-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 05 19

Šeštadienį visoje Lietuvoje skambės Gatvės muzikos diena

Gatvės muzikos diena (GMD) grįžta į Lietuvos miestų gatves, skverus ir aikštes. Šį šeštadienį (gegužės 21 d.) vyksianti, jau šešioliktąjį kartą organizuojama, gyvo garso šventė, vienu metu skambės net dvidešimt aštuoniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Atlikėjų registracija liks aktyvi iki pat GMD išvakarių (gegužės 20 d. 23:59 val.), tad visi norintys koncertuoti dar gali spėti užsitikrinti vietą tradicija tapusiame renginyje.
„Gatvės muzikos dienos“ akimirka
„Gatvės muzikos dienos“ akimirka / Gabrieliaus Jauniškio nuotr.

Šių metų Gatvės muzikos diena bus skirta Ukrainai. Pasak renginio organizatorės Viktorijos Mamontovaitės, tokį sprendimą lėmė noras palaikyti Ukrainą kovoje už laisvę.

„Muzika yra universali kalba – ją supranta visi. Gatvės Muzikos diena yra puiki platforma pasakoti apie tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje. Vizualui grąžiname 2014 m. Gatvės muzikos dienai sukurtą Tado Černiausko, Deimantės Litvinaitės ir Aistės Jūrės plakatą, norėdami atkreipti dėmesį į jau 8 metus trunkantį karą. Negalime sustoti ir privalome visais būdais palaikyti Ukrainos žmones, ginančius savo laisvę. Skaudu matyti taip negailestingai naikinamą didžią tautą“, – sakė V.Mamontovaitė.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka

Šventės organizatoriai teigia, kad GMD Ukrainoje – labai svarbi šventė, į kurią kasmet įsitraukdavo net apie 60 miestų, todėl tikimasi, kad į gatvės sceną nepabijos stoti ir ukrainiečių muzikantai, šiuo metu esantys Lietuvoje. Gegužės 21 dieną išeiti į gatves ir muzikuoti kviečiami visi – mėgėjai ir profesionalai, nepriklausomai nuo to, groja roką, popmuziką ar tradicinę muziką.

Gegužės 18 d. „Downtown Forest Hostel & Camping“ kiemelyje vykęs Ukrainos paramos koncertas „Vienu ritmu su Ukraina“ jau paruošė dirvą artėjančiai GMD. Scenoje pasirodė Gatvės muzikos dienos idėjos autorius Andrius Mamontovas, šventės veteranas Benas Aleksandravičius, visų širdis pavergęs Domantas Razauskas bei dvi smarkios trijulės – Fused trio ir Timid Kooky.

Už koncerto bilietų pardavimus surinktos lėšos bus skiriamos bičiuliams ukrainiečiams – NVO „Лoгістичний Штаб“ (liet.: Logistikos štabas), kurios logistikai vadovauja Ukrainoje vykstančios GMD organizatorė Olesia Korzhenevska. Tai pačiai organizacijai parama renkama ir už specialaus leidimo GMD marškinėlių pardavimus – „START MUSIC, END WAR”. Šių marškinėlių dizainas atkartoja šventės vizualinę temą ir padeda nepamiršti mūsų visų pareigos – remti Ukrainą.

Kaip ir kiekvienais metais, Gatvės muzikos diena Vilniuje startuos 12 valandą. Visus pasirodymus ir žemėlapį galima rasti GMD svetainėje arba nemokamoje vaikščiojimo programėlėje #walk15. Programėlės kūrėja Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė džiaugiasi, jog Gatvės muzikos diena atveria galimybę ėjimą suderinti su įtraukiančia pažintine veikla.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka

„Programėlė gimė kaip įrankis, skatinantis eiti ir pažinti. Labai džiaugiamės, kad kasmet joje patalpintas Gatvės muzikos dienos žemėlapis tampa tarsi maršrutu, paskatinančiu žmones išeiti ne tik pajudėti ar nauju žvilgsniu pažvelgti į savo miestą, bet ir atrasti muziką“ – sako V.Musvydaitė-Vilčiauskė.

Iš Vilniaus Gatvės muzikos dienos žemėlapio niekur nedingo daugelio pamėgta barų „BIX“, Artistai“ ir „šPUNKa“ organizuojama programa, Naktinio Vilniaus Avilio atlikėjų rinktinė, šauniosios Mickevičiaus bibliotekos organizuojami pasirodymai. Pirmą kartą GMD istorijoje, šventę sveikins simbolinis vieno iš Akrobatinio skraidymo komandos „Iron Wolf Aerobatics“ lėktuvo skrydis virš Vilniaus, sveikinantis vilniečius ir miesto svečius su įvykusia GMD ir kviečiantis visus kilti skrydžiui už Ukrainos laisvę.

Kavinėse speciali GMD kava

Šventės metu nepraleiskite progos paragauti specialiai Gatvės muzikos dienai sukurtos „Start music, end war” kavos, kurią galite rasti visose Lietuvos „Caffeine” kavinėse. Būdami kavinėse nuskenuokite GMD plakatuose esantį QR kodą ir parsisiųskite interaktyvų #walk15 Gatvės muzikos dienos žemėlapį į savo telefoną. Keturiose Vilniaus „Caffeine” kavinėse (Vilniaus g. 17 ir 31, Gedimino pr. 2 ir 31) šventės svečius džiugins ne tik šventinės kavos skonis, bet ir čia koncertuojantys muzikantai.

LRT OPUS muziką radijo bangomis transliuos iš Užupio menų inkubatorius

LRT OPUS tęsia tradicijas ir grįžta į GMD su nauja integracija ir interaktyvia programa. Šį kartą radijo klausytojus gyvas garsas sieks iš Užupio menų inkubatoriaus: 16.00 val. prasidedanti transliacija klausytojų ausis lepins dainininkės ir dainų autorės Ingajos kūryba, o ją, kiek vėliau, pakeis jaunųjų grupių konkurso „Novus“ nugalėtoja Jausmė, savitu skambėsiu ir kanklių garsais užburianti visus išgirdusios jos atliekamos muzikos.

Vilniaus pilių rezervatas kviečia į specialias ekskursijas

Vilniaus pilių rezervato atstovai kviečia į nemokamas ekskursijas po istorinę Vilniaus vietą – Vilniaus pilis. Numatomos dvi ekskursijos, kurios abi prasidės nuo Gedimino paminklo Katedros aikštėje. Pirmoji ekskursija (lietuvių kalba) prasidės gegužės 21 d., 13:00 val. (registracija čia), o antroji (rusų kalba, skirta ukrainiečiams) – gegužės 21 d., 16:00 val. (registracija čia). Norint dalyvauti, registracija būtina. Ekskursijos metu bus vaikščiojama po Vilniaus pilių teritoriją, Pilies kalno papėdę, kylama į Gedimino pilį – vietas, kur šimtmečius vyko nepaliaujamos kovos ir daugybę įvykių, palaipsniui miestą vedusių nuo kunigaikščio Gedimino laikų įkurtos sostinės iki šių dienų.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka

JUDU komanda kviečia per GMD judėti žaliai

Vilniečius ir miesto svečius, JUDU komanda kviečia judėti tvariu transportu: autobusais, troleibusais, dviračiais, paspirtukais ar pėsčiomis. Tokios šventės, kaip Gatvės muzikos diena, į vieną miesto dalį sutelkia tūkstančius žmonių, tad į veiksmą miesto centre atvykus automobiliu ir strigus susidariusiose spūstyse ar neradus vietos prisiparkuoti, giedrą ir šventinę nuotaiką gali pakeisti nusivylimas ir net pyktis. Judėkime žaliai – neterškime Gatvės muzikos dienos automobilių išmetamosiomis dujomis ir vietas automobiliams palikime muzikantų pasirodymams.

Vilniuje vyks dvi muzikinės eisenos

Vilniaus Gatvės muzikos diena neapseis be labai svarbių jau tradicija tapusių „Drum2gether” ir grupės „Mood Sellers” organizuojamos pučiamųjų instrumentų eisenos. Pastaroji kvies jungtis į Naujojo Orleano kultūros įkvėptą pučiamųjų sūkurį, o visą Gatvės muzikos dieną vainikuojanti griausminga masinė būgnų improvizacija-eisena „Drum2gether” sujungs muzikantus ir žiūrovus į vieną audringą ritmo šėlsmą.

GMD į kitus metus palydės Dūzgės

Nuskambėjus paskutiniams 16-osios Gatvės muzikos dienos akordams, kviečiame susirinkti Vasaros Terasoje ir palydėti GMD į sekančius metus. Atsiduosime elektroninės muzikos

kerams ir kaip viena didelė šeima, vienu ritmu atšvęsime dar vienos GMD pabaigą. Renginio pradžia – 20.00 val., įėjimas nemokamas.

Padėję į šalį savo instrumentus prie DJ pulto stos trys muzikos gurmanai: Šarukas Joneikis iš grupės Garbanotas, Solo Ansamblio delegatas Jonas Šarkus ir DDL PLK (Dideli plaukai) ministras DJ reikalams Paulius Šaparnis kartu su Justu Rutkausku.

Andrius Mamontovas ragina prisidėti prie paramos Ukrainai

Gatvės muzikos dienos idėjos autorius Andrius Mamontovas kviečia atsiliepti į Ukrainos pagalbos šauksmą.

„2014 m. Ukraina atsiliepė į mūsų kvietimą rengti Gatvės muzikos dieną pas juos. Dabar mes atsiliepiame į jų pagalbos šauksmą ir surinktus pinigus už marškinėlius bei gegužės 18 d. koncerto metu skirsime Gatvės muzikos dienos Ukrainoje organizatorės Olesios Korzhenevskos NVO “Лoгістичний Штаб”, įkurtam po 2013 m. Maidano įvykių. Kviečiu dalyvaujančius muzikantus taip pat prisidėti prie Olesios veiklos ir padėti civilių batalionams šiuo metu kovojantiems Ukrainoje.” – sakė A.Mamontovas.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./„Gatvės muzikos dienos“ akimirka

Gatvės muzikos diena prasidėjo 2007 metais Andriaus Mamontovo iniciatyva, kuomet jis savo draugams elektroniniu paštu išsiuntė kvietimus išeiti į lauką ir groti sostinės gatvėse. Nuo tada ši diena tapo ne tik reikšminga tradicija Lietuvoje, bet išsiplėtė ir į kitas šalis. Per pastaruosius 15 metų Gatvės muzikos dieną savarankiškai suorganizavo Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Latvija, Baltarusija, Olandija, Gruzija, Armėnija bei Airija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius