvenimą. Tai reikia bet kokiu atveju priimti kaip dovaną“, – 15min teigė N.Pareigytė.

Skaitykite 15min interviu su P.Gražulio dukros motina B.Navickaite: P.Gražulio vaiką pagimdžiusi Birutė: „Tikslas pasiektas – jis daugiau nežemins mano dukters“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius