Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 04

Gitaristo Justino Žilio debiutiniame albume – pandemijos atspindžiai

Lietuvos koncertų scenose su gausybe grupių koncertuojantis Justinas Žilys klausytojams pristato savo solinę kūrybą. Debiutiniame albume „Sanctuary“ gitaristas užfiksavo pernai pasaulį apvertusios pandemijos sukeltus jausmus.
Gitaristas Justinas Žilys
Gitaristas Justinas Žilys / Asmeninio albumo nuotr.

Septyniuose kūriniuose J.Žilys įamžino tai, ko, jo manymu, mus išmokė pandemija. Sugrįžimas į save, gebėjimas pasitikti ir įveikti gyvenimo vingius su meile tapo esminėmis jo kūrinių temomis.

„Kartais gyvenime reikia sustoti, įsiklausyti į save, į aplinką, įsijausti į tai, kas tau iš tikrųjų patinka ir prisiminti svarbiausias gyvenimo vertybes, kurios nieko nekainuoja, bet viską lemia“, – pagrindinę albumo mintį įvardino jis.

Dalis albumo kūrinių buvo sukurta anksčiau, 2019-aisiais ruošiant muzikinę programą fotografo Mykolo Juodelės parodai „A Country Unsolved“. Kita dalis gimė pernai, pasaulinei pandemijai tapus įkvėpimo šaltiniu. Būtent šios, naujausios kompozicijos ir tapo centrine albumo ašimi.

Albume daugiausiai skamba paties J.Žilio sugrotos gitaros partijos, tačiau keliuose kūriniuose padeda ir kiti muzikantai – būgnininkas Mykolas Baranauskas, vokalistė Ieva Baranauskaitė, bosininkas Bernardas Prušinskas ir kompozitorius Andrius Šiurys.

Visą gitaristo albumą galite išgirsti čia:

VIDEO: Justinas Žilys - "Sanctuary" (Full Album)

Vis dėlto, albumas unikalus tuo, jog visą jame skambančią muziką improvizuodamas ir pasitelkdamas įvairias technikas gyvai gali atlikti vienas žmogus.

Albumo kūriniai – ilgesni nei įprastai skambantys radijo eteryje. Trumpiausias jų – beveik 6, o ilgiausias – virš 12 minučių trukmės. Jų stilius – tarsi sulydytas iš daugelio skirtingų stilių ir kompozicijos metodikų.

„Labai džiaugiuosi, jog visi kūriniai – tokie skirtingi. Kurdamas ir norėjau pasiekti tokį rezultatą, mane visuomet labai žavėjo albumai, kuriuose kiekvienas kūrinys yra visiškai savitas“, – sakė jis.

Asmeninio albumo nuotr./Gitaristas Justinas Žilys
Asmeninio albumo nuotr./Gitaristas Justinas Žilys

Vienuose iš kūrinių grojama tik „gyvais“ instrumentais, kituose – beveik viskas suprogramuota kompiuteriu. Kūriniuose daug eksperimentuojama skirtingais ir nestandartiniais instrumentų tembrais, skirtingomis kompozicinėmis bei grojimo technikomis, akustinio ir elektroninio garso sinteze.

„Viename iš kūrinių gitara sugrojau smuiko stryku, kituose gitara naudojama harmonijos pagrindo, dar kitur – naujo sintezatoriaus tembro sukūrimui, – pasakojo muzikantas. – Keliuose kūriniuose panaudoti gamtos garsų įrašai, o viename muzika papildo ir perima skaitomą tekstą.“

Asmeninio albumo nuotr./Gitaristas Justinas Žilys
Asmeninio albumo nuotr./Gitaristas Justinas Žilys

Gitara šiuose kūriniuose suskamba naujais bei retai naudojamais ir išplėtotais būdais, panaudojant įvairiausius garso efektus. Nors kiekvienas kūrinys kuria savitą atmosferą, juos vienija harmoningas skambesys.

Nuo 15 metų gitara grojantis džiazo gitaristas aktyviai koncertuoja su „In albedo“, „Delasferos“, „Tie Geresni live band“, „Such’a’Trip“ grupėmis. Taip pat jis groja teatro Kosmos Theater auksiniam scenos kryžiui už muziką nominuotame spektaklyje „Kafka Insomnia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius