-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karolio III karūnavime – įspūdingos brangenybės: jų vertė siekia kelis milijardus eurų

Karaliaus Karolio III karūnavimo ceremonija bus išties įspūdingas reginys – tokio Jungtinė Karalystė nematė beveik 70 metų, nuo tada, kai karalienė Elžbieta II atėjo į sostą. Žadą atima karūnos brangenybių, kurios bus naudojamos ceremonijoje, kaina – visos kartu jos vertos daugiau nei 4 mlrd. eurų.
Karalius Charlesas III ir karalienė konsortė Camilla
Karalius Karolis III ir karūnos brangakmeniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karaliaus Karolio II karūnavimo metu bus naudojama daugybė įspūdingų brangenybių. Karališkosios šeimos gerbėjai žino, kad monarchui priklauso žadą atimanti papuošalų kolekcija, kurios kaina siekia beveik 70 mln. eurų, tačiau šis skaičius nublanksta prieš vadinamųjų karūnos brangenybių vertę.

Įprastai Londono Taueryje laikomas brangenybes visuomenė galėjo išvysti ant karalienės Elžbietos II karsto per pastarosios laidotuves ir jos bus panaudotos kaip karaliaus Karolio III karūnavimo regalijos.

Visoje kolekcijoje yra per 100 objektų, kuriuose puikuojasi net 23 tūkst. brangakmenių. Šios brangenybės turi „neišmatuojamą šventą svarbą“ monarcho vaidmeniui.

Interviu „The Mirror“ Jungtinės Karalystės papuošalų pardavėjo „Steven Stone“ brangakmenių ekspertai papasakojo daugiau apie nuostabius papuošalus, kurių vertė – per 4 mlrd. Eur.

„Karūnos brangakmeniams priklauso ko gero brangiausi ir garsiausi papuošalai pasaulyje, įskaitant ir karūnavimo regalijas. Jos sudarytos iš pašventintų objektų, naudojamų ceremonijos metu, ir jas galime tikėtis išvysti per karaliaus Karolio III karūnavimą“, – sakė Maxwellas Stone‘as.

Ekspertas pabrėžė, kad turint omenyje brangenybių istorinę vertę, itin sunku įvertinti, kiek jos galėtų kainuoti, todėl 4 mlrd. eurų suma – tik jo spėjimas.

Imperijos karūna – 2,8 mlrd. Eur.

Brangiausias objektas karūnos brangenybių kolekcijoje. Pirmą kartą ši karūna panaudota dar 1937-aisiais metais, per karaliaus Jurgio VI karūnavimą. Naujasis monarchas tradiciškai šią aukso, sidabro ir platinos karūną dėvės ceremonijos pabaigoje, išvykdamas iš Vestminsterio abatijos.

Ši karūna sveria per kilogramą, o joje žėri net 2868 deimantai, 269 perlai, 17 safyrų, 11 smaragdų, o jos priekį puošia išpjaustinėtas Cullinano deimantas – didžiausias kada nors iškastas nešlifuotas deimantas.

„Scanpix“ nuotr./Imperijos karūna
„Scanpix“ nuotr./Imperijos karūna

Suvereno skeptras su kryžiumi – 800 mln. Eur.

92 cm ilgio skeptras su kryžiumi simbolizuoja monarcho žemiškąją galią. Tai – vienas iš dviejų skeptrų, naudojamų karūnavimo ceremonijos metu. Skeptre taip pat puikuojasi Cullinano deimantas.

Pentinai – 114 tūkst. Eur.

Auksiniai pentinai ceremonijos metu pritaisomi prie monarcho kulkšnių ir simbolizuoja istorinius monarcho ryšius su riteriais. Šis ceremonijos objektas ypač senas – jie buvo pagaminti dar 1661-aisiais karaliui Karoliui II, o 1820-aisiais prieš Jurgio IV karūnavimą buvo atnaujintos sagtys ir dirželiai.

Suvereno rutulys – 200 tūkst. Eur.

Šį rutulį monarchas laiko ceremonijos metu, kol naujajam karaliui yra pristatomi kiti suvereno simboliai, o vėliau, prieš pat karūnavimą, jis uždedamas ant altoriaus. Šis rutulys dekoruotas 9 smaragdais, 18 rubinų, 9 safyrais, 365 deimantais, 375 perlais, vienu ametistu ir vienu stikliniu akmeniu.

„Scanpix“ nuotr./Suvereno skeptras, imperijos karūna ir rutulys ant karalienės Elizabeth II karsto
„Scanpix“ nuotr./Suvereno skeptras, imperijos karūna ir rutulys ant karalienės Elizabeth II karsto

Suvereno skeptras su balandžiu – 286 tūkst. Eur.

Simbolizuojantis monarcho vaidmenį šalies dvasiniame gyvenime, skeptras su balandžiu turi 285 brangakmenius: 94 deimantus, 53 rubinus, 10 smaragdų, keturis safyrus ir tris špinelius.

Suvereno žiedas – 400 tūkst. Eur.

Šį žiedą pirmasis mūvėjo karalius Williamas IV 1831-aisiais ir tai tapo karūnavimo ceremonijos tradicija. Vienintelė, šiuo žiedu nesipuošusi, buvo karalienė Viktorija – pasakojama, jog jos buvo per trumpi pirštai. Žiedas inkrustuotas safyrais, rubinais ir deimantais.

Šv. Edvardo karūna – 4.1 mln. Eur.

Šv. Edvardo karūna laikoma pačia svarbiausia ir švenčiausia iš visų karūnų ir įprastai yra naudojama tik karūnavimo momentui. Pirmiausia sukurta karaliui Karoliui II 1661-aisiais, gryno aukso karūna nuo tada buvo naudojama karūnuojant kiekvieną monarchą. Inkrustuota 444 brangakmeniais, karūna yra 30 cm aukščio ir sveria 2.23 kg.

Šv. Edvardo karūna, suvereno rutulys, karūnavimo žiedas, skeptras su kryžiumi ir skeptras su balandžiu
Šv. Edvardo karūna, suvereno rutulys, karūnavimo žiedas, skeptras su kryžiumi ir skeptras su balandžiu

Auksinė ampulė – 573 tūkst. Eur.

Naudojama šventinto aliejaus, kuriuo patepamas naujasis monarchas, laikymui, auksinė ampulė pagaminta taip, kad būtų panaši į sparnus išskleidžiantį erelį – pro jo snapą ir pilamas šventasis aliejus.

„Scanpix“ nuotr./Auksinė ampulė
„Scanpix“ nuotr./Auksinė ampulė

Aukojimo kardas – 573 tūkst. Eur.

3476 brangiaisiais akmenimis inkrustuotas Damasko plieno kardas puoštas nacionalinėmis Anglijos, Škotijos ir Airijos gėlėmis – rožėmis, usnimis ir dobilais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius