Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis karalius Karolis III – Londone: pirmą kartą pasisveikino su jo laukusia minia

Karalius Karolis III grįžo į Londoną ir į Bakingamo rūmus, kitaip dar vadinamus Didžiosios Britanijos monarchijos būstine. Prie pat Bakingamo rūmų vartų sustojo karaliaus automobilis, o jis ir karalienė konsortė Camilla išlipo pasveikinti lauke susirinkusių žmonių.
Karalius Karolis III, karalienė konsortė Camilla
Karalius Karolis III, karalienė konsortė Camilla / „Scanpix“ nuotr.

Karalius Karolis III buvo šiltai sutiktas, kai praėjo pro minią, susirinkusią prie Bakingamo rūmų.

Karoliui III, spaudžiančiam ranką susirinkusiems į jo atvykimą, buvo pasiūlyta gėlių puokštė ir net pabučiuota į skruostą.

„Scanpix“ nuotr./Karalius Karolis III pirmą kartą pasisveikino su minia Londone
„Scanpix“ nuotr./Karalius Karolis III pirmą kartą pasisveikino su minia Londone

Kaip jau yra žinoma iš anksčiau, karalius Karolis III labai nenorėjo įsikurti Bakingamo rūmuose. Tačiau jam teks su tuo susitaikyti ir persikelti iš Klarenso rūmų, kaip tai padarė karalienė ir princas Philipas.

Klarenso rūmai buvo jų namai dar 1952 m., kai karalienė Elžbieta II rezidavo Bakingamo rūmuose, tačiau tuometinis ministras pirmininkas Vinstonas Čerčilis aiškiai nurodė, kad monarchas turi gyventi Bakingamo rūmuose.

Karolis III bus oficialiai paskelbtas Jungtinės Karalystės monarchu šeštadienio rytą per Sosto paveldėjimo tarybos posėdį, pranešė Bakingamo rūmai.

Oficiali institucija rinksis 10 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, o po valandos iš Londono šv. Jokūbo rūmų balkono bus paskelbtas pirmasis viešas pareiškimas.

Sostą iškart po karalienės Elžbietos II mirties perėmęs Karolis III penktadienį paliko atokią karališkąją valdą Balmorale, Škotijos šiaurės rytuose, ir išvyko į Londoną.

Karolio III karūnavimas, persunktas šimtmečius menančiais ritualais, įvyks dar vėliau.

„Scanpix“ nuotr./Karalius Karolis III pirmą kartą pasisveikino su minia Londone
„Scanpix“ nuotr./Karalius Karolis III pirmą kartą pasisveikino su minia Londone

Mirus karalienei Elžbietai II, jos sūnus princas Charlesas iškart tapo karaliumi. Prieš užimdamas sostą Charlesas galėjo pasikeisti vardą į vieną iš jam jau duotų. Tai reiškia, kad princas Charlesas galėjo tapti karaliumi Arthuru, Philipu arba George’u.

Galiausiai pranešta, kad jis vis dėlto nusprendė pasilikti savo vardą ir nuo šiol jis bus žinomas kaip Charlesas III (Karolis III).

Primename, kad 97-uosius metus ėjusi Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II, ilgiausiai kada nors valdžiusi Britanijos monarchė, mirė ketvirtadienio popietę Škotijoje. Liūdną žinią pranešė Bakingamo rūmai.

„Šią popietę Balmorale ramiai mirė karalienė“, – rašoma pranešime, paskelbtame 20 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo 10 dienų nacionalinis gedulas.

Jungtinės Karalystės premjerė Liz Truss ketvirtadienį išreiškė užuojautą dėl karalienės Elizabeth II mirties bei paragino britus susivienyti ir palaikyti naująjį monarchą Karolį III.

„Šiandien karūna, kaip buvo daugiau nei tūkstantį metų, perduodama mūsų naujajam monarchui, mūsų naujajam valstybės vadovui, Jo Didenybei karaliui Karoliui III“, – ketvirtadienį sakė birtų ministrė pirmininkė.

„Turime susivienyti kaip tauta, kad paremtume jį ir padėtume jam prisiimti didžiulę atsakomybę, kurią jis neša už mus visus“, – pridūrė ji.

Mirusią karalienę ji pavadino „uola, ant kurios buvo pastatyta moderni Britanija“.

„Karalienė Elizabeth II suteikė mums stabilumo ir stiprybės, kurių taip reikėjo“, – sakė L.Truss.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius