Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis karūnuoto Karolio III pasirodymas: Bakingamo rūmų balkone – šeima be Harry ir netikėtas bisas

Atverstas naujas Jungtinės Karalystės istorijos puslapis – karalius Karolis III (74) gegužės 6-ąją žengė į sostą. Londono Vestminsterio abatijoje karūnuoti Karolis III ir karalienė Kamila, grižę į Bakingamo rūmus, pirmąkart kartu pasveikino minią – su kitais karališkosios šeimos nariais pasirodė rūmų balkone. Tiesa, tarp jų nebuvo nuo britų karališkosios šeimos atsitraukusio princo Harry.

Karalius Karolis III ir karalienė Kamila buvo karūnuoti gegužės 6 dieną, 12 valandą Londono laiku (14 val. Lietuvos laiku). Tokio renginio Didžiojoje Britanijoje nebuvo jau 70 metų – iškilmingos ceremonijos metu valdovas karūnuotas, jam įteikti įvairūs valdžios ir tikėjimo ženklai bei pirmą kartą ant galvos uždėta Šv. Eduardo karūna. Kamilai uždėta karalienės Marijos karūna.

Po pamaldų, procesijos, Jungtinės Karalystės karinių pajėgų saliuto ir sveikinimo karūnuotosios poros laukė dar vienas išbandymas – pasirodymas žmonėms Bakingamo rūmų balkone, praėjus 70 metų nuo Karolio motinos Elžbietos II karūnavimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Karūnuotasis karalius Karolis III ir karalienė Camilla iš Bekingemo rūmų balkono sveikina tautą
„Scanpix“/AP nuotr./Karūnuotasis karalius Karolis III ir karalienė Camilla iš Bekingemo rūmų balkono sveikina tautą
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II Bakingamo rūmų balkone, po ką tik įvykusios jos karūnacijos 1953 metų birželio 2 d.
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II Bakingamo rūmų balkone, po ką tik įvykusios jos karūnacijos 1953 metų birželio 2 d.

Jo Didenybės Karolio III valia jame stovėjo tik 15 dirbančių karališkosios šeimos narių ir karališkąsias mantijas nešę garbės pažai.

„Kalbama ne apie jausmus. Šis renginys – ne šeimyninis, o valstybinis. Ir šią svarbią visuomenei akimirką balkone turi būti tik dirbantys šeimos nariai“, – skelbta rūmų pranešime.

Tai yra – Velso princas ir princesė su visomis trimis atžalomis, karališkoji princesė Anne su vyru viceadmirolu Timu Laurence’u, naujieji Edinburgo hercogai princas Edwardas ir hercogienė Sophie, neseniai gavę šį titulą, taip pat keli garbaus amžiaus giminaičiai: karaliaus dėdė Kento hercogas ir teta princesė Alexandra bei Glosterio hercogas – be kita ko, seniausias karalienės Viktorijos bei princo Alberto vyriškosios lyties palikuonis – su hercogiene.

Nuo Edvardo VII karūnavimo 1902 m. tapo įprasta, kad naujasis monarchas pasveikina minią The Mall gatvėje iš Bakingamo rūmų balkono. Prie Bakingamo rūmų susirinkusi didžiulė minia sveikino ir šlovino karūnuotus karalių ir karalienę. Skambant Jungtinės Karalystės himnui, karališkoji šeima stebėjo iškilmingą skrydį – naikintuvai, vadinami „raudonosiomis strėlėmis“, padangę nudažė šalies vėliavos spalvomis. Tiesa, lietus pakoregavo pasirodymą danguje – buvo sumažinta lėktuvų rikiuotė.

Pasirodymą lydėjo netikėtumas: vidun sugrįžęs Karolis III ir Kamila į balkoną išėjo dar vieną kartą. Neplanuotas pasirodymas sukėlė dar didesnes minios ovacijas.

Fotogalerija:

Balkone nebuvo nuo britų karališkosios šeimos atsitraukusio princo Harry, kuris iškilmėse Vestminsterio abatijoje dalyvavo vienas. Į abatiją jis atvyko šnekučiuodamasis su artima giminaite, Jorko princese Beatrice ir jos vyru Edoardo Mapelli Mozzi.

Tuo tarpu Sasekso hercogienė Meghan Markle liko Kalifornijoje su princu Archie, kaip tik tądien švenčiančiu ketvirtąjį gimtadienį, ir princese Lilibet.

Vis dėlto princui Harry teko susitaikyti su tuo, kad ceremonijos metu jis turėjo mažiau teisių nei kai kurie jo giminaičiai.

„Scanpix“ nuotr./Princas Harry karūnacijoje
„Scanpix“ nuotr./Princas Harry karūnacijoje

Kaip ir per Elžbietos II laidotuves, taip ir dabar, per Karolio III karūnavimą, princui Harry nebuvo leista dėvėti karinės uniformos. Manoma, kad tai jam – skaudus smūgis. Tiesa, su karine uniforma pasirodyti ceremonijoje negalėjo ir princas Andrew, kuris taip pat nebėra dirbantis karališkosios šeimos narys.

Sklandė gandai, kad vienas Amerikos televizijos kanalas pasiūlė princui Harry penkis milijonus JAV dolerių už karūnacijos komentarus tiesioginiame eteryje.

VIDEO: Bekingamo rūmų balkone – pirmasis Karolio III pasirodymas: kiek jis panašus į pirmąjį Elžbietos II pasisveikinimą?

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius