-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karolis III oficialiai paskelbtas Australijos ir Naujosios Zelandijos karaliumi

Naujasis Jungtinės Karalystės suverenas Karolis III sekmadienį buvo oficialiai paskelbtas Australijos ir Naujosios Zelandijos monarchu.
Karaliaus Karolio III paskelbimo monarchu ceremonija
Karaliaus Karolio III paskelbimo monarchu ceremonija / „Scanpix“ nuotr.

Kanberoje generalgubernatorius Davidas Hurley paskelbė „princą Charlesą Philipą Arthurą George'ą karaliumi Karoliu III, Dievo malone, Australijos karaliumi“.

Per panašią ceremoniją Velingtone ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pasveikino Karolį III ir sakė, kad jis „jau ilgą laiką yra prisirišęs prie Naujosios Zelandijos, nuolat demonstruoja didelį rūpestį mūsų tauta“.

Šios ceremonijos daugiausia buvo formalumas. Abi buvusios britų kolonijos jau daugelį dešimtmečių yra nepriklausomos, tačiau JK monarchas oficialiai tebėra jų valstybės vadovas.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese's paskelbė, kad rugsėjo 22-oji šalyje bus nedarbo diena, siekiant pagerbti ketvirtadienį mirusios karalienės Elžbietos II atminimą.

A.Albanese'is ruošiasi išvykti į Londoną, kur jis dalyvaus velionės monarchės valstybinėse laidotuvėse, vyksiančiuose rugsėjo 19-ąją.

Žmonės.lt primena, kad Jungtinės Karalystės Sosto paveldėjimo taryba šeštadienį per istorinę ceremoniją oficialiai paskelbė Karolį III, vyriausiąjį velionės monarchės Elžbietos II sūnų, naujuoju karaliumi.

73 metų Karolis III oficialiai davė priesaiką kaip naujasis karalius, pareiškęs, jog „puikiai suvokia suvereno pareigas ir didžiulę atsakomybę“.

„Scanpix“ nuotr./Karaliaus Karolio III paskelbimo monarchu ceremonija
„Scanpix“ nuotr./Karaliaus Karolio III paskelbimo monarchu ceremonija

Posėdyje dalyvavo keli šimtai Tarybos narių, įskaitant dabartinę ministrę pirmininkę Liz Truss ir visus jos gyvus pirmtakus, taip pat Karolio III žmona Camilla ir jo vyriausiasis sūnus bei sosto įpėdinis Williamas.

Karolis III sakė, kad jo motina, kuri mirė ketvirtadienį, eidama 97-uosius, buvo „viso gyvenimo meilės ir nesavanaudiškos tarnystės pavyzdys“, kuriuo jis pažadėjo sekti.

„Žinau, kad turiu puoselėti žmonių, kurių suverenu buvau pašauktas būti, meilę ir ištikimybę“, – sakė jis.

Naujasis karalius taip pat pridūrė esąs „labai padrąsintas mano mylimos žmonos palaikymo“.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius