Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 19

Grupės „Foje“ 40-mečio proga – pirmasis koverių albumas: dainas atlieka garsūs šalies atlikėjai

Likus vos savaitei iki gražiausių metų švenčių, muzikos transliacijos platformas pasiekė netikėta staigmena – kultinės Lietuvos grupės „Foje“ koverių albumas. Jis dienos šviesą išvysta ypatinga proga – šiemet sukanka 40 metų nuo tos akimirkos, kai susikūrė vienas populiariausių Lietuvos kolektyvų.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Luko Griciaus nuotr.

Rinkyje „Foje 40“ – 11 grupės dainų, kurias atlieka puikiai žinomi vardai. Laiko patikrintus kūrinius įrašė Giedrė Kilčiauskienė, grupės „Bix“ lyderis Saulius – Samas Urbonavičius, kolektyvo „Airija“ nariai Darius Mileris – Nojus ir Eimantas Bielickas, Raminta Naujanytė – Bjelle, Kristijonas Ribaitis ir kiti Lietuvos muzikos mylėtojams pažįstami muzikantai.

Grupės „Foje“ albumo „Žodžiai į tylą“ viršelis
Grupės „Foje“ albumo „Žodžiai į tylą“ viršelis

Projekto idėja kilo ilgamečiam klubo „Fojistai“ vadovui Linui Patkamariui.

„Apie tai galvojau jau daug metų, tačiau „Foje“ keturiasdešimtmetis atrodė pati tinkamiausia proga. Šis albumas – tai padėka, o kartu ir sveikinimams grupei „Foje“, kuri taip stipriai pakeitė ne tik mano, bet ir daugelio žmonių gyvenimus. Kartu tai dovana visai grupės mylėtojų bendruomenei – visiems, kurių širdys suvirpa išgirdus „Foje“ dainas“, – sakė albumo idėjos autorius.

Andrius Mamontovas prisipažįsta, kad žinia apie „Foje“ koverių albumą jį nudžiugino, nustebino ir privertė susimąstyti.

Leonardo Borotinsko nuotr./Andrius Mamontovas
Leonardo Borotinsko nuotr./Andrius Mamontovas

„Žinia, kad mano mėgstami Lietuvos atlikėjai nusprendė įrašyti naujas mano senų dainų versijas, buvo labai netikėta. Tai – beprotiškai malonus įvertinimas tiek man, tiek ir visam grupės „Foje“ palikimui. Tie 14 metų su „Foje“ buvo vienas svarbiausių mano gyvenimo etapų. Mūsų gerbėjai visuomet leisdavo suprasti kokios svarbios jiems buvo mūsų dainos. Todėl tikrai labai įdomu, į kokį rūbą „Foje“ dainas įvilks mano kolegos muzikantai. Juk visada labai smalsu pažvelgti į pasaulį kito žmogaus akimis. Todėl esu jiems labai dėkingas, nes dainos yra gyvos tol, kol jų klauso ir jas dainuoja“, – sako A. Mamontovas.

„Paauglystėje tikrai nebuvau „Foje“ fanė. Priešingai – netgi turėjau marškinėlius su raudonai užbrauktu grupės logotipu. Neklauskit kodėl – atsakymai liko kažkur praeityje“, – šypsodamasi sakė dainos „Vaikystės stogas“ koverį įrašiusi Giedrė Kilčiauskienė. „Jų muzikos pradėjau klausytis suagusi, o „Saugok vaikystę“ mano galvoje sukosi jau ilgai. Tiesiog būna tokių dainų, kurios skamba galvoje be jokio paaiškinimo“, – sakė muzikantė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Mamontovas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Mamontovas

Albumą „Foje 40“, kuriame galima rasti tokių kūrinių kaip „Kitoks pasaulis“, „Aš čia esu“, „Vandenyje“, „Meilės nebus per daug“ ir kitų interpretacijas jau dabar galite girdėti visose muzikos transliacijos platformose.

Grupė „Foje“ susikūrė 1983 metais Vilniaus 18-ojoje vidurinėje mokykloje. Tiesa, iki 1984-ųjų kolektyvas vadinosi „Sunki muzika“. Pirmasis jų koncertas įvyko 1983 m. lapkričio mėnesį mokyklos aktų salėje, paskutinysis – 1997-ųjų gegužės 17 dieną Vilniaus Vingio parke. Jame apsilankė daugiau kaip 60 tūkstančių žmonių. Tai – nepriklausomos Lietuvos rekordas, kurio nėra pavykę pakartoti nė vienai Lietuvos grupei.

Grupės „Foje“ koverių albumo viršelis
Grupės „Foje“ koverių albumo viršelis

Per 14 metų „Foje“ išleido devynis studijnius albumus. Savo diskografijoje ji turi ir remiksų bei koncertinių albumų. Vilniaus kolektyvas per savo gyvavimo laiką laimėjo visus svarbiausius to meto muzikinius apdovanojimus ir tapo viena populiariausių visų laikų grupių mūsų šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius