-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 17

Legendinė roko opera „Jūratė ir Kastytis“ triumfavo Čikagoje: tūkstantis žiūrovų ir ovacijos

Lietuviškai roko operai „Jūratė ir Kastytis“ šeštadienį vakare ovacijos aidėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Čikagoje, „Compass“ arenoje, įvyko pirmas ir vienintelis šio unikalaus muzikos kūrinio parodymas. Jį stebėjo daugiau nei tūkstantis žiūrovų: gausios JAV lietuvių bendruomenės nariai, diplomatai, kiti garbingi svečiai.
Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje
Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje / Giedrės Gomes ir Agnės Tumpis nuotr.

Grįžę į Lietuvą, roko operos solistai rengsis dar vienai ypatingai progai: gruodį „Jūratė ir Kastytis“ didžiosiose arenose skambės visiškai gyvai – su orkestru ir choru, rašoma pranešime spaudai.

Čikagoje „Jūratė ir Kastytis“ parodytas auksinės sudėties. Pagrindinius vaidmenis atliko Aistė Smilgevičiūtė ir Marijonas Mikutavičius. Kopų senį įkūnijo roko operos režisierius Kostas Smoriginas, Kastyčio motiną – Karina Krysko, Perkūną – Tadas Juodsnukis, Neptūną – Jeronimas Milius.

Giedrės Gomes ir Agnės Tumpis nuotr./Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje
Giedrės Gomes ir Agnės Tumpis nuotr./Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje

Roko operos kūrėjas ir kompozitorius – Rokas Radzevičius, libreto autorius – Rimvydas Stankevičius, choreografas – Gytis Ivanauskas, scenografas – Marius Jacovskis, kostiumų kūrėja – Liuka Songailaitė, MU meistrė – Justyna Aleksandrovič. Garso režisierius – Tomas Ždanavičius, šviesų dailininkas – Darius Malinauskas.

„Jūratė ir Kastytis“ – vienas sudėtingiausių ir masiškiausių scenos kūrinių, kuris kada nors buvo atvežtas iš Lietuvos ir parodytas už Atlanto. Spektaklio parodymas ypač unikalus, mat prie trupės prisijungė ir vietos šokėjai – lietuviškų tautinių šokių grupės „Suktinis“ nariai. Jau aštuoniolika metų gyvuojantis kolektyvas drąsiai priėmė nepaprastą ir iki šiol nepatirtą iššūkį.

Skirtingose Čikagos vietose ir miesto apylinkėse gyvenantiems bei pilną darbo dieną įprastus darbus dirbantiems „Suktinio“ nariams intensyvus pasirengimas tapo nemenku papildomu krūviu. Repeticijoms buvo paaukotas ne tik visas laisvalaikis, bet ir brangios miego valandos.

Atkaklūs ir darbštūs šokėjai-mėgėjai su užduotimi susidorojo ne prasčiau nei scenos profesionalai. „Esame labai laimingi, kad viskas taip šauniai pavyko“, – aidint ovacijoms sakė jie ir pridūrė, kad rytoj labiausiai norės iki soties išsimiegoti.

„Suktinio“ vadovė ir JAV lietuvių bendruomenės kultūros tarybos pirmininkė Giedrė Elekšytė-Knieža pasakojo, kad pirminę idėją parodyti „Jūratę ir Kastytį“ Čikagoje su roko operos kompozitoriumi R.Radzevičiumi buvo aptarusi dar prieš dvylika metų, tačiau tuomet tai atrodė labiau svajonė, nei reali galimybė. Iki nerealios svajonės įgyvendinimo 2023-ųjų rugsėjo 16 dieną teko nueiti nelengvą kelią ir įveikti ne vieną iškilusią kliūtį.

Giedrės Gomes ir Agnės Tumpis nuotr./Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje
Giedrės Gomes ir Agnės Tumpis nuotr./Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ Čikagoje

„Tai be galo sudėtingas ir didelio biudžeto projektas. Atvežti roko operą iš Lietuvos į JAV nebūtų įmanoma be daugybės žmonių pasiaukojančio darbo ir paramos“, – sako G.Elekšytė-Knieža. Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja „Lietuvių fondui“, Pasaulio lietuvių centrui, JAV lietuvių bendruomenei ir jos kultūros tarybai bei JAV LB Čikagos apylinkei, kurių paramos dėka dviejų šalių lietuviai galėjo patirti kūrybinės vienybės jausmą.

Atrodė, kad ir publika spinduliavo pasididžiavimą, matydami scenoje ne tik žvaigždes iš Lietuvos, bet savo bendruomenės narius. Stebėti roko operos į Čikagos areną susirinko ne tik mieste ir jo apylinkėse gyvenantys lietuviai. Buvo ir tokių, kurie atskrido iš tolimų JAV pakraščių – Floridos ir Kalifornijos, taip pat atvyko iš Nebraskos, Minesotos, kaimyninių Indianos ir Misurio valstijų.

„Mano vyras Rokas Radzevičius nuo pat pradžių sakė, kad „Jūratė ir Kastytis“ nėra baigtinis kūrinys. Jis visą laiką pasiekia naujas aukštumas. Šie metai ypač ryškiai pažymėti istorijoje. Tai ir pirmas kartas JAV ir dar gruodį Lietuvoje laukiantis pirmas istorijoje pasirodymas su orkestru ir choru. Labai įdomu, kur mus dar likimas nuves. Jaučiu begalinį dėkingumą ir laimę galėdama būti šio kelio dalimi“, – sakė A.Smilgevičiūtė.

„Jūratė ir Kastytis“ – prieš dvidešimtį metų sukurta ir pirmą kartą Klaipėdos jūros šventėje parodyta, tautiniais ir etniniais motyvais persmelkta, roko opera. Itin talentingai parašytas kūrinys išsyk sulaukė didelio žiūrovų dėmesio ir meilės. M.Mikutavičiaus ir A.Smilgevičiūtės atliekamas „Meilės duetas“ tapo viena gražiausių ir populiarumo dešimtmečiais neprarandančių lietuviškų dainų.

K.Smorigino režisuota naujausia roko operos sceninė versija – pilna pagonybės stabų, pajūrio žvejų buities atspindžių. Per kelerius metus ji buvo rodoma skirtingų artistinių sudėčių, tačiau tikrą furorą sukėlė pernai po labai ilgos pertraukos į spektaklį grįžęs „originalusis“ Kastytis – M.Mikutavičius.

Dainininkas yra prisipažinęs, kad sprendimas vėl vaidinti Kastytį nebuvo lengvai priimtas. „Tačiau šis kūrinys turi kažkokios nepaaiškinamos magijos ir traukos, kuriai nesugebėjau atsispirti. Šiandien tuo ypatingai džiaugiuosi“, – po pasirodymo Čikagoje sakė M.Mikutavičius.

Roko operos parodymo Čikagoje jungtiniai prodiuseriai – koncertų agentūra „Promostar“ iš Lietuvos ir „2Pro Studio“ iš JAV. Tai ta pati komanda, kuri prieš penkerius metus į Čikagą atvežė didžiausią ir brangiausią visų laikų lietuvišką miuziklą „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“.

Artimiausi roko operos „Jūratė ir Kastytis“ parodymai: gruodžio 10 d. – Vilniuje, „Compensa“ koncertų salėje, 15 d.– Kaune, „Žalgirio“ arenoje, 20 d. – Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje. Roko opera bus rodoma akompanuojant Kauno bigbendui ir su choru „Vilnius Voices“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius