Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 „Auksinius gaublius“ pelniusi „Žalioji knyga“: tikra istorija apie labai skirtingų žmonių draugystę

Toronto filmų festivalyje debiutavusi, Žiūrovų apdovanojimą, net tris „Auksinius gaublius“ sekmadienį pelniusi bei „Oskarams“ jau besiruošianti juosta „Žalioji knyga“ šį savaitgalį pasirodys ir mūsų šalies didžiuosiuose ekranuose.
Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“
Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“ / Kadras iš filmo

Filmas paremtas tikrais faktais ir pasakoja istoriją apie iš tiesų anksčiau egzistavusią Žaliąją knygą: dėl Amerikos pietuose vis dar labai stiprios rasinės neapykantos juostos herojai buvo priversti vadovautis populiariu to meto kelionių gidu – „Negrų keliautojų žaliąja knyga“.

„Dabar sunku tuo patikėti, tačiau šioje knygoje buvo sudėta visa informacija apie viešas paslaugų ir pramogų vietas, nepavojingas juodaodžiams. Tokios instrukcijos arba taip vadinama Žalioji knyga buvo leidžiama 1936-1966 metais ir apėmė informaciją iš visos Šiaurės Amerikos, o vėliau ir Karibų“, – pasakoja filmo kūrėjai.

Tačiau net ir su šio gido pagalba vyrus kelionėje lydi nuolatinės patyčios, agresija, įžeidinėjimai ir smurtas. Pagrindinius vaidmenis „Žaliojoje knygoje“ atlieka Viggo Mortensenas bei Mahershala Ali (kuris „Auksinį gaublį“ už šią rolę gavo geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijoje).

Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“

Sausio 11 dieną kino teatruose pasirodanti pagal tikrą istoriją sukurta biografinė drama pasakoja apie netikėtą inteligentiško, talentingo juodaodžio pianisto Donaldo Širlio ir netašyto italų kilmės apsaugininko iš Bronkso – Frenkio „Lūpos“ Valelongos draugystę.

„Noriu padėkoti tikrajam pianistui Donaldui Širliui, kuris mane kasdien įkvėpė: ačiū jam už aistrą ir kilnumą. Taip pat noriu padėkoti žmonai, mamai ir močiutei. Ačiū jums už maldas. Man jų visų labai prireikė“, – atsiimdamas „Auksinio gaublio“ statulėlę sakė Mahershala Ali. Taip pat jis negailėjo gražių žodžių savo partneriui Viggo Mortensenui.

Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“

Juostos „Žalioji knyga“ veiksmas vyksta praėjusio amžiaus viduryje pietinėse Amerikos valstijose, kur dar galiojo segregacijos įstatymai, pagal kuriuos buvo legalu neįsileisti ar neaptarnauti juodaodžių įvairiose paslaugų ir pramogų vietose.

Frenkis „Lūpa“ Valelonga gauna pasiūlymą padirbėti juodaodžio pianisto Dono Širlio, iškeliaujančio į koncertinį turą Amerikos pietuose, vairuotoju. Abu herojai yra iš visiškai skirtingų pasaulių: Floridoje gimęs Donas kuria muziką, laisvai kalba aštuoniomis kalbomis ir yra tikras elegancijos ir etiketo įsikūnijimas. Italų kilmės Frenkis yra ryšių su mafija turintis storžievis, sunkiai sukurpiantis kelis sakinius anglų kalba.

Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo/Viggo Mortensenas ir Mahershala Ali filme „Žalioji knyga“

Nuoširdžiai dirbdamas savo darbą, Frenkis visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti savo darbdavį, nors prieš susipažindamas su Donu, ir pats turėjo šiokių tokių „politiškai nekorektiškų“ minčių apie afroamerikiečius.

Donas savo ruožtu pamato, kad po storžievišku „Lūpos“ elgesiu slepiasi nuoširdus, paprastas ir savo šeimą mylintis žmogus, kuriam teisingumas svarbesnis už bet kokius stereotipus. Ilga kelionė kartu bei nuolatinis bendravimas suartina šiuos du skirtingus vyrus ir jų darbiniai santykiai pamažu perauga į tikrą draugystę.

Ją jau nuo šio penktadienio išvysime tikrais įvykiais paremtoje ir daugelio jau įvertintoje dramoje „Žalioji knyga“.

VIDEO: ŽALIOJI KNYGA / Green Book (2019) filmo anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius