Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karalienės Elžbietos II kolekcijoje buvo 50 diademų: paaiškėjo, kam jos atiteks

Karalienei Elžbietai II priklausė viena didžiausių ir brangiausių papuošalų kolekcijų pasaulyje. Šios įspūdingos kolekcijos centre – net 50 nuostabaus grožio diademų. Kas nutiks su šiomis diademomis ir kam jos atiteks? Viskas priklauso nuo kelių dalykų.
Karalienės Elžbietos II diademos
Karalienės Elžbietos II diademos / „Scanpix“ nuotr.

Kai kurie karalienės Elžbietos II papuošalai – jos karūnos ir segės, taip pat ceremonijiniai skeptrai ir žiedai – vadinami Karūnos papuošalais. Šios brangenybės yra eksponuojamos Londono Taueryje ir jų pamatyti kasmet suplūsta 2.5 milijono turistų. Ši neįkainojama ceremonijoms skirtų daiktų kolekcija priklauso Karūnai, o ne vienam asmeniui, ir už ją atsakingas šalies monarchas, rašo nypost.com.

Kita dalis karalienės brangenybių priklauso Karališkajai kolekcijai. Joje laikomi daugybė meno kūrinių bei papuošalų – per milijoną milijardus kainuojančių objektų. Kai kurie šioje kolekcijoje esantys neįkainojami objektai siekia dar Henriko VIII laikus.

Karališkoji kolekcija padalinta į dvi dalis. Dalis šios kolekcijos priklauso monarchijai ir yra žinioje tuo metu valdančio monarcho. Kita dalis – karalienės Elžbietos II privati kolekcija. Ji daugiausia sudaryta iš papuošalų, kuriuos ji paveldėjo, gavo dovanų iš šeimos narių ar nusipirko. Daugelis žinomiausių karalienės diademų priklauso jos asmeninei kolekcijai – todėl teoriškai ji galėjo jas palikti tam, kam nori.

„Labai tikėtina, kad ji savo privačią kolekciją norėjo perduoti mylimiems žmonėms. Dalis kolekcijos pereis karaliui Karoliui III ir karalienei konsortei Camillai, o likusi dalis – Kate (Middleton – red. past.), todėl galiausiai neturėtų likti didelio kiekio neišsidalintų turtų“, – „New York Post“ sakė karališkosios šeimos ekspertas Joshas Romas.

Bėgant metams karalienė Elžbieta II savo diademas dažnai skolino karališkosios šeimos moterims įvairiomis progomis. 2011-aisais hercogienė Catherine Middleton savo vestuvėms pasipuošė Cartier Halo diadema, kurioje yra beveik 1000 deimantų.

„Scanpix“ nuotr./Catherine Middleton ir princo Williamo vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Catherine Middleton ir princo Williamo vestuvės

Tuo metu Meghan Markle sužibėjo su karalienės Marijos Art Deco stiliaus Diamond Bandeau diadema – pastarąja iki tol niekas nesipuošė nuo pat XX a. 5 dešimtmečio.

„Scanpix“ nuotr./Princo Harry ir Meghan Marke vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Princo Harry ir Meghan Marke vestuvės

Karalienės anūkė princesė Eugenie savo vestuvių 2018 metais metu dėvėjo Greville Emerald Kokoshnik diademą, kurią puošė rožės formos deimantai ir šeši smaragdai. Šią diademą 1942-aisiais paveldėjo Elžbietos II motina, tačiau iki šių vestuvių jokia karališkosios šeimos moteris jos nedėvėjo.

„Scanpix“ nuotr./Princesės Eugenie ir Jacko Brooksbanko vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Princesės Eugenie ir Jacko Brooksbanko vestuvės

Eugenie sesuo Beatrice vestuvių metu dėvėjo karalienės Marijos diademą savo šventėje. Šiame papuošale – net 47 deimantai. Įdomu tai, kad tuo pačiu papuošalu puošėsi ir pati karalienė Elžbieta II per savo vestuves 1947-aisiais.

„Instagram“ nuotr./Princesės Beatrice ir Edoardo Mapelli Mozzi vestuuvės
„Instagram“ nuotr./Princesės Beatrice ir Edoardo Mapelli Mozzi vestuuvės

Tiesa, svarbu paminėti vieną dalyką – jei karališkosios šeimos nariai karalienės brangenybes paveldės pagal jos testamentą, jie privalės už juos sumokėti paveldėjimo mokestį Jungtinei Karalystei.

Primename, kad 97-uosius metus ėjusi Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II, ilgiausiai kada nors valdžiusi Britanijos monarchė, mirė rugsėjo 8-osios popietę Škotijoje. Liūdną žinią pranešė Bakingamo rūmai.

Po daugiau nei 70 metų valdžiusios Elžbietos II mirties naujuoju karaliumi tapo vyriausiasis velionės sūnus princas Charlesas, kuris dabar žinomas kaip Karolis III.

Monarchas sūnų princą Williamą ir jo žmoną hercogienę Catherine paskelbė Velso princu ir princese, taip pat Kornvalio hercogais – abu šiuos titulus iki tol turėjo pats Karolis III.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius