Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 30

Lietuviai Linius ir Kordas pristato kūrinį, kurį lydėjo šiurpus sutapimas

Pasaulinio pripažinimo sulaukęs ir milijonines perklausas renkantis žanrus maišantis elektronikos ir repo duetas Linius & Kordas (Linas Puišys ir Gytis Peteraitis) pristato naują kūrinį „Ride or Die“, kurio kūrimo procesą lydėjo kraupus sutapimas – po įrašų studijos langais įvykusi automobilio avarija.
Linius ir Kordas
Linius ir Kordas / Martyno Stankaičio nuotr.

Dainų autorius ir reperis Kordas, 2018 metais išleidęs pirmąjį solinį albumą „Youngin' Free“ ir bendradarbiavęs su Lucky Luke kuriant dainą „Never Stop“, bei muzikos prodiuseris Linius, iki susikuriant bendram duetui dirbęs su gerai žinomomis įrašų kompanijomis „Global Underground“ ir „Suara“ – daugeliui repo bei elektronikos gerbėjų gerai žinomi, bet mažai matyti veidai.

„Žmonės iš įvairių pasaulio kraštų klauso mūsų dainų ir dalinasi jomis, nors ir nežino mūsų veidų. Norime atskleisti, kas tokie esame, per savo darbus“, – atvirauja kūrėjai.

Jie savo kūrybą apibūdina kaip energijos užtaisą ir skiria ją tamsios elektronikos bei repo fanams. „Siekiame nesivaikyti madų, o jas pradėti. Esame vieni iš nedaugelio, kuriems pavyko sėkmingai sujungti repą su elektronika ir išgryninti savo braižą“, – savo pasiekimu džiaugiasi Linius & Kordas.

Dueto statistika įspūdinga. Jų kūriniai „Spotify“ ir „Youtube“ kanaluose sulaukia milijonų perklausų. Populiarumo aukštumas jie jau pasiekė Turkijoje, Vokietijoje, JAV ir Lenkijoje.

Išgirskite naująjį Linius & Kordas kūrinį „Ride or Die“:

VIDEO: Linius & Kordas - Ride or Die

Linius & Kordas yra vieninteliai lietuviai 2019 metais „Power Hit Radio“ stotyje užėmę 3 vietą top 100 metų geriausių kūrinių sąraše.

Kūrinys „Black Bimmer“, turintis 2,2 milijono perklausų Spotify platformoje, yra vienas populiariausių dueto darbų. Juo pasidalino net pati gyvoji legenda, turkų virtuvės meistras Salt Bae, savo Instagram paskyroje turintis daugiau nei 40 milijonų sekėjų. Daina „Don’t Wanna Go Home“ 2019-ųjų metų vasarą skambėjo „Power Hit Radio“.

Kūrinys „Standard“ po išleidimo buvo naudojamas @Tunefullymusic Instagram puslapyje, o „Vice City“, sulaukęs 1,6 milijono perklausų, išpopuliarėjo shuffle šokėjų bendruomenėje Kalifornijoje. Kai kurie kūriniai jau pirmąją pasirodymo dieną sulaukia virš 10 tūkstančių perklausų. Vienas tokių – „Do It Like Me“.

Martyno Stankaičio nuotr./Linius ir Kordas
Martyno Stankaičio nuotr./Linius ir Kordas

„Džiugu, kad mūsų dainos plačiai naudojamos viešai, nes į jas dedame daug pastangų“, – kūrinių sėkme džiaugiasi Linius & Kordas.

Duetas neišskiria vieno pagrindinio juos atspindinčio kūrinio. „Turime unikalų skambesį, todėl visi mūsų kūriniai tarsi vizitinės kortelės“, – teigia Linius & Kordas.

Į bendrą duetą jie susibūrė atsitiktinai. Pamatę, kad muzikos supratimas ir vizijos sutampa, natūraliai pradėjo dirbti kartu.

„Nuo pat pradžių žiūriu į muziką kaip į savo karjerą“, – teigia dainų autorius Kordas. Savo muzikinį kelią jis pradėjo būdamas 14-os. Tuomet muzika jam buvo tik hobis – vaikinas mėgo eksperimentuoti su elektroniniais skambesiais. Sulaukęs 16-os jis pajautė pašaukimą repui.

Asmeninio albumo nuotr./Linius ir Kordas
Asmeninio albumo nuotr./Linius ir Kordas

„Tai buvo žanras, kalbantis su manimi. Repas leido pabėgti nuo realybės ir išrašyti giliai slypinčias mintis. Nuo to momento pradėjau svajoti pakeisti esamą muziką, išgarsinti Lietuvos vardą ir pristatyti pasauliui kažką, ko dar nebuvo“, – savo istoriją pasakoja dainų autorius, reperis Kordas.

Dar 2013 metais, būdamas dešimtokas, kartu su bendraamžiu atlikėju RPTLE susibūrė į repo duetą „Fort Hometown“. „Nuolat rašydavome ir leisdavome naujas dainas, per visą vakarų Lietuvą ieškojome progų pasirodyti“, – prisimena Kordas.

„Dažniausiai rašau tai, kas tiesiog „plaukioja“ mano mintyse. Stengiuosi necenzūruoti ir netaisyti savęs. Manau, kad tik taip galima atskleisti savo autentiškumą. Kartais rašau ir iš skausmo, praeities nuoskaudų, kartais – iš pykčio, kartais – iš noro kažką įrodyti sau“, – kūrybos ištakomis dalinasi dainų autorius Kordas.

Asmeninio albumo nuotr./Linius ir Kordas
Asmeninio albumo nuotr./Linius ir Kordas

„Muzikos srityje atsidūriau dėl to, kad muzika buvo ir yra mano hobis“, – teigia prodiuseris Linius. Jis elektroninės muzikos klausosi nuo vaikystės. „Pamenu, kai buvau vaikas, turėjau kompiuterį, veikiantį su disketėmis. Įsijungdavau žaidimus ir klausydavau juose esančių garso takelių, kuriuos įrašinėdavau į kasetes“, – prisimena Linius.

Tačiau laikui bėgant muzika jam tapo vis įdomesnė ir jos tik klausytis nebepakako. Todėl prieš 9-erius metus Linius pradėjo rimtai domėtis muzikos kūryba. „Iš pradžių kūriau Nu Disco, Deep House žanro muziką, kiek vėliau – Deep Underground, Melodic Techno, kol galiausiai priėjau prie dabartinio skambesio“, – savo kelią prisimena dueto narys.

Naująjį kūrinį „Ride or Die“ sukurti įkvėpė žaidimo „Cyberpunk 2077“ estetika. Pasak kūrėjų, kūrybinis procesas buvo itin sklandus ir greitas. „Praėjus dienai po dainos idėjos sugeneravimo, Linius man atsiuntė instrumentalą, o jau kitą dieną aš turėjau įrašęs žodžius. Tai buvo vienas greičiausių ir natūraliausių kūrybinių procesų, kokį turėjome“, – prisimena Kordas.

Dainos įrašinėjimą lydėjo šiurpus sutapimas. Pabaigus įrašinėjimo darbus, po įrašų studijos langais įvyko avarija. „Buvo nejauku, kadangi dainoje dažnai kartoju frazę: „ride or die“ (liet. „važiuok arba mirk“)“, – prisimena Kordas.

Kūrėjai teigia, kad kūrinys nustebins gerbėjus. Jis yra energingas, įnirtingas, greitas, garsus, agresyvus ir daužantis. „Tai, ką pristatome šį kartą, bus 180 laipsnių kitaip nei tai, ką iki šiol esame pristatę“, – sako Linius & Kordas.

Martyno Stankaičio nuotr./Linius ir Kordas
Martyno Stankaičio nuotr./Linius ir Kordas

Pasak Kordo, daina neturi vienos reikšmės, ją kiekvienas gali susikurti individualiai. „Nemėgstu aiškinti savo dainų ir jų prasmės. Esu įsitikinęs, kad kiekvienas gali pasiimti skirtingas žinutes ir prasmes iš dainų. Viena daina gali reikšti gerus laikus vienam, blogus – kitam žmogui“, – teigia jis.

Dainai kuriamas ir animuotas vaizdo klipas, kurio autorius – pats Kordas. „Nutariau įgyvendinti ilgai brendusią svajonę – sukurti vaizdo klipą glitch stiliumi. Labai stengiuosi atskleisti asmeninį braižą ir estetiką, kuri, manau, labai tinka šiai dainai“, – sako jis.

Šiuo metu duetas intensyviai kuria naujus kūrinius, kuriuos pristatys ateinančiais metais. „Laukite naujienų, nes bus karšta!“ – žada kūrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius