Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 04

Julijos Ritčik perdainavo „Palangos jūroj“: „Nemanau, kad originali kūryba – vienintelis kelias“

Po 2022 m. išleistos populiarios lietuviškos dainos „Vėjas man pasakė“ versijos, sulaukusios klausytojų, Lietuvos radijo stočių ir žiniasklaidos dėmesio, Julija pristato neblėstančios, jau kone šimtmetį skaičiuojančios Danieliaus Dolskio dainos „Palangos jūroj“ savąją versiją.
Julija Ritčik
Julija Ritčik / J. Lipnicko nuotr.

„Ne kartą pasakojau, kad man patinka ne tik kurti originalias dainas, bet ir savaip interpretuoti mėgstamus kitų autorių kūrinius, padariusius įtaką mano muzikiniam skoniui ir įkvėpusius originaliai kūrybai.

Prieštaravau manantiems, kad originali kūryba – vienintelis teisingas kelias grupei ar atlikėjui, sakydama, kad atlikti kitų autorių dainas yra sena ir įprasta muzikos pasaulio praktika, ir neretai mūsų pamėgtos dainos iš tikrųjų yra cover‘iai.

Tai būna ir naujos, stilistiškai skirtingos dainos aranžuotės, ir dainos versijos, išleistos kitomis kalbomis išverčiant tekstą arba sukuriant dainai alternatyvų, kito turinio tekstą. Minėjau „Švieski man vėl“, kuri Lietuvos klausytojams neatsiejama nuo legendinio Lietuvos estrados atlikėjo Stasio Povilaičio, nepaisant to, kad tai D.Vangarde ir N.Byl daina „Help, ayúdame“.

„Palangos jūroj“ – panašaus likimo daina. Mes neabejotinai siejame ją su Lietuvos estrados pradininku Danieliumi Dolskiu, ir dažnas nenutuokia, kad daina gimė Lenkijoje 1931 m., jos muziką sukūrė tuo metu ten gyvenusi kompozitorė Fanny Gordon (Fajga Jofe Gordon), o Danielius Dolskis tais pačiais metais įrašė savo lietuviškąją dainos versiją, kurios tekstas yra visiškai kito turinio nei lenkiškas.

Nuotaikinga ir dabarties kontekste kiek ironiškai skambanti daina įkvėpė ne vieno Lietuvos atlikėjo ar grupės interpretaciją, atsidūrė ji ir mano repertuare. „Julijos Ritčik trio“, su kuriuo pastaruosius metus kuriu originalias dainas ir koncertuoju, aranžavo dainą akustiškai, ir ji labai patinka mūsų auditorijai, todėl tapo pagrindu energingam, šokių ritmu pulsuojančiam remiksui, padarytam kartu su ilgamečiu bičiuliu prodiuseriu Gyčiu Valicku (Echoes). Pagalvojome, kad jei dainos originalas buvo sukurtas fokstroto – populiariausio to laikmečio greito šokio – ritmu, tai šiuolaikinės šokių muzikos ritmai kartu su retro elementais puikiai tinka mūsų dainos versijai.

Tikiuosi, ši daina patiks klausytojams – pakels nuotaiką ir jos nesugadins nei vėstantys rudens orai, nei šaltos Baltijos bangos.“

VIDEO: Julija Ritčik - "Palangos Jūroj"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius