Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2016 01 02

Išrinkite: geriausias 2015-ųjų festivalis

Žmonės.lt siūlo prisiminti 2015 metų festivalius ir išrinkti geriausią. Balsuokite apžvalgos pabaigoje esančioje apklausoje. Kuriam festivaliui pernai atidavėte savo visas jėgas? Pažiūrėkite, kur labiausiai mėgo lankytis jūsų bičiuliai, ir jau pradėkite planuoti naujas išvykas į šių metų festivalius.
Festivalių „Galapagai“, „Karklė“, ir „Granatos Live“ akimirkos
Festivalių „Galapagai“, „Karklė“, ir „Granatos Live“ akimirkos / Žmonės.lt nuotr.

Liepos mėnesį „Naisių vasaros“ festivalis vėl siūlė linksmai praleisti laiką be alkoholio. Šiemet lankytojams buvo pristatyta beveik dviejų dešimčių Baltų arena, nuo kurios atsivėrė puikus vaizdas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Naisių vasaros“ festivalis 2015
„Naisių vasaros“ festivalis 2015

Pašokti kartu kvietė Ieva Narkutė, „El Fuego“, „Naisių vasaros“ aktoriai, „Antikvariniai kašpirovskio dantys“ ir daugybė kitų gerų atlikėjų.

Taip pat trečiąjį kartą šalia Vilniaus vyko ir blaivus festivalis „VAROM! Summer fest‘15“. Festivalio rengėjai kvietė savaitgalį praleisti gamtoje su gyva muzika, sporto varžybomis, užsiėmimais meno dirbtuvėse, šokių pamokomis, sąmoningumą ugdančiomis paskaitomis. Be to, viena įdomiausių šių metų festivalio naujienų – lankytojai buvo kviečiami stebėti rekordinio kokteilio gaminimą, o vėliau ir patys jo paragauti.

Organizatorių archyvo nuotr. /Festivalis „Kilkim žaibu“
Festivalis „Kilkim žaibu“

Birželį Žagarėje 16-us metus iš eilės griaudėjo didžiausias Baltijos šalių folkloro ir alternatyvios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“. 

Baltų kultūros demonstravimas – viena iš esminių festivalio sudėtinių dalių. Renginyje atgimsta senos tradicijos, žaidimai, papročiai, apeigos, dalyvauja baltiški archajinio folkloro kolektyvai, vyksta viduramžių karybos demonstravimas.

Martyno Siruso nuotr./Festivalio „Bliuzo naktys 2015“ akimirka
Festivalio „Bliuzo naktys 2015“ akimirka

Birželio 26-29 dienomis elektroninės muzikos mylėtojai vyko į Švenčionyse jau devintą kartą surengtą festivalį „Sūpynės“. Kaip ir kasmet, festivalis kvietė savo gerbėjus prisijungti prie mėgstamos muzikos.

Taip pat Varniuose liepos 3-4 dienomis vyko festivalis „Bliuzo naktys“. Festivalį aplankė tokios grupės kaip suomių „Steve 'N' Seagulls“, amerikiečių „Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers“, egzotiškoji nigerietė Justina Lee Brown su „Latvian Blues Band“, vokietis Jesperas Munkas, o taip pat ir Lietuvos bliuzo karalienė Arina su grupe.

Be puikios muzikos, festivalio lankytojams buvo pasiūlyta daugybė pramogų: burbulinis futbolas, bliuzo bei Zumbos šokių pamokos, japoniškos kūrybinės  bei šviečiančių dažų dirbtuvės.

Renginio nuotr./Renginio akimirka
Akacijų alėja  

Poezijos ir muzikos bardų mylėtojus šiemet subūrė jubiliejinis „Akacijų Alėja“ festivalis. Jau penkioliktus metus organizuojamas renginys, nepaisant smarkaus lietaus, pritraukė daug  dainuojamosios poezijos mėgėjų ir net dešimt Lietuvoje gerai žinomų kūrybinių vienetų.

Vidury vasaros trankios muzikos gerbėjus kvietė Ankyščiuose vykęs festivalis „Devilstone“. Jau septintą kartą vykstantis festivalis viliojo festivalininkus ekstremalaus rokenrolo koncepcija, šiuolaikinio roko ir sunkiosios muzikos gyvais koncertais bei unikalia viso savaitgalio programa.

Liepos 16-19 dienomis įvyko festivalis „Tundra 2015“, kuriame lankytojai šoko ne tik pagal elektroninės muzikos ritmus, tačiau ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ kvietė anonimiškai, nemokamai ir greitai atlikti ŽIV tyrimą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Aminatos pasirodymas festivalyje “Galapagai 2015”
Aminatos pasirodymas „Galapagai 2015“

Zarasuose esančioje Zaraso saloje vykęs festivalis „Galapagai“ į Lietuvą atvežė visiems gerai žinomą grupę „Toploader“, beatboxer’į iš Jungtinės Karalystės „THePetebox“, hiphopo grupę „Mobb Deep“ bei Latvijos atlikėją Aminatą. Lankytojams taip pat buvo pasiūlyta rekordiškai daug pramogų.

Elektroninės muzikos garsai, ryškiaspalvės dekoracijos, didžiulės vaizdo instaliacijos ant miško sienų ir daugybė pozityviai nusiteikusių žmonių – tai dar ne viskas, ką buvo galima pamatyti muzikos, menų ir alternatyvaus gyvenimo būdo festivalyje „Yaga Gathering 2015“.

Zaraso ežero saloje vyko sunkiosios muzikos festivalis „Roko naktys 2015“, sukvietęs roko žvaigždžių iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių. Savo naujojo albumo dainas pristatė legendinė grupė BIX, pasirodė „Freaks on Floor“, „Soul Stealer“, „Neonfly“, amerikiečiai „Combichrist“ bei daugelis kitų. 

Festivalio nuotr./Antroji „Roko naktų“ diena
Antroji „Roko naktų“ diena

Grupės „Alestorm“ koncerte ypač pasisekė 16-mečiui Simonui, kuris pasigamino plakatą: „Aš noriu groti „Keelhauled“ būgnais“. Jo didelei nuostabai ir džiaugsmui „Alestorm“ plakatą pastebėjo ir pakvietė jaunuolį į sceną.

Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Rumšiškių muziejaus teritorijoje vyko festivalis „Granatos Live“. Penkios scenos, per 60 atlikėjų ir grupių, ryškiausios humoro žvaižgės, įspūdinga gamta, maitinimo punktai, atviros menų dirbtuvės, kokybiška muzika ir geras laikas idiliškoje aplinkoje  – taip festivalininkus pasitiko tris dienas trukęs festivalis.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./„Clean Bandit“
„Clean Bandit“

Teritorijoje veikė dvi didžiulės scenose, kuriose koncertavo renginio favoritai. Tūkstantines minias pritraukė tokie užsienio atlikėjai kaip Jessie Ware, „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojas Månsas Zelmerlöwas, grupė „Jungle“ pasirodymo bei „Clean Bandit“.

Aštuntasis bardų festivalyje „Purpurinis vakaras“, vykusiame Anykščiuose, Dainuvos slėnyje, festivaliautojus džiugino daugiau nei 100 atlikėjų. Net keturias dienas trukusiame renginyje kultūros injekciją galėjo gauti kiekvienas, neabejingas dainuojamajai ir grynajai poezijai, teatrui, kinui, fotografijai. Dauguma šių renginių – nemokami. Tradiciškai netradicinio festivalio programa kvietė bardų muzikos mėgėjus nutiesti tiltus tarp praeities ir dabarties.

Šiemet Žagarės vyšnių festivalyje susirinko per 40 tūkstančių žmonių. Vienuoliktą kartą rengiamas festivalis kvietė ne tik šokti pagal Marijono Mikutavičiaus, „Colours of Bubbles“, „Bix“, Radistų muziką, tačiau ir gėrėtis roko legendomis – grupe „Smokie“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Marijus Mikutavičius
Žagarės festivalis: Marijus Mikutavičius 

Be muzikos čia taip pat buvo ką nuveikti – lankytojai galėjo gėrėtis puikia medžioklės trofėjų paroda, naujai restauruotais dvaro rūmais, mėgavosi pėsčiųjų taku Mūšos tyrelio pelkėje.

Turbūt daugiausiai žmonių šiemet surinko šeštą kartą pajūryje vykstantis festivalis „Karklė 2015 Live Music Beach“. Šokiai iki paryčių, nesibaigiančios saulės vonios ir karštis, maudynės jūroje, galybė pramogų linksmino tris dienas lankytojų minias.

Organizatoriai šiemet pasistengė – atvežė puikius pasaulinius atlikėju: grupę „Rudimental“, „Example“, islandus „Gus Gus“, Marlon Roudette, Tiga. Lietuvos žvaigždės taip pat šokdino festivaliautojus: Marijonas Mikutavičius, kuris šiame jau šeštus metus rengiamame festivalyje pasirodė trečią sykį, pritraukė visą lauką žmonių. Taip pat dainavo Mantas, Leon Somov & Jazzu, Jurga Šeduikyte, Alina Orlova bei daugelis kitų.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Le1f
Loftas fest: Le1f

Didžiausias vasaros uždarymo renginys – mieste menu fabrike „Loftas“ vykęs festivalis „Loftas Fest 2015“

Pirmuosius festivalio muzikinius akordus buvo pavesta sugroti lietuviams. Melomanus džiugino Pauliaus Kilbausko elektroninės muzikos projektas „The Bus“, „Makchu Pikchu“ ir ant kojų visus sukėlęs elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth“.

Taip pat ant vienos iš scenų stojo alternatyviosios elektronikos atlikėjai „JoyCut“, indie rokeriai „Fort Frances“, Thomston, techno kirvis D.A.V.E. the Drummer, o laukiamiausieji buvo „Young Fathers“, kurie lankytojų lūkesčius pateisino su kaupu.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Festivalio „Mėnuo Juodaragis“ atidarymas
Festivalio „Mėnuo Juodaragis“ atidarymas

Paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 28–30 d., atsinaujinusi Didžioji Zaraso sala pakvietė į  jau aštuonioliktą kartą vykstantį šiuolaikinės baltų kultūros ir nepriklausomos muzikos festivalį „Mėnuo Juodaragis“, kurio pagrindinė tema buvo bitės. Trijose festivalio scenose šiemet pasirodė daugiau nei 50 įvairaus žanro muzikos grupių.

Festivalyje dalyvavo ir lankytojus į susitikimus kvietė visas Lietuvos bitininkų žvaigždynas, kvietęs susipažinti su bitininkų amato technika, įrankiais ir produktais bei išgirsti paskaitą apie bičių produktų medicinines savybes.

Rugsėjį Vilniaus Kalnų parke skambėjo atgimęs muzikos festivalis „Lituanika“. Renginio metu į sceną lipo garsūs Lietuvos muzikantai, taip pat svečiai iš užsienio. Festivalį vainikavo unikalus maestro Vladimiro Čekasino projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje