Holivudo aktorės sukilo prieš seksualinį priekabiavimą: protesto įrankiu tapo juoda suknelė

Pirmadienio naktį Los Andžele vyko iškilmingi „Auksinių gaublių“ apdovanojimai – į vieną didžiausių ir prestižiškiausių renginių Holivude susirinko šimtai ryškiausių pramogų pasaulio žvaigždžių. O apdovanojimų raudonasis kilimas šiemet labai juodavo – ir ne šiaip sau: rinkdamosi juodas sukneles aktorės išreiškė savo nepritarimą seksualiniam priekabiavimui.
Penelope Cruz, Catherine Zeta-Jones, Dakota Johnson ir Angelina Jolie
Penelope Cruz, Catherine Zeta-Jones, Dakota Johnson ir Angelina Jolie / 15min montažas / „Scanpix“ nuotr.

Daugiau apie apdovanojimus ir jų nugalėtojus skaitykite ČIA

Paprastai kiekvienais metais ant raudonojo kilimo vyrauja kokios nors tendencijos ar dažniausiai pasikartojusios suknelių spalvos, ir šiemet tai buvo juoda – bet ne dėl mados.

Juoda spalva konkrečiai šiuo atveju simbolizuoja tai, kiek daug dar reikia nuveikti ne tik kino industrijoje, bet ir visose kitose srityse, kad seksualinis priekabiavimas darbinėje aplinkoje nebūtų toleruojamas.

Šį gerai koordinuotą protestą organizavo naujai įkurta organizacija „Time's Up“ (liet. „Laikas baigėsi“), kurios vienas iš tikslų – steigti teisinės gynybos fondą, kuriuo būtų galima padėti nuo seksualinio priekabiavimo darbe nukentėjusioms aukoms bylinėtis teismuose. Tai – viena didžiausių šiandienos problemų, mat dažniausiai seksualinio priekabiavimo aukos net nesikreipia į teismą iš baimės arba netikėdamos, kad joms pavyks ką nors įrodyti, o neretai kliūtimi tampa pinigai – bylinėtis prieš aukštesnes pareigas užimantį kolegą ar vadovą atrodo misija neįmanoma.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek ir Ashley Judd
AFP/„Scanpix“ nuotr./Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek ir Ashley Judd

Viena iš „Time's Up“ steigėjų yra Holivudo žvaigždė Eva Longoria, ji leidiniui „The New York Times“ apie juodų suknelių akciją sakė štai ką: „Tai solidarumo, o ne mados akimirka. Daugybę metų mes, kaip moterys, pardavinėjom šiuos apdovanojimų šou su savo spalvotomis suknelėmis, gražiais veidais ir glamūru. Šiuo metu (mados) industrija negali iš mūsų tikėtis, kad mes vėl gražiai pasisukiosime ant raudono kilimo – šis metas yra ne apie tai.“

Juodos suknelės buvo ne vienintelė protesto prieš seksualinį priekabiavimą forma: kiti (ne vien moterys, bet ir vyrai) į savo drabužių atlapus segėsi ženkliukus su užrašu „Time's Up“.

„Scanpix“/AP nuotr./Į suknelės atlapą įsegtas ženkliukus su užrašu „Time's Up“
„Scanpix“/AP nuotr./Į suknelės atlapą įsegtas ženkliukus su užrašu „Time's Up“

Na o kelios kitos aktorės nuėjo dar toliau – į kino šventę kaip savo „plius vieną“ atsivedė ne mylimuosius ar šeimos narius, kaip įprasta, o įvairių sričių aktyvistes (tarp jų buvo ir kelios „Time's Up“ įkūrėjos).

Emma Stone į apdovanojimus atvyko kartu su Billie Jean King, tenisininke ir moterų teisių sporte gynėja, kurią pati ir suvaidino filme „Battle of the Sexes“ – už šį vaidmenį aktorė nominuota „Auksiniam gaubliui“.

Taip pat „Auksiniam gaubliui“ nominuota aktorė Michelle Williams raudonu kilimu žengė kartu su Tarana Burke – moterimi, pradėjusia garsiąją kampaniją #MeToo.

Moterų teisių aktyvistes į apdovanojimų ceremoniją atsivedė ir aktorės Meryl Streep, Emma Watson, Susan Sarandon, Shailene Woodley, Laura Dern ir Amy Poehler.

„Scanpix“/AP nuotr./Marai Larasi ir Emma Watson
„Scanpix“/AP nuotr./Marai Larasi ir Emma Watson

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius