-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 18 /22:26

Niuarko bažnyčioje įvyko visam pasauliui transliuota atsisveikinimo su muzikos pasaulio angelu – Whitney Houston – ceremonija

Šeštadienį, vasario 18-ąją, amerikiečių dainininkės Whitney Houston draugai ir artimieji rinkosi į jos gimtąjį miestą Niuarką Naujojo Džersio valstijoje, kur įvyko atsisveikinimo su atlikėja ceremonija.
Whitney Houston gerbėjas
Whitney Houston gerbėjas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Privačioje atsisveikinimo ceremonijoje Naujosios Vilties baptistų bažnyčioje (angl. New Hope Baptist Church) dalyvavo apie 1,5 tūkst. svečių. W.Houston kūnas sekmadienį bus palaidotas vietos Fairview kapinėse, greta jos tėvo.

BBC žiniomis, atsisveikinimo ceremonijos dieną saugumas Niuarke dėl gerbėjų antplūdžio buvo gerokai padidintas, atvykusieji pašaliniai nebuvo prileidžiami artyn laidotuvių ceremonijos vietos, visiems siūloma likti namuose ir stebėti atsisveikinimą su W.Houston internetu.

48-erių W.Houston be gyvybės ženklų buvo rasta Los Andžele, savo viešbučio kambaryje vasario 11-ąją. Jos mirties priežastis kol kas nežinoma, oficialios išvados bus paskelbtos po to, kai bus atlikti toksikologiniai tyrimai.

Atsisveikinimo ceremonija

Atsisveikinimo su W.Houston ceremonijos svečius Naujosios Vilties baptistų bažnyčioje Niuarke pasitiko baltai apsirengę gospelo choristai. Svečių gretose netrūko žinomų veidų: Oprah Winfrey, Mary J. Blige, Mariah Carey, aktoriai Forestas Whitakeris, Spike'as Lee, Kevinas Costneris ir buvęs W.Houston vyras Bobby Brownas.

Ceremonijos svečiai gavo kvietimus, ant kurių viršelio – besišypsanti W.Houston. Šešių puslapių atsisveikinimo ceremonijos programoje buvo sudėtos ir atlikėjos šeimos nuotraukos bei jos motinos Cissy Houston laiškas. Jame buvo tokie žodžiai: „Dievas pasakė: „Nippy (tokia buvo W.Houston vaikystės pravardė, – aut. past.), tavo darbas padarytas.“ Laišką C.Houston pasirašė: „Ačiū, kad buvai tokia nuostabi dukra. Myliu, Mamytė.“

„Soulo karalienė“ Aretha Franklin, kuri ceremonijos metu turėjo atlikti kūrinį „The Greatest Love of All“, kaip pranešė CNN, negaluoja ir nepasirodys.

Ceremonijai vadovavo pastorius ir gospelo dainininkas Marvinas Winansas. Jis 1992-aisiais sutuokė W.Houston su jos buvusiu vyru, atlikėju B.Brownu. Renginio svečių buvo prašoma nefotografuoti ir nefilmuoti, visas pasaulis šį liūdną įvykį stebėjo tik dėl vienos kameros, kurią bažnyčioje leido pastatyti W.Houston artimieji. Fotografai į šventovę nebuvo įleidžiami.

Naujojo Džersio Mišių choras atliko kūrinį „The Lord is My Shepard“ (liet. „Dievas yra mano piemuo“). „Telaimina jus Dievas šiandien. Šiandien tavo diena, Whitney, mes švenčiame, šiandien yra tavo diena“, – susirinkusius sveikino M.Winansas. W.Houston karstas, uždengtas ir papuoštas daugybe gėlių, baltų ir violetinių rožių, lelijų, stovėjo bažnyčios centre.

Emocingą, šiltų jausmų kupiną kalbą pasakė režisierius, aktorius ir prodiuseris Tyleris Perry.

Lydėjo šiltais žodžiais ir dainomis

Ceremonijos metu vieną mėgstamų W.Houston dainų atlikti turėjo gospelo dainininkė Kim Burell, tačiau moteris pasielgė kitaip. „Kad ir kokia buvo galinga, Whitney buvo nesavanaudiška. Esu dėkinga Whitney seseriai Patriciai ir jos mamai, kad mane čia pakvietė. Bet noriu atlikti ne tą dainą, kuri buvo sutarta, o kitą, skirtą specialiai Whitney, jei taip galima“, – sakė ji, atlikdama kiek pakeistą kūrinį, kuriame apdainavo W.Houston gyvenimą.

Kartu su W.Houston filme „Asmens sargybinis“ vaidinęs Kevinas Costneris taip pat sakė kalbą. „Noriu padėkoti Whitney mamai Cissy ir pusseserei Dione, kad esu čia“, – pradėjo jis. Aktorius pasakojo šmaikščias istorijas iš savo gyvenimo ir atsiminimus apie W.Houston. Jis prasitarė, kad dainos „I Will Always Love You“ filme „Asmens sargybinis“ neturėjo būti ir nedaug trūko, kad būtų pasirinktas kitas kūrinys.

„Asmens sargybinis“ palydėjo į dangų

„Kai grįžtame šiandien čia, kur viskas prasidėjo, prisimenu, kad mes su Whitney turėjome daug bendro – nors aš vyras, o ji moteris. Aš baltaodis, o ji – juodaodė. K.Costneris ir W.Houston, atrodo, turėjo mažai bendrų dalykų. Bet tai netiesa, abu esame išauginti baptistų bažnyčios“, – skambant aplodismentams sakė jis. Aktorius pasakojo apie vaikystę, bažnyčią, kurią prisiminė ir kurioje augo.

„Mėgstamiausia Whitney istorija buvo apie tai, kaip mėgdavau įsmukti į bažnyčios virtuvę, kur vogdavau vyną. Kartą, kai tėvas paklausė, ką darau, pasakiau, kad esu kaubojus ir geriu viskį, tąsyk jis mane gerokai papurtė už pakarpos“, – aidint juokui pasakojo K.Costneris. „Bažnyčią mes pažinojome, tai buvo mūsų privati vieta“, – pridūrė jis.

K.Costneris pripažino, kad renkantis aktorę filmui „Asmens sargybinis“ žmonės mėgino įkalbėti jį pasirinkti baltaodę ir labiau patyrusią aktorę. Daugelis apsidžiaugė, kai paaiškėjo, kad W.Houston išvyksta į gastroles, tačiau aktorius teigė sutaręs su kino studija laukti dainininkės metus.

K.Costneris pasakojo filmo „Asmens sargybinis“ filmavimų užkulisius – kokia W.Houston jautėsi nedrąsi, kaip stengėsi atrodyti kuo geriau, kaip persistengė užsitepusi per storą sluoksnį makiažo ant veido, o šis ištirpo. Jis istorijomis drąsino ir atlikėjos motiną Cissy, ir dukrą Bobbi Kristiną.

„Whitney, tu ne tik buvai pakankamai gera, tu buvai nuostabi. Mano vaidmenį galėjo suvaidinti daug kas, o taviškį – tik tu. Tu buvai ne tik graži, buvai neįtikėtina. Žmonėms ne šiaip patikai, jie tave mylėjo“, – sakė K.Costneris.

„Whitney, tu ne tik buvai pakankamai gera, tu buvai nuostabi. Tu padainavai visą dainą be sumautos grupės. Mano vaidmenį galėjo suvaidinti daug kas, o taviškį – tik tu. Tu buvai ne tik graži, buvai neįtikėtina. Žmonėms ne šiaip patikai, jie tave mylėjo. Kartą buvau tavo asmens sargybinis, o dabar tu mus palikai, per anksti... Ir nebijok, Whitney, kai uždainuosi prieš Dievą. Tu būsi pakankamai gera“, – sakė jis.

Po jautrios K.Costnerio kalbos sceną užėmė Alicia Keys, atsisėdusi prie fortepijono. Braukdama ašaras ji pasakojo, kaip ji ir W.Houston vadino viena kitą „Mima“. „Ji buvo tokia graži būtybė, labai protinga, rūpestinga moteris. Ji visada buvo angelas mums“, – šluostėsi ašarotas akis A.Keys.

Talentas, kurio verta laukti visą gyvenimą

W.Houston patarėjas C.Davisas neslėpė liūdesio kalbėdamas. „Aš žinau, ką reiškia prarasti, mano tėvai mirė anksti. Gyvenime patyriau daug praradimų. Tačiau iki šiol jaučiu savo motinos dvasią, ji padėjo man kiekviename mano gyvenimo žingsnyje. Noriu kalbėti apie savo patirtį su Whitney. Tokio balso, tokios šypsenos galima laukti visą gyvenimą. Kai visi nuostabūs dalykai sutelpa viename žmoguje, tai neįtikėtina. Whitney apstulbino mane 1983-aisiais. Ji ne kartą atėmė man žadą, ji buvo nuostabi moteris. Mes daug kalbėdavomės apie muziką – dalyką, kurį abu nuoširdžiai mylėjome“, – pasakojo vyras.

Anot jo, W.Houston niekada nebuvo arogantiška, visada buvo dėkinga už žmonių darbą, už savo sėkmę. „Kai jai pasiūlė filmuotis kine, ne aš turėjau ją guosti, o Whitney laikė mane už rankos ir ramino. Tačiau tiek ji, tiek Kevinas buvo teisūs. Ji tiesiog nušvietė kino ekranus. Ji sužibėjo, ji atgijo su dar didesne muzikos galia...“ – prisiminė C.Davisas tvirtindamas, kad W.Houston nebuvo lygių – ji galėjo viską. C.Davisas guodė W.Houston motiną ir dukrą, sakydamas, kad velionė jas labai mylėjo ir visuomet saugos iš dangaus.

Prodiuseris pasakojo, kad W.Houston prieš mirtį rūpinosi savo sveikata, plaukiojo baseine, atliko pratimus vokalui ir žadėjo atgauti formą iki rugpjūčio. „Aš lauksiu, aš su tavim, neabejoju, pats Dievas laukia tavo pasirodymo rugpjūtį“, – sakė C.Davisas. Į susirinkusiuosius kreipėsi ir W.Houston asmens sargybinis. Jis teigė ne tik saugojęs dainininkę, bet ir turėjęs puikią draugę, kurios širdyje buvo daug meilės.

Dar vienas ryškus svečias pasirodė tuoj pat prie fortepijono. Stevie Wonderis atliko garsų kūrinį „Love's in Need of Love Today“, tačiau prieš tai jis padėkojo Dievui už tai, kad galėjo vaikščioti žeme tuo pat metu, kaip ir W.Houston. „Savo svajonių pasaulyje buvau truputį ją įsimylėjęs. Ji taip mylėjo muziką, džiugu, kad kai ką sukūrėme kartu“, – sakė S.Wonderis.

Atlikėjos sesuo Pat Houston tikino, kad išėjusi Whitney paliko didžiausią palikimą – muziką, kurią įkvėpė jos meilė Dievui. Po jaudinančios kalbos širdį virpinančią dainą „I Look to You“ atliko dainininkas R Kelly. Atsisveikinimo kalbą po to pasakė ir dainininkė, W.Houston pusseserė Dionne Warwick. Jai palikus pakylą įspūdingo balso savininkė CeCe Winans atliko savo dainą „Don't Cry For Me“.

Šventė, o ne gedėjo

Ilgiau kaip tris valandas trukusio renginio metu kalbėtojai akcentavo, kad ceremonijos metu švenčiamas W.Houston gyvenimas, o ne apverkiama jos netektis. Kiekvienas buvo raginamas džiaugtis ypatingu dainininkės talentu ir įspūdingu jos palikimu. Daug kartų minėtas ir naujasis filmas „Sparkle“, kuriame W.Houston ne tik nusifilmavo, bet ir jį prodiusavo. Teigta, kad atlikėja šiai juostai perdavė nuostabią kibirkštį ir meilę.

Paskutiniuosius padėkos W.Houston žodžius ištarė pastorius M.Winansas. Jis dėkojo ceremonijos organizatoriams, Naujojo Džersio gubernatoriui už iki pusės penktadienį nuleistas vėliavas ir visiems dainininkės mylimiems žmonėms. Jis ne tik sakė kalbą, bet ir uždainavo, skaitė ištraukas iš Biblijos. Renginio pabaigoje buvo panašu, kad atėjusieji išties atsipalaidavo – kartojo pastoriaus žodžius, juokėsi, šūkavo, nesivaržė bendrauti neformaliai ir juokauti. Ko gero, būtent tuo ir skiriasi atsisveikinimo ceremonija baptistų bažnyčioje – joje nebuvo justi kankinančio liūdesio ir skausmo, ore tvyrojo gerumas ir džiaugsmas.

Ilgiau kaip tris valandas trukusią atsisveikinimo ceremoniją baigė pakili M.Winanso atlikta gospelo stiliaus daina, kurios metu svečiai pakilo iš vietų ir pradėjo skirstytis. Atėję su muzika, su ja jie ir išėjo, ištarę paskutinį „sudie“ nuostabiai atlikėjai Whitney Houston. Pats pirmas bažnyčią paliko karstas su atlikėjos kūnu, jį nusekė dainininkės artimieji, po jų išėjo visi kiti svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius