Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė prancūzų tapytoja, Pablo Picasso mylimoji Francoise Gilot

Mirė prancūzų tapytoja, ilgametė Pablo Picasso mylimoji Francoise Gilot. Jai buvo 101-eri, patvirtino Picasso muziejus.
Francoise Gilot
Francoise Gilot / Vida Press nuotr.

Franvoise Gilot mirė antradienį Niujorke, kur gyveno kelis dešimtmečius. Ji buvo produktyvi tapytoja, kuri kūrė daugiau nei pusę amžiaus, tačiau labiausiai išgarsėjo dėl audringų santykių su Pablo Picasso ir dėl to, kad jį paliko.

F.Gilot dukra Aurelia Engel naujienų agentūrai „The Associated Press“ patvirtino, kad jos motina mirė „Mount Sinai West“ ligoninėje po plaučių ir širdies problemų.

„Ji buvo nepaprastai talentinga menininkė, tad mes dirbsime prie jos palikimo ir neįtikėtinų paveikslų bei darbų, kuriuos ji mums palieka“, – sakė A.Engel.

Prancūzijoje gimusi F.Gilot ne kartą reiškė nusivylimą, kad nepaisant pripažinimo už savo kūrybą, ji dažniausiai būdavo linksniuojama dėl santykių su Pablo Pikasso.

Su Pikasso ji susipažino 1943-aisiais, būdama 21-erių (buvo už jį jaunesnė keturiais dešimtmečiais). Jiedu susilaukė dviejų vaikų – Klodo ir Palomos Pikasso. Tačiau, kitaip nei kitos svarbiausios Pikasso gyvenimo moterys – žmonos ar sugyventinės, F.Gilot jį paliko.

F.Gilot parašė keletą knygų, iš kurių garsiausia – „Gyvenimas su Pikasso“, parašyta 1964-aisiais. Supykęs Pikasso nesėkmingai siekė uždrausti ją išleisti.

Netrukus po to, kai F.Gilot 1953-aisiais paliko Pikasso, 1955-aisiais ji ištekėjo už dailininko Luco Simono. Jie susilaukė dukters Aurelios Engel, o 1962-aisiais išsiskyrė. 1970-aisiais Gilot ištekėjo už Jono Salko, amerikiečių virusologo ir mokslininko, išgarsėjusio savo darbu kuriant vakciną nuo poliomielito. Kartu jie pradėjo gyventi Kalifornijoje ir Paryžiuje, o vėliau Niujorke. Kai 1995-aisiais jis mirė, F.Gilot persikėlė gyventi į Niujorką ir ten gyveno iki mirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius