Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuoga S.Gomez tiesa: apie gyvybei pavojingą operaciją ir kodėl negalės išnešioti vaikų

JAV aktorė ir dainininkė Selena Gomez su šlove susidūrė būdama dar labai jauna. Į pramogų pasaulio pinkles patekusi mergina patyrė ir populiarumo skonį, ir kartėlį. Jos gyvenimą sudrumstė ne vienas išbandymas: diagnozuota vilkligė ir bipolinis sutrikimas, o vėliau ji sužinojo, kad negalės susilaukti vaikų. Apie visa tai Selena Gomez atvirai papasakojo žurnalui „Rolling Stones“ ir pridūrė – ji svajojo visai ne apie tokį gyvenimą.
Selena Gomez
Selena Gomez / Scanpix nuotr. ir stop kadrai

Ne vienerius metus Selena Gomez garsiai ir atvirai pasakoja apie ją kamuojančias sveikatos problemas. Viena jų – bipolinis sutrikimas, apie kurį ji pirmą kartą prabilo 2020-aisiais. Vis tik problemos prasidėjo kur kas anksčiau.

„Kai man sukako dvidešimt metų, viskas ėmė darytis labai tamsu. Pradėjau jausti, kad nebekontroliuoju to, ką jaučiu, nesvarbu, ar tai būtų labai gerai, ar labai blogai“, – žurnalui „Rolling Stones“ sakė S.Gomez.

Jai pradėjo reikštis manijos ir depresijos periodai, o pakilimai ir nuosmukiai trukdavo mėnesiais. Kartais ji negalėdavo užmigti ištisas dienas, o kartais – kelias savaites pakilti iš lovos. Nors ji niekada nebandė nusižudyti, Selena atskleidė, kad kelerius metus apie tai svarstė.

„Maniau, kad pasaulis būtų geresnis, jei manęs nebūtų“, – lakoniškai sakė ji.

2018 m. dainininkė pradėjo girdėti balsus. Jie skambėjo vis garsiau ir užgožė vis daugiau realaus pasaulio, o tai sukėlė psichozės epizodą. S.Gomez prisimena tik šio laikotarpio nuotrupas, tačiau žino, kad atsidūrė gydymo įstaigoje, kur kelis mėnesius praleido apimta paranojos, negalėdama niekuo pasitikėti ir manydama, kad visi nori ją sučiupti. Anot jos draugų, tuo laikotarpiu Selena buvo neatpažįstama.

Po to jai buvo diagnozuotas bipolinis sutrikimas, dėl kurio ji turėjo vartoti vaistus. Paskirti medikamentai jai leido pasijusti šiek tiek geriau, tačiau vėliau buvo nustatyta, kad daugumos jų S.Gomez vartoti negali. Nors vaistų dozė buvo gerokai sumažinta, tuo viskas nesibaigė – jos laukė dar ilga ir sunki kova. Selena žinojo, kad psichozė gali sugrįžti, o bipolinis sutrikimas – liga visam gyvenimui.

„Turėjau detoksikuotis nuo vaistų, kuriuos vartojau ir išmokti prisiminti tam tikrus žodžius. Kalbėdama pamiršdavau, kur esu. Reikėjo daug sunkaus darbo, kad priimčiau faktą, jog sergu bipoliniu sutrikimu,“ – dalijosi S.Gomez.

Atlikėjos manymu, prie jos nelaimės galėjo prisidėti nemažai aplinkybių. Ji stengėsi atrasti autentišką meninį balsą ir atsikratyti „Disney“ šėšėlio. Negana to, ji jautėsi nepritampanti „prie kitų šaunių merginų įžymybių“ ir negyvenanti pilnaverčio gyvenimo.

„Užaugau manydama, kad ištekėsiu būdama 25-erių, – kalbėjo ji. – Mane sugniuždė tai, kad aš nė iš tolo nepriartėjau prie to, priešingai – nutolau nuo to“.

Sunkūs išgyvenimai sugulė į dokumentinį filmą „Selena Gomez: My Mind & Me“ („Selena Gomez: Mano protas ir aš“ – liet.), kuriame pasakojama apie dainininkės kovą su psichikos liga. Filmas, lapkričio 4-ąją pasirodęs „Apple TV+“, paneigia bet kokias išankstines mintis apie galimą tuštybės projektą. Jos subliūkšta jau po penkių filmo minučių – jų metu atvirai, skausmingai ir be pagražinimų atskleidžiamos S.Gomez kančios. Filme esama scenų, kuriose dainininkė negali atsikelti iš lovos, verkia, pyksta ant draugų, be tikslo klaidžioja po namus arba visiškai atsiriboja.

VIDEO: Selena Gomez: My Mind & Me — Official Trailer | Apple TV+
Stop kadras/Selena Gomez
Stop kadras/Selena Gomez

Ši dokumentinė juosta – tokia nepagražinta, kad S.Gomez nedaug trūko, jog būtų uždraudusi jos viešinimą. Vis tik ji tikisi, kad išleisti filmą buvo teisingas sprendimas, o jis padės bent vienam žmogui.

Tiesa, dainininkė vis dar susiduria su sunkumais ir ligų pasekmėmis. Pasirodo, kad vaistus, kuriuos ji vartoja dėl bipolinio sutrikimo, turės vartoti ir toliau, o dėl to greičiausiai negalės išnešioti savo vaikų. Tai S.Gomez – didelis sukrėtimas, tačiau ji įsitikinusi, jog kada nors taps mama, nesvarbu, kokiais būdais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Selena Gomez
AFP/„Scanpix“ nuotr./Selena Gomez

2017-aisiais S.Gomez buvo persodintas inkstas, o jos donore tapo draugė Francia Raisa. Interviu ji užsimena, kad po persodinimo organas sugebėjo apsiversti, smarkiai pažeisdamas arteriją ir priversdamas gydytojus skubiai atlikti šešias valandas trukusią operaciją, per kurią ji galėjo mirti.

Vis tik dainininkė stengėsi į visa tai žiūrėti su humoru ir jai tai pavyko. „Savo naująjį inkstą pavadinau „Fredu“, – sakė ji ir pridūrė, kad dovanoti inkstai nėra amžini – persodinto organo galiojimo laikas gali siekti 30 metų.

Žmonės.lt primena, kad vilkligė S.Gomez buvo diagnozuota 2011 m. Tai lėtinė uždegiminė autoimuninė liga, pažeidžianti įvairias organų sistemas. Dėl ligos ji iki šiol nuolat kenčia nuovargį, ją muša prakaitas, kūnas vis patinsta, kamuoja sąnarių skausmai.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius