-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elžbietos II karstas nugabentas į Vestminsterio rūmus: lydėjo Karolis III su sūnumis

Trečiadienį į Vestminsterio salę atgabentas karalienės Elžbietos II karstas. Dar nuo pirmadienio prie rūmų dar susibūrę britai galės atsisveikinti su savo karaliene – velionė čia bus keturias paras.
Karalienės Elizabeth II karstas perkeliamas į Vestminsterio rūmus
Karalienės Elizabeth II karstas perkeliamas į Vestminsterio rūmus / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį, lygiai 14 val. 22 min. (16 val. 22 min. Lietuvos laiku), karstas su karalienės Elžbietos II palaikais buvo išneštas iš Bakingamo rūmų ir per 38 minutes truksiančią procesiją buvo atgabentas į Vestminsterio salę. Ten velionė monarchė bus pašarvota keturias dienas.

Britanijos vyriausybė sakė, kad palei Temzės upę gali nusidriekti ilgesnės nei 7 km ilgio žmonių eilės.

Kai kurie žmonės, norintys atsisveikinti su velione monarche, ėmė rinktis dar pirmadienį. Jie sėdėjo ant sulankstomų kėdžių, apsigaubę paltais ir striukėmis, ar stovėjo laikydami skėčius.

Kiti atsisveikino su velione karaliene, kai karstas su jos palaikais buvo vežamas iš Northolto Karališkųjų oro pajėgų bazės.

„Noriu tik pažvelgti į karstą, o Vestminsteryje bus chaosas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 59 metų Josephas Afrane'as, antradienio vakarą atėjęs pažiūrėti, kaip karstas bus atvežtas į Bakingamo rūmus.

„Net jei ir liūdna, atmosfera čia iš tikrųjų yra gan šilta“, – pridūrė jis.

Anksčiau antradienį velionės monarchės vyriausiasis sūnus karalius Karolis III su pirmuoju karališkuoju vizitu apsilankė Šiaurės Airijoje, tęsdamas kelionę po visas keturias Jungtinę Karalystę sudarančias provincijas.

Būdamas sosto įpėdinis, Karolis III 39 kartus lankėsi Šiaurės Airijoje, kurios naujausią istoriją temdė tarpkonfesinis smurtas ir kurioje nuo 1998-ųjų galioja trapi taika.

Jo 40-asis vizitas vyko provincijoje tvyrant „Brexito“ išprovokuotai įtampai. Karūnai ištikimi junionistai mano, kad šiuo metu, kaip niekada anksčiau, yra iškilusi grėsmė Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui, airių nacionalistams iškovojus istorinę pergalę gegužę vykusiuose rinkimuose.

Tokia padėtis didina suvienytos Airijos atsiradimo tikimybę.

Tačiau viešėdamas Hilsboro pilyje – oficialioje monarcho rezidencijoje Šiaurės Airijoje – karalius Karolis III vietos politiniams lyderiams pažadėjo dirbti visų susiskaldžiusios provincijos bendruomenių labui.

„Naujų pareigų imuosi pasiryžęs siekti visų Šiaurės Airijos gyventojų gerovės“, – pabrėžė jis.

2011 metais įvykęs karalienės Elžbietos II vizitas kaimyninėje Airijos Respublikoje buvo pirmasis Britanijos monarcho apsilankymas po šalies nepriklausomybės paskelbimo ir buvo laikomas didžiuliu žingsniu siekiant įtvirtinti sunkiai pasiektą taiką Šiaurės Airijoje.

Primename, kad Elžbieta II valstybinės laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje Londone rugsėjo 19 dieną 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Per ilgą gedulo laikotarpį JK bando susitaikyti su savo ilgiausiai tarnaujančios monarchės, buvusios nacionalinio gyvenimo fone beveik nuo Antrojo pasaulinio karo, mirtimi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius