Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Borato „gimimas“: kaip naują komedijos formą atradusio komiko personažas tapo pasauline žvaigžde?

O viskas prasidėjo visiškai atsitiktinai. Sacha Baronas Cohenas nusprendė gatvėje nufilmuoti keletą rubrikų laidai, kurią tuo metu vedė. Vyras įsikūnijo į vieną iš savo personažų – hiphopo didžėjų, norėjusį, kad visi jį laikytų gangsteriu. Jo dėmesį patraukė keli riedlentininkai, kurių apranga išdavė, kad jie, kaip ir komiko personažas, nori būti gangsteriais. Priėjęs prie jų Sacha, tiksliau, jo personažas, su jais puikiai susibendravo.
Sachos Barono Coheno personažas Boratas
Sachos Barono Coheno personažas Boratas / Vida Press nuotr.

Supratęs, kad riedlentininkai nesuabejojo jo tapatybe, aktorius suvokė atradęs naują istorijų pasakojimo formą – užfiksuoti žmones tokius, kokie jie yra, jam pačiam perdėtai komiškai vaidinant įvairius personažus. Nepamesdamas personažo, Sacha Baronas Cohenas kaip didžėjus „užgrobė“ ekskursijoms po miestą skirtą autobusą, prasmuko į itin saugomą biurų pastatą ir bare surengė breiko pasirodymą, kol jo veiklos nenutraukė iškviesta policija, rašo Biography.com.

„Grįžinėjome Waterloo tiltu į studiją, mumyse kunkuliavo adrenalinas ir pro kraštus veržėsi džiaugsmas, nes atradome naują komedijos formą, – sakė aktorius 2006 m. „Rolling Stone“. – Ji tikriausiai jau egzistavo ir kiti žmonės tuo jau užsiiminėjo, bet mums tai buvo nauja – komiško personažo perkėlimas į tikras situacijas.“

Boratą įkvėpė rusų gydytojas

Sacha Baronas Cohenas ėmėsi tobulinti savo komiškus personažus. Didžėjus gavo vardą Ali G, sukūrė jis ir dar vieną įdomų veikėją – mados reporterį Bruno, kuris persekiojo įžymybes. Aktorius taip pat pradėjo po truputį „žaisti“ su kitu personažu – reporteriu iš Moldovos Alexi Krickleriu, kuriam sunkiai sekėsi suprasti britų kultūrą.

Įsikūnijus į žurnalistą ir išėjus į gatves, Sachą nustebino vienas įdomus pastebėjimas apie žmones. „Likau sužavėtas kantrybe kai kurių aukštesnei klasei priklausančių žmonių, norėjusių pasirodyti mandagiais, ypatingai prieš kamerą, todėl jie niekada nenueidavo“, – tęsė jis „Rolling Stone“.

Po to aktorius išvyko atostogų į Rusijos pietuose esančią Astrachanę, kur susipažino su ekscentriškos asmenybės gydytoju.

„Jau po kelių sekundžių aš su draugais verkėme iš juoko, – prisiminė Sacha. – Jis turėjo keletą Borato savybių, tik nebuvo rasistas ar misoginistas, arba antisemitas. Iš tikrųjų jis buvo žydas.“

Galiausiai ši atsitiktinė pažintis ir padėjo pirmus pamatus personažo Borato atsiradimui.

Viską pakeitęs pasiūlymas

Didėjant aktoriaus personažų populiarumui, to paties apie jo karjerą sakyti nebuvo galima. Baigęs aukštąją mokyklą, Sacha Baronas Cohenas sau davė penkerius metus įsitvirtinti pramogų industrijoje. Jei to nepavyktų padaryti, jis planavo keisti profesiją.

„Sėdėjau Tailando paplūdimyje. Nuo baigimo buvo praėję 4 metai ir 10 mėnesių, buvau ką tik grįžęs iš brolio vestuvių Australijoje. Svarsčiau pasilikti Tailande, nes mėgavausi gyvenimu čia už 1,5 svaro per dieną. Būtent tada ir sulaukiau savo agentės skambučio, kuriuo ji man pranešė apie atranką į „The 11 O’Clock Show“ – satyrinę vakaro laidą, ieškojusią vedėjo. Prisimenu jai sakęs nežinantis, ar noriu sugrįžti. Per daug kartų mane atstūmė, tad abejojau, ar verta“, – pasakojo jis.

Nuvijęs į šalį abejones, Sacha sugrįžo namo ir sudalyvavo atrankoje, tačiau laidos prodiuserių jis nesužavėjo taip stipriai kaip tikėjosi. Aktorius nusprendė parodyti vaizdo medžiagą ir profesionalios lapių medžioklės, kurioje dalyvavo kaip Alexi Krickleris. Sacha iškart gavo darbą.

Pirmojo Borato filmo sukūrimas

Žiūrovų simpatijas minėtoje laidoje Sacha Baronas Cohenas pelnė tik išskirtinio sugebėjimo prakalbinti žmones, įsikūnijus į perdėtus veikėjus, dėka. Jo segmentai su Ali G tapo tokie populiarūs, jog buvo sukurtas atskiras projektas „Da Ali G Show“. Pastarasis padėjo jam išgarsėti tarp britų. Tuo tarpu JAV jo veidas atpažįstamas tapo nusifilmavus popmuzikos karalienės Madonnos vaizdo klipe „Music“ bei netrukus po to Amerikoje per HBO transliuotas jo šou.

Pamatykite vaizdo klipą dainai „Music“:

VIDEO: Madonna - Music (Official Music Video)

Tuo metu Alexi Krickleris ekrane pasirodydavo vis rečiau, jo vietą užėmus Boratui, virtusiam žurnalistu iš Kazachstano.

„Pasirinkome Kazachstaną, nes apie šią šalį niekas nėra girdėjęs, todėl galėjome žaisti stereotipais, atsiradusiais apie buvusį sovietinį užutėkį, – paaiškino aktorius „Rolling Stone“. – Juokiamės ne iš Kazachstano. Manau, juokiamės iš žmonių, tikinčių, kad mano apibūdintas Kazachstanas egzistuoja – kurie tiki, kad yra šalis, kurioje homoseksualai nešioja mėlynas kepures, o moterys gyvena narvuose, kur geriamas raugintas arklių šlapimas, o amžius, nuo kurio galima užsiimti lytiniais santykiais, sumažintas iki devynerių metų.“

Tačiau kaip ir su visais aktoriaus personažais, su Boratu iškilo tokia pati problema – kuo šis žurnalistas tapo populiaresnis, tuo sunkiau Sachai buvo likti neatpažintam gatvėje. Nusprendus kurti filmą „Boratas. Kaip šaunusis Kazachstano žurnalistas Amerikoj patirtį graibstė“, jį teko filmuoti vietovėse, kur daugiau žmonių neturėjo kabelinės televizijos, todėl didžioji dalis scenų nufilmuotos giliuose JAV pietuose.

Prie aktoriaus sėkmės prisidėjo ir itin naudingas sugebėjimas niekada nepamesti personažo. Pokalbį su pašnekovais Sacha dažniausiai pradeda pasiūlydamas cigaretę ar įteikdamas dovaną, pabučiuodamas. Iš tikrųjų atlikdamas tokius veiksmus Borato aktorius sprendžia, kaip geriausia būtų bendrauti su tuo žmogumi, kad scena tiktų filmui. Dar vienas atsidavimo vaidybai pavyzdys – net kai aktorių prie Baltųjų rūmų sustabdė apsauga, Sacha Baronas Cohenas neparodė jokio ženklo, kad iš tiesų yra britas.

Praėjus 15 metų nuo pirmojo filmo premjeros, Sacha nusprendė sukurti jo tęsinį – ėmėsi gerokai sunkesnės užduoties žinant, kad Boratas tapo kone pasauline sensacija. Tačiau ši nedidelė kliūtis paskatino jį būti dar kūrybiškesniu ir atkreipti dėmesį į besikeičiančius laikus.

Antroji dalis, pavadinimu „Borat Subsequent Movie Film“ buvo filmuojama prieš ir per pandemiją, o ekranuose pasirodė prieš pat 2020 metų rinkimus JAV.

Filme aktorius ne tik keitė kostiumus, bet ir pristatė Borato dukrą. Jis net sugebėjo įsilieti į pietiečių bendruomenę Misisipėje. „Kaip personažas tokiame karantino name gyvenau penkias dienas. Pabusdavau, pusryčiaudavau, pietaudavau, vakarieniaudavau ir miegoti eidavau kaip Boratas, kuomet gyvenau tame name drauge su dviem konspiracijų teoretikais. Nė akimirkos nepraleidau būdamas ne personažu“, – atskleidė jis „Vanity Fair“.

Sacha Barono Coheno talentas aiškus. Ir darbui jis atsiduoda visu 100 procentų. Kai kurios akimirkos iš filmo net buvo parodytos per tikras žinias.

Na o galutiniu įrodymu, kaip tikroviškai filme gali atrodyti sukurtas personažas, tapo faktas, kad pasirašydama skyrybų su Kidu Rocku dokumentus, kaip santuokos nutraukimo priežastį Pamela Anderson nurodė Boratą.

„Galvojau, kad tai pokštas, bet, pasirodo, tai tiesa“, – „Times“ atskleidė Sacha Baronas Cohenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius