-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karalienės Elžbietos II įsimintiniausios citatos: nuo gyvenimo išminties iki humoro

Karalienė Elžbieta II buvo viena atpažįstamiausių žmonių pasaulyje – dažnai matoma, tačiau toli gražu ne visada girdima.
Elizabeth II
Elžbieta II / „Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūra AFP pateikia įsimintiniausias citatas.

„Turi omenyje, su visam?“ – taip tuometinė princesė Elžbieta kelis kartus paklausė savo auklės, kai jai buvo pranešta, kad jos šeima kraustosi į Bakingamo rūmus, jos tėvui tapus karaliumi 1936 metais.

„Aš pareiškiu jums visiems, kad visas mano gyvenimas, nesvarbu, ilgas ar trumpas, bus skirtas tarnybai jums“ – taip Elžbieta, būdama 21 metų, pareiškė Tautų Sandraugai per radijo transliaciją iš Keiptauno.

„Visą savo gyvenimą ir iš visos širdies stengsiuosi būti verta jūsų pasitikėjimo“ – iš naujosios karalienės Elžbietos II radijo transliacijos, skirtos paminėti jos karūnavimą 1953 metais.

„Kai man buvo 21-eri, pažadėjau savo gyvenimą tarnystei mūsų žmonėms ir prašiau Dievo pagalbos ištesėti šiam pažadui. Nors tą įžadą daviau dar žalios jaunystės laikais, kai buvau žalia priimdama sprendimus, nesigailiu ir neatsiimu nė vieno šio žodžio“ – taip 1977 metais karalienė kalbėjo, minint 25-ąsias jos vadovavimo metines.

„Laikas žodžiams tapo laiku veiksmui“ – raginimas pasaulio lyderiams užtikrinti pasaulį ateities kartoms Jungtinių Tautų klimato kaitos susitikime 2021 metais.

„Ką čia darai?“ – taip, kaip pranešama, karalienė pasakė įsilaužėliui Michaelui Faganui, kai rado jį savo miegamajame Bakingamo rūmuose 1982 metais.

„Atsimenu, buvome persigandusios dėl to, kad galėjome būti atpažintos“ – karalienė 1985 metais prisiminė kaip ji bei jos jaunesnė sesuo Margaret su draugų grupe šventė Antrojo pasaulinio karo pabaigą minioje Londone centre.

„1992-ieji nėra metai, kuriuos prisiminsiu su malonumu. Vieno (...) korespondento žodžiais, tai buvo „annus horribilis“ (baisūs metai)“ – iš karalienės kalėdinio sveikinimo tais metais, kai žlugo trys jos vaikų santuokos ir buvo kilęs didžiulis gaisras Vindzoro pilyje.

„Niekas, pažinojęs Dianą, niekada jos nepamirš. Milijonai kitų, kurie niekada jos nesutiko, bet jautė ją pažįstantys, prisimins ją. Aš, pavyzdžiui, manau, kad iš jos gyvenimo ir iš nepaprastos ir jaudinančios reakcijos į jos mirtį galima pasimokyti“ – sulaukusi kritikos dėl pernelyg vangios reakcijos į princesės Dianos žūtį 1997 metais, karalienė kreipėsi į visuomenę ypač neįprastu būdu – tiesiogine transliacija televizijoje.

„Niekas, ką galima pasakyti, negali panaikinti šių akimirkų kančios ir skausmo. Sielvartas yra kaina, kurią mokame už meilę“ – karalienės užuojauta dėl 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykių.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Phillipas
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Phillipas

Turėtume pasiguosti tuo, kad nors dar turėsime kentėti, geresnės dienos sugrįš. Vėl būsime su draugais. Vėl būsime su savo šeimomis. Mes dar susitiksime“ – pareiškė karalienė per koronaviruso pandemijos piką 2020 metų balandį.

Jis lengvai nepriima komplimentų, bet visus šiuos metus jis buvo mano stiprybė ir atrama, ir aš jam skolinga didesnę skolą nei jis kada nors reikalautų, ar kokią mes beįsivaizduotume“ – karalienė 1997-aisiais kalba apie savo vyrą princą Philipą, minint jų auksines vestuvių metines.

Dėkingumas, pagarba ir pasididžiavimas – šie žodžiai apibendrina, ką jaučiu šios šalies ir Sandraugos žmonių atžvilgiu, ir ką man reikia šis auksinis jubiliejus“ – karalienė 2002 metais, minint 50-ąsias jos buvimo soste metines.

„Tai nėra dalykas, kurio kada nors siekiau. Neišvengiamai, per ilgą gyvenimą praeini per daug etapų, ir maniškis gyvenimas nėra išimtis“ – Elžbieta II apie tapimą ilgiausiai Jungtinę Karalystę valdžiusia monarche 2015 metais.

„Nė vienas mūsų negyvens amžinai“ – taip karalienė kalbėjo ragindama pasaulio lyderius užkirsti kelią klimato kaitai 2021 metais.

„Mažiau puošniai? Kaip manote, kas tai yra?“ – karalienės atsakymas Annie Leibovitz per fotosesiją 2007 metais, kai garsenybių fotografė pasiūlė jai nusiimti tiarą.

„Ką gi, aš vis dar gyva“ – Elžbietos II atsakymas Šiaurės Airijos pirmojo ministro pavaduotojui Martinui McGuinnessui, kai šis paklausė, kaip jai sekasi, per susitikimą 2016 metais. M.McGuinnessas anksčiau buvo įtakingas Airijos respublikonų armijos, nužudžiusios jos pusbrolį 1979 metais, narys.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Elizabeth II
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Elizabeth II

„Ar turėtume atrodyti taip, lyg mėgautumėmės savimi?“ – karalienė juokavo su G-7 lyderiais Kornvalyje, pietvakarių Anglijoje, 2021 metais.

„Labas vakaras, pone Bondai“ – karalienė pasitinka Danielį Craigą Londono olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje 2012 metais.

„Saviškius laikau čia“ – gerdama arbatą su meškiuku Padingtonu sakė Elžbieta II, pasiimdama marmelado sumuštinį iš savo rankinės, švenčiant jos valdymo platininį jubiliejų 2022 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius