Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09

Muzikos festivalis „Kilkim Žaibu“ išskirtinį dėmesį skirs XX a. laisvės kovoms

Ekstremaliosios muzikos festivalio „Kilkim Žaibu“ lankytojai kasmet gali ne tik susipažinti su lietuvių barzdočių viduramžiškomis gyvenimo ir karybos tradicijomis, bet ir patys jose gali sudalyvauti. 2022 m. festivalis bus kiek kitoks: renginiui persikėlus į Antano Smetonos dvaro muziejų Ukmergės rajone jį papildys ypatingas dėmesys Lietuvos laisvės kovoms tarpukariu ir po sovietinės okupacijos.
„Kilkim žaibu“
„Kilkim žaibu“ / Organizatorių nuotr.

„Nauja renginio vieta įpareigoja prisiminti ne tik tuos laikus, kai susiremdavo kalavijas ir skydas, bet ir sunkius metus, kai į kovą už laisvę drąsiai stojo vos susikūrusios valstybės vyrai ar kai nelygioje kovoje su sovietiniais okupantais žuvo Lietuvą labiau už savo gyvybę vertinę miško broliai.

Tai – mūsų festivalio duoklė praėjusio amžiaus laisvės ir pasipriešinimo okupacijai kovoms bei padėka už išsaugotą laisvės troškimą, kuris galų gale tapo nepriklausomybės atkūrimo varikliu“, – sakė „Kilkim Žaibu“ organizatorius Daividas Kurlis.

Laisvės kovų atminimui bus dedikuotas antrosios festivalio dienos vakaras, kurio pagrindinis renginys bus išskirtinis grupės „Skylė“ pasirodymas – pilna koncertinė programa „Broliai“. Nors ši grupė „Kilkim Žaibu“ gerbėjams jau puikiai pažįstama, tačiau tokia koncertinė programa, su choru, vaizdo projekcijomis ir visu rinkiniu specialiai partizanų atminimui skirtų dainų, šiame festivalyje bus atliekama pirmą kartą.

Asmeninio albumo nuotr./Ukrainiečių grupė „1914“
Asmeninio albumo nuotr./Ukrainiečių grupė „1914“

Tą patį vakarą ant scenos bus galima išvysti ir ukrainiečių grupę „1914“, kurios pavadinimas sufleruoja, jog pagrindinė jos dainų tema – Pirmasis pasaulinis karas, su visais jo skausmais, siaubais ir didvyriškumu. Tarpukario dainas atliks ir vienas žinomiausių Latvijos folkloro kolektyvų „Vilki“.

Ukmergės rajonas, esantis arti Lietuvos centro, išsiskyrė ir aktyviais kariniais veiksmais prieš Rusijos kariuomenę po Pirmojo pasaulinio karo, ir itin aršiu Vyčio ir Didžiosios kovos apygardos kovotojų pasipriešinimu sovietiniams okupantams. Vyčio apygardos organizuotos kovos su okupantais tęsėsi iki 1953 metų – ilgiausiai Lietuvoje, nors pavieniai partizanai priešintis nesiliovė iki 1956-ųjų metų.

Asmeninio albumo nuotr./„Partizanai“
Asmeninio albumo nuotr./„Partizanai“

Su šių kovotojų gyvenimo ir karybos būdais festivalio lankytojus supažindins gyvosios istorijos klubas „Partizanas“, Ukmergės istorinis klubas „Miško broliai“ bei pavieniai šio istorinio laikotarpio entuziastai. Bus įrengta partizanų stovyklavietė – ekspozicija, kur žiūrovai galės susipažinti su ginkluote bei partizaniško gyvenimo kasdienybe, paragauti kareiviškos košės.

Šiemetinė festivalio vieta yra itin patraukli Lietuvos XX a. istorijos mėgėjams: apsilankyti Prezidento Antano Smetonos dvaro muziejuje renginio svečius kvies gidai, kurie supažindins ir su tarpukario lietuvių gyvenimo ypatumais.

Modesto Ežerskio nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius
Modesto Ežerskio nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius

Nors organizatoriai laisvės kovų atminimui skiria ypatingą dėmesį, jo nestinga ir muzikinei renginio programai: jau paskelbta apie pasaulinės metalo scenos sunkiasvorių „Vltimas“ bei „Sepultura“ dalyvavimą, laukiama „Sylvaine“ iš Norvegijos, „Heidevolk“ iš Olandijos bei daugelio kitų atlikėjų. Artimiausiu metu ketinama paskelbti ir apie kitus garsius renginio dalyvius.

Festivalis „Kilkim Žaibu“ Ukmergės rajone, Prezidento Antano Smetonos dvaro muziejaus teritorijoje vyks birželio 23-25 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius