Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 23

Kas sieja į Lietuvą atvykstančią Feist ir atlikėją Jamesą Blake'ą?

Rugpjūčio 7 d. į Lietuvą pirmą kartą atvykstanti atlikėja Feist nuo pat pirmų dienų scenoje klausytojams dovanojo savo kūrybos kūrinius, kurie iš pradžių skambėję vietinėje alternatyvioje šalies scenoje greitai tapo pasauliniais hitais.
Kanados dainininkė Feist.
Kanados dainininkė Feist. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ne išimtis ir paskutinis jos albumas „Pleasure“, kuriame galima atpažinti dabartinę kūrėjos gyvenimo kryptį, ir kurio dainas galės išgirsti į jos koncertą Trakuose susirinkę gerbėjai.

Svajojo tapti rašytoja

Menininkų šeimoje gimusi ir nuo šešerių tik su mama ir broliu augusi Leslie Feist nuo pat jaunystės buvo pavyzdinga mokinė, kurios pirmoji profesinė svajonė buvo tapti rašytoja. Nors pagrindinė jos veikla – muzika, susidomėjimas šia sritimi jai atsirado tik pradėjus lankyti jaunimo chorą. Tiesa, jos gyvenimo kelias išties labai artimas rašytojos profesijai. Ji ne tik tarptautinė muzikos žvaigždė, bet ir dainų kūrėja.

Asmeninio albumo nuotr./Feist
Asmeninio albumo nuotr./Feist

Vos būdama penkiolikos Feist jau grojo vienoje pankroko grupėje „Placebo“, su kuria apšildė grupę „The Ramones“. Tačiau dėl balsų stygų problemų, turėjo padaryti pertrauką, kurią skyrė savęs tobulinimui. Atlikėja ne tik išmoko groti gitara, bet ir pradėjo kurti pirmuosius savo kūrinius.

Ši pertrauka jai išėjo į naudą, nes jau netrukus ji pradėjo groti vienoje Kanados grupėje ir tuo pačiu pradėjo įrašinėti savo kūrybos dainas pirmajam savo albumui „Monarch (Lay Down Your Jeweled Head)“, dienos šviesą išvydusiam 1999 m.

Kūrybinis proveržis

Vis dėlto, pirmą kartą Feist kaip dainų rašytoja buvo pripažinta išleidus antrąjį solo albumą „Let It Die“, kurį įrašė keliaudama ir koncertuodama su žymiuoju kompozitoriumi ir pianistu Chilly Gonzalesu. Sėkmės sulaukusiame albume įrašytos tiek Feist kūrybos dainos ir tiek ir perdainuoti žinomi kūriniai, kurie padėjo Feist sulaukti pripažinimo ne tik kaip kūrybingai kitų muzikantų dainų atlikėjai, bet ir kaip dainų kūrėjai.

Toliau viskas ėjo tik geryn. Po trejų metų pertraukos, 2007 m., Feist muzika užliejo muzikinį eterį ir tapo žinoma visame pasaulyje. Jos trečiasis albumas „The Reminder“ „Juno“ apdovanojimuose buvo pripažintas Geriausiu metų albumu, o tokių Feist kurtų singlų kaip „I feel it all“ bei „My moon my man“ sėkmė atlikėją lydi iki šiol.

VIDEO: Feist - My Moon My Man

Įdomus faktas, kad Feist kūryba prasiskinti kelią į muzikinius topus padėjo ne tik jai, bet ir kitiems atlikėjams. Štai elektroninės muzikos kūrėjas ir dainininkas iš Londono Jamesas Blake'as šį Feist ir Chilly Gonzaleso kurtą kūrinį perdainavo ir įrašė viename iš savo albumų. Jo atliekama dainos versija netrukus buvo transliuojama daugelyje radijo stočių.

VIDEO: James Blake - Limit To Your Love

Šis albumas atlikėjai atvėrė daugybę kelių ne tik koncertams didžiausiose pasaulio arenose, bet ir bendradarbiavimui su kitais muzikantais. Feist patiko koncertuoti ir dirbti kartu su kitais atlikėjais, tačiau savo kūrybinę veiklą jis vis dėlto nusprendė keliems metams nusprendė sustabdyti.

Ketvirtąjį savo albumą „Metals“ Feist išleido jau po kelių metų pertraukos. Tačiau tai jau nebebuvo „The Reminder“ tęsinys. Panašu, kad pastarojo albumo sukurta šlovė Feist nebuvo artima, tad ji nusprendė pakreipti savo kūrybą šiek tiek kita linkme.

Naujausias darbas – žvilgsnis į save

Po paskutinio atlikėjos albumo jos gerbėjų laukė dar didesnė, beveik šešerių metų pertrauka. Jos metu atlikėja nebuvo aktyvi – parašė kūrinį „Fire in the Water“ vienam iš „The Twilight Saga“ filmų „Brėkštanti aušra. 2 dalis“, kurią labai palankiai priėmė kritikai. Taip pat jos dainą „The Water“ savo albume „Almost Never Was“ įrašė Amerikos džiazo atlikėjas Zachas Brockas.

Kaip tikriausiai ir kiekvienam kūrėjui, taip ir Feist buvo reikalinga muzikinė ir kūrybinė pertrauka, kuri viską sudėliotų į savo vietas ir leistų imtis naujų iššūkių. Šis laikas, atlikėjai, rodos, jog buvo labai vertingas. Šių metų balandžio 28 d. ji išleido naujausią savo albumą „Pleasure“, kuriame visiškai kitas Feist amplua ir nauja, brandesnė kūrybinė kryptis, nei buvo įprasta girdėti anksčiau. Jame atsiveria kūrėjos gyvenimas, jos žvilgsnis į save, praeitį ir ateities iššūkius.

VIDEO: Feist - Century

Su naujuoju atlikėjos darbu jau greitai galės susipažinti ir Lietuvos klausytojai. Jį ir kitas savo kūrybos dainas rugpjūčio 7 d. koncerte Trakų pilyje pristatys pati Feist.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius