Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mokslininkai sako išsiaiškinę Bruce'o Lee mirties priežastį: išgėrė per daug vandens

Bruce'as Lee mirė dar 1973 metais, tačiau iki šiol šį įvykį gaubė paslaptis. Dabar mokslininkai paskelbė, jog mano, kad aktorius galėjo mirti nuo hiponatremijos, kurią gali sukelti per didelis vandens kiekis.
Bruce'as Lee
Bruce'as Lee / „Scanpix“ nuotr.

Praėjus beveik 50 metų po Kung Fu žvaigždės mirties, mokslininkai teigia, kad Holivudo legenda Bruce'as Lee galėjo mirti dėl to, kad išgėrė per daug vandens.

Kovos menų ekspertas ir Holivudo ikona mirė Honkonge 1973 m., būdamas vos 32 metų.

Tada atlikus skrodimą paaiškėjo, kad Bruce'o mirties priežastis buvo smegenų pabrinkimas, dėl kurio gydytojai kaltino nuskausminamųjų vaistų poveikį. Tačiau dabar mokslininkai mano, kad gali būti ir kitas paaiškinimas.

„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Lee
„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Lee

Tyrėjai atskleidė, kad aktorius galėjo mirti nuo hiponatremijos, kai dėl per didelio vandens kiekio organizme praskiedžiamas natris.

Dėl disbalanso išsipučia kūno ląstelės, įskaitant smegenų ląsteles.

Tyrime teigiama, kad Bruce'as turėjo daugybę hiponatremijos rizikos veiksnių, įskaitant didelį skysčių kiekio, kanapių, taip pat kitų stimuliatorių, kurie gali susilpninti inkstus, pavyzdžiui, receptinių vaistų ir alkoholio, vartojimą.

„Kitaip tariant, manome, kad Bruce'ą Lee pražudė inkstų nesugebėjimas išskirti vandens pertekliaus“, – rašė medikai žurnale „Clinical Kidney Journal“.

Žvaigždės žmona Linda atskleidė, kad prieš mirtį Bruce'as maitinosi skysta morkų ir obuolių sulčių dieta.

„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Lee
„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Lee

Matthew Polly, parašęs 2018 m. išleistą biografinę knygą „Bruce Lee, A Life“ („Bruce Lee, gyvenimas“), taip pat užsiminė, kad savo mirties vakarą jis išgėrė daug vandens.

Klinikinio žurnalo „Clinical Kidney Journal“ tyrimo išvados:

„Darome prielaidą, kad Bruce Lee mirė dėl specifinės inkstų funkcijos sutrikimo formos: nesugebėjimo išskirti pakankamai vandens, kad būtų palaikoma vandens homeostazė, o tai daugiausia yra kanalėlių funkcija.

Tai gali sukelti hiponatremiją, smegenų edemą (smegenų pabrinkimą) ir mirtį per kelias valandas, jei vandens perteklius nesuderinamas su vandens išsiskyrimu su šlapimu, o tai atitinka B.Lee mirties laiką.“

Primename, kad 1973 m. įvykusią aktoriaus mirtį gaubė paslapties šydas, sklandė gandai, kad Bruce'ą nužudė kinų gangsteriai, nunuodijo pavydi meilužė ar net, kad jis tapo prakeiksmo auka.

Daugelis Bruce'ą laiko įtakingiausiu visų laikų kovos menų meistru ir XXa. popkultūros ikona, kuriam priskiriami nuopelnai už tai, kad padėjo pakeisti azijiečių vaizdavimą amerikiečių filmuose.

Žvaigždė susilaukė dviejų vaikų – Brandono ir Shannon.

Brandonas tragiškai žuvo būdamas 31 metų, kai filmavosi filme „Varnas“, filmavimo aikštelėje netyčia užtaisius revolverį koviniais šoviniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius