TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 10 26

Naują albumą pristatanti grupė „De Phazz“ vilniečius džiugino rudeniškais „bossa novos“ ritmais

Lietuviai jau penktąjį kartą pasitiko „downtempo“ ir „ambient“ stiliaus džiazo garsais melomanų ausis glostančią grupę „De Phazz“. Šį kartą vokiečių grupė ne tik dalino seniai visų pamėgtas dainas, bet ir pristatė savo naujausią „kūdikį“ – albumą „Audio Elastique“.
Akimirka iš koncerto
Akimirka iš koncerto / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Temos: 1 „De Phazz“

Pirmasis iš muzikantų scenoje pasirodė plastikiniu kvadratu savo galvą prisidengęs tarsi koks futuristinis robotas. Jis atliko kelis keistokus judesius bei pademonstravo ant rankos pritvirtintą klavišinį  instrumentą, iš pažiūros primenantį sintezatorių.

„Labas vakaras, – lietuviškai pasisveikino vienas grupės vokalistų Karlas Friersonas ir toliau tęsė angliškai. – Ar visi jaučiasi gerai? Mums tikras malonumas ir vėl būti Vilniuje!“

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Pitas Baumgartneris
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr.

Grupė kartu su vokalistais Karlu Friersonu ir Pat Appleton atliko kelias auditoriją išjudinusias dainas ir vėliau vairą atidavė instrumentalistams. Kiekviena daina ar muzikinis kūrinys buvo iliustruojami vaizdo medžiaga, kuri plazdeno virš scenos pakibusiame ekrane. O kiekviena koncerto akimirka buvo fiksuojama šalia būgnininko pritvirtintos kameros.

„Ambient“ džiazo garsai iš naujausio albumo

Melomanams šiek tiek apšilus bei ganėtinai pasiklausius instrumentalo, elegantiška, juoda vintažine suknele pasipuošusi bei subtilia skrybėlaite padabinusi galvą scenoje ir vėl pasirodė P.Appleton. Dainininkė pasisveikino su publika  ir nieko nelaukdama pristatė dvi dainas iš naujojo albumo „Audio Elastique“.

Pirmoji nuskambėjo džiazo mėgėjus pakerėjusi daina „Our relationship“ – sodrūs saksofono garsai ir Pat balsas privertė „Forum palace“ naktiniame klube susirinkusius muzikos entuziastus ploti ir švilpti. Antroji nuskambėjusi daina „Fear is my bussines“ buvo iš 2010-aisiais išleisto studijnio albumo „Lala 2.0“. Į downtempo džiazo garsus, it kokie egzotiški prieskoniai, įsimaišę regio ritmai privertė visus šoktelėti iš savo vietų ir pajudėti.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Pat Appleton
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./    Pat Appleton

Po kelias minutes trukusio instrumentalo Pat scenoje pakeitė Karlas. Dainininkas ir trimito virtuozas rėžė skambią kalbą apie 16-uosius grupės gyvavimo metus, bei kaip jų gerbėjai iš jaunų džiazo entuziastų per tą laiką virto garsios muzikos negalinčiais ištverti senučiukais. Visus prajuokinęs muzikantas savo kalbą baigė žodžiais: „O dabar laikas pasiklausyti muzikos iš praeities“. Nuskambėjus pirmiesiems akordams salėje susirinkę melomanai atpažino dainą iš 1999 metais išleisto albumo „Godsdog“ – „Jazz music“.

Iškvietė bisui

Pakaitomis į sceną žengdami muzikantai atliko dar kelias naujas dainas, kurias pynė ir maišė su senomis, visiems gerai žinomomis dainomis. Galiausiai vokalistai scenoje pasirodė dviese ir dar šiek tiek pasiautę, po truputį suko pabaigos link. Skambant instrumentiniam džiazui K. Friersonas pristatė visus scenoje grojusius bei dainavusius muzikantus. Galiausiai pristatytas ir pats vokalistas, kuris plonyčiu balseliu užtraukė grupės „Bee Gees“ dainą „Stayin‘ alive“, taip visus privertęs dar kartą nusišypsoti bei atsiduoti į muzikos rankas.

Trankiai pabaigę pasirodymą, muzikantai atsisveikino veik tuziną kartų pakartoję lietuviškai „ačiū“. Tačiau nuo gerbėjų Lietuvoje  pasprukti nėra taip lengva, tad savo plojimais bei švilpimais jie dar kartą privertė grupę užkopti ant scenos. „De phazz“ gerbėjams padovanojo ne tik dar kelias minutes džiazo garsų, bet ir atliko vieną iš garsiausių savo dainų „Mambo craze“ bei dar kelias dainas iš naujo albumo.

Pasibaigus pasirodymui Pat Appleton pasidalino dar viena smagia smulkmena – atlikėjos suknelė, kuria ji vilkėjo pasirodymo pabaigoje, pasirodo, pagaminta Lietuvoje. Gaila tik, kad fotografams buvo leista fotografuoti pirmąsias keturias dainas, tad suknelės įamžinti nepavyko

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Karlas Friersonas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Karlas Friersonas

Šiek tiek istorijos

Sostinės „Forum Palace“ centro naktiniame klube pasirodymą surengęs kolektyvas „De Phazz“ pirmo pripažinimo sulaukė 1997-aisiais. Jau išleidus debiutinį albumą „Detunized Gravity“ grupę užgriuvo stulbinanti sėkmė. Kolektyvo atliekama džiazo ir soulo muzikos elementų nestokojanti kūryba greitai tapo tikra savo žanro klasika. Albumas „Audio Elastique“ grupei bus jau dešimtasis bendroje įskaitoje ir devintasis grupės studijinis įrašas.

Vokiečių ir austrų kraujo turintis grupės prodiuseris ir instrumentalistas Pitas Baumgartneris, praėjusį ketvirtadienį davęs interviu portalui Žmonės.lt tikino, kad šis albumas bus senas, bet kartu ir naujas. Senas tuo, kad jis bus puikiai atpažįstamas grupės „De Phazz“ ir ambient muzikos stiliaus gerbėjams. Naujas, nes kiekvieną kartą jie stengiasi surasti naujų požiūrio taškų.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Akimirka ia koncerto
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Akimirka iš koncerto

Bėgant metams „De Phazz“ sudėtis keitėsi, tačiau pagrindiniais veikiančiais asmenimis liko Peteris Baumgartneris kartu su vokalistais Karlas Friersonas ir Pat Appleton. Išleidusi šešis studijinius albumus, 2009 metais grupė savo kūrybą įrašė su bigbendu, o rezultatą įamžino albume „Big“. Ta proga surengtose pasaulinėse gastrolėse „De Phazz“ muzikantams talkino pilnas orkestras. O 2010-uosius „De Phazz“ pradėjo su albumu „LaLa 2.0“, kuris buvo pristatytas ir Lietuvoje. 

O tiems, kurie penktadienį negalėjo atvykti pasimėgauti grupės „De Phazz“ koncertu, siūlome pasiklausyti naujos jų dainos „The story of all“:

VIDEO: The Story Of It All / DePhazz

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius