Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 02

Sausakimšoje arenoje su orkestru koncertavusiam Jose Gonzalezui Vilniaus publika negailėjo ovacijų

Būna koncertų, kuriuose norisi sušokti batus, tokių, kuriuose nejučiomis prarėki gerklę, o būna ir tų, kurie tiesiog glosto ausis ir minkština sielą. Tokių, kurių norisi klausytis susirangius kur nors patogiai fotelyje prie židinio ir linksint į taktą niūniuoti kažką panašaus į „Take your time, build a home, build a place where we all can belong“.
Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai – švedų muzikos žvaigždės Jose Gonzalezo dainos „Every Age“ eilutės. Ketvirtadienio vakarą jas išgirsti gyvai galėjo ir Vilniaus publika – jomis sostinės koncertų salėje „Compensa“ su publika sveikinosi pirmą kartą Lietuvoje viešintis muzikantas.

Į Vilnių jis atvyko ne vienas, drauge scenoje pasirodė ir 22 muzikantus jungiantis, vokiečių kompozitoriaus PC Nackt vadovaujamas kamerinis orkestras „The String Theory“. Tai jau antras jų turas kartu – drauge su orkestru J.Gonzalezas koncertavo dar 2011 metais, gastrolių po Europą metu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje

Koncertą organizavusios muzikos agentūros „8 Days A Week“ atstovai neslepia – dėl J.Gonzaleso pasirodymo Lietuvoje derėtasi buvo kone trejus metus. Galbūt todėl dar praėjusių metų vasarą paviešinus žinią, jog vasarį švedas koncertuos Vilniuje, bilietai į šį šou buvo graibste grabstomi.

Nenuostabu – ketvirtadienio vakarą melomanai užpildė visas sėdimas arenos vietas, dalis atvykusių nutūpė ir ant laiptų. Tarp susirinkusiųjų buvo galima sutikti ir žinomų veidų, išskirtinės galimybės savo ausimis išgirsti neeilinio koncerto nepraleido ir dainininkė Šorena Janiashvili, humoristai Paulius Ambrazevičius, Mantas Katleris su mylimąja Aiste Kabašinskaite, laidų vedėjas Ignas Krupavičius ir daugelis kitų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje

Argentinietiškų šaknų turinčio J.Gonzalezo muzika jo gerbėjus paliečia iki pat širdies gelmių. 38-erių švedo pasirodymai – be didelės pompastikos, scenoje jam nereikia didelių dekoracijų, įmantraus apšvietimo. Svarbiausia – gitara, kuri jo rankose suskamba taip, kad į koncertus atvykusių gretose nelieka abejingų.

Kaip dar anksčiau buvo rašyta, J.Gonzalezo ramybė, kuklumas, geras humoro jausmas ir skandinaviškas tempas – tai, kas išskiria atlikėją iš kitų. Jo kūryba ir filosofija ieško prasmės ir nagrinėja gyvenimo egzistencijos klausimus.

Į sceną pagrindinis vakaro svečias žengė po lietuvių kompozitoriaus ir dainų autoriaus Domo Strupinsko ir keturių talentingų muzikantų pasirodymo, jis buvo pasirinktas „apšildyti“ švedo koncertą.

Beveik dviejų valandų programoje skambėjo garsiausi muzikanto hitai, tarp kurių – ir „Down The Line“, „What Will“, „Cycling Trivialities“, „Leaf Off/ The Cave“, „The Forest“, čia buvo galima išgirsti ir nemažai kvapą gniaužiančių orkestro aranžuočių.

Modernus „The String Theory“ orkestras išties vertas dėmesio. Be styginių, varinių, medinių pučiamųjų, be mušamųjų instrumentų, elektrinės gitaros arenoje suskambo ir daug publikai nematomų instrumentų. Vienas originalesnių – grąžtas, pjovimo įrankio garsai pasirodymui pridavė tik papildomo šarmo.

Pasirodymas neapsiėjo ir be „Crosses“, kurios savitą versiją dar visai neseniai pristatė ir kūrinį perdainavusi Eglė Sirvydytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jose Gonzalezo koncertas Vilniuje

Koncertui persiritus į antrą pusę J.Gonzalezas pamėtė ir didžiausius savo kozirius – suskambus akustinei garsiojo „The Knife“ hito „Heartbeats“ versijai šį kūrinį drauge dainavo kone visi. O iškart po to pasigirdę triphopo dievų „Massive Attack“ dainos „Teardrops“ akordai ne vieną privertė ir susigraudinti – skambėjo taip stipriai ir taip jautriai, kad kūnu bėgiojo šiurpuliukai. Po šios, nuo J.Gonzalezo koncertų jau neatsiejamos dainos, minia pakilo nuo kėdžių palydėję kūrinį garsiais plojimais.

Akimirką atrodė, kad koncertas jau baigtas, tačiau minutei palikę sceną muzikantai sugrįžo dar kartą. „Tai mano pirmas kartas Lietuvoje. Ačiū, kad pakvietėte mus“, – publikai dėkojo J.Gonzalezas lietuviškai keliskart ištardamas „ačiū“.

Po pasirodymo Vilniuje J.Gonzalezas su orkestru čia ilgai nesibus. Ši žiema muzikantams – itin darbinga. Jau pentadienį jų laukia koncertas Taline, o vėliau – ir kituose Europos miestuose.

VIDEO: José González - Stay Alive
VIDEO: José González - Heartbeats (Official Music Video)
VIDEO: José González - Heartbeats (Official Music Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius