-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias festivalis Baltijos šalyse „Positivus“ vėl kviečia aplankyti Latvijos pajūrį

Vasarai kopiant į antrąją pusę, festivalių sezonas tęsiasi. Šį savaitgalį, liepos 20-22 dienomis, jau šeštąjį kartą mažame žvejų kaimelyje Salacgrivoje, pačiame Estijos ir Latvijos pasienyje, vyks „Positivus“.
Alternatyvaus roko atstovai „Keane“
Alternatyvaus roko atstovai „Keane“ / Grupės archyvo nuotr.

„Positivus“ – renginys, kasmet pritraukiantis apytikriai 25 tūkstančius lankytojų. Kaip visuomet,  čia ne tik bus galima mėgautis muzika net 7 scenose, tačiau ir džiaugtis ramiu Baltijos pajūriu, šilta atmosfera ir draugiška kompanija.

Svarbiausi atlikėjai

Šiųmetinio renginio žvaigždės – britų roko grupės. Penktadienio vakarą pagrindinėje scenoje pasirodys „Keane“, alternatyvaus roko atstovai, šiemet išleidę jau ketvirtąjį albumą „Strangeland“. Kolektyvui sėkmę atnešė jau debiutinis įrašas „Hopes and Fears“, pasirodęs dar 2004 metais. Grupė pasižymi lengvu, stadioninio roko skambesniu, daugiausiai užpildytu pianino ir mušamųjų sinteze. Lietuvoje geriausiai žinomi kolektyvo kūriniai – „Somewhere Only We Know“, „Crystall Ball“ ar „Spiralling“, greta jų greičiausiai Salacgrivoje skambės ir daugelis naujojo įrašo dainų. 2008 metais įtakingas britų žurnalas „Q“ įtraukė net du „Keane“ albumus į geriausių visų laikų britiškų įrašų dvidešimtuką, taip kolektyvas stojo į vieną gretą su „The Beatles“, „Radiohead“ ar „Oasis“. 

Vėlyvą šeštadienį pagrindinę sceną okupuos Velso roko veteranai „Manic Street Preachers“, į „Positivus“ festivalį atvykstantys jau antrą kartą. Grupė susibūrė dar 1986 metais ir per savo ilgą karjerą išleido jau 10 įrašų. Tarptautinę sėkmę kolektyvui atnešė 1992 m. hitas „Motorcycle Emptiness“, kurį neabejotinai bus galima išgirsti ir Latvijoje. Vėliau sekė itin sėkmingas albumai „The Holy Bibble“ ir „Everything Must Go“. 

Pirmuoju grupė išgrynino savo agresyvoką post-punk skambesį, tuo tarpu su sekančiu pasuko link tuo metu itin populiaraus brit-pop žanro. Po mažiau sėkmingo periodo „Manic Street Preachers“ atgimė išleidę sėkmingus įrašus 2009 ir 2010 m., o šiuo metu dirba prie naujo albumo. Vėlyvoji kūryba greičiausiai sudarys pusantros valandos trukmės pasirodymo pagrindą, tačiau fanai gali tikėtis išgirsti ir senuosius hitus. Kolektyvas žinomas ne tik dėl savo muzikos – grupės nariai neslepia savo kairių politinių pažiūrų, todėl jie yra bene vieninteliai muzikantai laukiami tokiose šalyse kaip Kuba ar Venesuela.

Organizatorių nuotr./Festivalis Positivus Latvijoje
Organizatorių nuotr./Festivalis „Positivus“ Latvijoje

Verti dėmesio pasirodymai

Kaip ir kiekvieną kartą, festivalyje savo mėgstamų muzikantų gali atrasti įvairių žanrų mėgėjai. Nepriklausomo roko gerbėjai neturėti praeiti pro šalį, kuomet pagrindinėje scenoje gros Jungtinės Karalystės elektroninio roko atstovai „Friendly Fires“. Jų koncerto pradžia penktadienį nuo pusės dvylikos. Bene labiausiai alternatyvos mėgėjus šiemet vilioja Londono ketveriukės „Wild Beasts“, vienos ryškiausių ir originaliausių britų salų pastarųjų dienų grupės, pasirodymas. Kiek mažiau rimtą, tačiau kur kas linksmesnį pasirodymą greičiausiai pateiks ir naujokai „The Vaccines“.

Elektroninės muzikos mylėtojams svarbiausias vardas šiųmetinėje festivalio programoje turėtų būti SBTRKT. Šis didžėjus, kurio vardas yra Aaron Jerome, išgarsėjo ne tik su šūsnimi ryškiausių pasaulio atlikėjų hitų remiksų, tačiau ir pernai pasirodžiusiu debiutiniu albumu tokiu pat pavadinimu, kuriame buvo galima rasti tokius kūrinius kaip „Hold On“ ar „Wildfire“. SBTRKT festivaliui žada gyvą programą. 

Atsipalaidavimui ir klasiškesnės muzikos gerbėjams „Positivus“ šiemet siūlo Lucy Rose – jauną anglų folko dainininkę, kuri, kaip tikimasi, netrukus išleis savo debiutinį įrašą. Ji, galima sakyti, atidarys festivalį. Jau kur kas daugiau patirties sukaupti spėjo ir kur kas geresnį laiką pasirodymui gavo airis Damienas Rice‘as, koncertuosiantis šeštadienio vakare. Atlikėjas debiutavo dar 2002 m. ir išgarsėjo savo sodriu balsu, padedamu vos keletu vienišos akustinės gitaros akordų.

Lietuviškas desantas

Šiemet Salacgrivoje net keturi lietuviški vardai. Penktadienį puse šešių „Red Bull“ scenoje pasirodys elektroninės muzikos atlikėjas „Brokenchord“, visame pasaulyje išgarsėjęs, kuomet jo susukta „Radiohead“ kūrinio „Reckoner“ versija pateko į oficialų grupės remiksų albumą. Vos po 45 minučių ant „Palladium“ scenos lips lietuviško roko viltis „Freaks On Floor“, jau suspėję atsiimti M.A.M.A. geriausios roko grupės apdovanojimą, o taip pat sugroti svarbiausiame regiono „Heineken Open’er“ festivalyje Lenkijoje.

Tomo Adomavičiaus nuotr./Freaks On Floor gimtadienis
Tomo Adomavičiaus nuotr./„Freaks On Floor“

„I Love You“ scenos grindinį išmėgins ir Markas Palubenka – jaunas atlikėjas iš Vilniaus, savo muzikoje derinantis akustinį ir elektroninį skambesį. Jo pasirodymas penktadienį nuo 20 val. Dar vienas eksportas iš Lietuvos – shoegaze kolektyvas „Rasabasa“ su vokaliste Rasa Bubulyte. Šiuo metu ji su keturiais muzikantais iš Norvegijos pristatinėja savo naujausią EP pavadinimu „2“. 

Visą festivalio programą rasite paspaudę čia.

Informacija vykstantiems

„Positivus“ festivalio organizatoriai šiemet siūlo įvairių naujų patogumų. Norintys keliauti iš Vilniaus gali pasinaudoti „SimpleExpress“ siūloma vykimo galimybę. Jeigu vis dėl to nuspęstumėte į festivalį važiuoti savo transportu, verta pasinaudoti galimybe iš anksto įsigyti stovėjimo vietos bilietą, kuri sumažins stovėjimo laiką eilėje. Tiems, kas nori nerūpestingai mėgautis festivaliu ir negalvoti apie tai, kur rasti vietą palapinei, „Positivus“ festivalis siūlo jau iš anksto pastatytas dvivietes „Lafuma“ palapines, kurios bus pačiame stovyklavietės viduryje. Visų paslaugų kainas ir įsigijimo sąlygas rasite čia. Tiesa, kol kas sinoptikai savaitgaliui Latvijos pajūrį žada apniukusį ir vidutiniškai šiltą orą. Tačiau „Positivus“ festivalininkų tokios prognozės negąsdina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius