Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Pažabok savo entuziazmą“ žvaigždė L.Davidas – apie paskutinį sezoną ir santuokai kenkiantį golfą

Dvyliktajam sezonui sugrįžta „Emmy“ ir „Auksinį gaubliu“ įvertintas HBO komedijos serialas „Pažabok savo entuziazmą“ (angl. Curb Your Enthusiasm). Tai – paskutinis 24-erius metus kurto serialo sezonas, kuriame pagrindinį vaidmenį ir toliau atlieka serialo kūrėjas Larry Davidas.
Larry Davidas
Larry Davidas / HBO nuotr.

Kultiniame seriale „Pažabok savo entuziazmą“ Larry Davidas vaidina perdėtą savęs versiją – visuose dvylika sezonų be užuolankų buvo vaizduojamas išgalvotas rašytojo, prodiuserio ir komiko gyvenimas.

Finaliniame sezone ir toliau įrodinėjama, kaip iš pirmo žvilgsnio nereikšmingos kasdienio gyvenimo detalės gali tapti katastrofiškos įvykių grandinės priežastimi. Kad pasakojimas vystytųsi spontaniškai, serialas kuriamas be scenarijaus – aktoriai gauna tik gaires, todėl viso filmavimo metu improvizuoja.

HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“

„Kadangi serialas baigiasi, dabar turėsiu galimybę atsikratyti šio personažo ir tapti tuo žmogumi, kuriuo Dievas norėjo mane matyti – rūpestingu, maloniu bei dėmesingu. Tokiu, kokiu buvau iki tol, kol šis piktybinis personažas neišmušė manęs iš vėžių. Taigi, Larry Davidai, atsisveikinu su tavimi“, – kalbėdamas apie ilgus metus kurto serialo pabaigą sako L.Davidas.

Šis pokalbis, skirtas tarptautinei žiniasklaidai, vyko 2024 m. sausio mėn.

Ar kurdamas pilotinį „Pažabok savo entuziazmą“ sezoną galėjote įsivaizduoti, kad serialas truks taip ilgai?

Ne. Net po pirmojo sezono patvirtinimo agentas man sakė „ei, tu gali kurti visus dešimt sezonų“, o aš atsakiau: „Ar tu išsikraustei iš proto? Dešimt sezonų?! Visai išprotėjai??“ Ir štai mes čia, įgyvendinę net dvylika.

Kuriuo momentu nusprendėte, kad tai bus paskutinysis „Pažabok savo entuziazmą“ sezonas?

Iš tiesų neprisimenu. Manau, kad dar prieš rašydamas šio sezono scenarijų žinojau jo likimą. Mes serialą kūrėme jau labai ilgą laiką. Aš, kaip ir aktoriai, senstu, o gamta turi savų būdų liepti mums sustoti.

HBO nuotr./Larry Davidas seriale „Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./Larry Davidas seriale „Pažabok savo entuziazmą“

Tačiau ir po praeitų sezonų sakėte, kad jie gali būti paskutiniai, tik po to persigalvojote. Pavyzdžiui, penktojo sezono pabaigoje, kai mirėte ir nuėjote į dangų...

Taip, tikrai taip. Maniau, kad tai galimai serialo pabaiga. Nuolatos bijojau, kad nebegalėsiu parašyti sekančio sezono. Todėl tikrai maniau, kad penktasis bus paskutinis... Na, bet šį kartą jis TIKRAI paskutinis.

Jūs savo nuomonės nepakeisite?

Ne, aš savo nuomonės nebepakeisiu.

Ar turėjote aiškią idėją, kaip serialas baigsis?

Jau rašydami pirmąjį sezoną mes puikiai žinojome, kur einame.

HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“

Tracey Ullman grįžta Irmos Kostroski vaidmeniui keliems epizodams...

Taip, ji vaidins keliuose epizoduose. Ji nuostabi.

Ar sugrąžinote ją, nes norėjote ją matyti daugiau ir manėte, kad žiūrovai taip pat norėtų dar kartą ją pamatyti?

Žiūrovai galbūt norėtų matyti daugiau jos, bet serialo Larry nori ją matyti kuo mažiau. (juokiasi)

O kaip Tracey Ullman jaučiasi įkūnydama visišką fizinį Larry pasibjaurėjimą?

Manau, kad ji tuo mėgaujasi ir susigyvena. Darbas su Tracey buvo vienas maloniausių serialo įvykių, bent jau man.

Ar kurdamas Irmos personažą turėjote ją (Tracey) omenyje?

Neturėjau. Bet kai baigiau rašyti, prisiminiau, kad vienoje televizijos laidoje („Ponia Amerika“) ji vaidino Betty Friedan. Ir pamenu, kad būtent taip įsivaizdavau jos personažą.

Niekas negalėtų jūsų kritikuoti, kad vengiate svarbių šių laikų problemų, pavyzdžiui, viename iš epizodų yra scena, kurioje dalyvauja translytis personažas. Ar manote, kad galite išsisukti beveik nuo visko, pasiremdami žaismingu serialo tonu?

Tai tik klausimas, kaip tu pristatai esmę, nes kai pamatai ką nors juokingo, pamiršti, kaip turėtum teisingai mąstyti.

Jūs garsėjate tuo, kad rašote kiekvieno epizodo planą, o dialogus improvizuojate. Bet ar nuo pirmojo sezono iki dabar pasikeitė jūsų serialo rašymo technika?

Šiuo metu scenarijaus turinys yra daug detalesnis nei būdavo anksčiau. Prieš tai epizodo planus rašiau vienas, vėliau kelis sezonus rašiau su Alecu Bercu, Jeffu Schafferiu ir Davidu Mandeliu. O nuo devintojo sezono planą rašome tik kartu su Jeffu Schafferiu.

HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“

Ar scenarijuje būna konkrečių jūsų parašytų replikų, ar iš tiesų viską improvizuojate tą dieną?

Na, scenarijaus plane būna replikų, kurios mums patinka ir kurias, mūsų manymu, turėtume pasakyti tam tikru momentu. Tačiau, tiesą sakant, dažnai būna, kad aš sėdžiu grimo kėdėje ir net nežinau, ką tądien filmuojame. Tuomet kam nors sakau: „ar galiu perskaityti konspektą? Ką mes darome?“ Toks požiūris leidžia viską nufilmuoti spontaniškiau ir linksmiau. Tačiau kiekvienoje scenoje mes taip pat turime vystyti istoriją, tad susideda daugybė dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Ir aktoriai tikrai puikiai moka išjudinti istoriją.

Šiame sezone yra daug linksmų scenų golfo klube. Ar jums iš tikro sekasi žaisti golfą?

Ne, esu labai vidutiniškų sugebėjimų, kaip ir daugelyje dalykų. Ir ne, aš nesu kuklus. Man šis žaidimas paprasčiausiai per sunkus. Ir labai kenkia santuokai.

Susie apranga atrodo ekstremalesnė nei bet kada anksčiau. Ar tai sąmoningas sprendimas?

Iš pradžių bandydavau iki tam tikro lygio prižiūrėti kostiumus. Kostiumų dailininkė man ką nors parodydavo ir aš sakydavau: „ne, ne, to per daug... per daug.“ Bėgant metams jie mane nuvargino, todėl dabar tiesiog leidžiu komandai daryti ką nori. Aš pasidaviau!

HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“

Šiame sezone yra keletas scenų su Richardu Lewisu, kuriose draugystė dar labiau sustiprėja nei bet kada anksčiau… Ar jums irgi taip atrodo?

Vienuoliktame sezone, kai susiginčijome politiniame mitinge dėl kažko idiotiško, o Tracey Ullman sėdėjo už mūsų, aš atsisukęs į Richardą paklausiau: „kada gi tu mirsi?“ Jokio kito žmogaus nebūčiau galėjęs to paklausti. Šie žodžiai tiesiog išsprūdo šioje scenoje. Esame pažįstami ir tokie artimi jau ilgą laiką, tai draugystė, kurioje gali sakyti bet ką ir nesijaudinti, kad įžeisi žmogaus jausmus. Taigi, mes galime taip bendrauti, o dėl to serialas tampa geresnis. Ir šiose scenose jūs išvystate, kokie artimi esame, tiesa?

Visiškai taip.

Nes turime tokį tvirtą ryšį.

Kadangi tai paskutinis sezonas, šiek tiek apžvelkime visą serialo istoriją. Pirmiausia, ar turite mėgstamiausią epizodą?

Taip, galiu įvardinti keletą mėgstamiausių neabejodamas – epizodas „Palestinos viščiukas“.

Tas epizodas šių dienų kontekste turi naują atgarsį...

Taip, taip, taip. Man taip pat labai patiko „Lėlė“ iš ankstyvųjų mūsų darbų. Kitas mano favoritas – „Slidinėjimo keltuvas“, ypač kai turėjau apsimesti žydų ortodoksu ir vaizduoti kalbėjimą hebrajiškai. Ir buvo labai smagu filmuotis, kai apsimetinėjau Siuzės vyru! Kai buvau keltuve su veikėja Rachel, o ji norėjo, kad šokčiau – man patiko ši scena. Lygiai taip pat jame buvo didžioji vagina. Visa tai įvyko viename epizode! Tad jis man ypač patiko.

Nepamiršau ir „Bjauriojo skyriaus“, kuris man atrodo tiesiog labai juokingas. Išskirčiau dar Billo Bucknerio epizodą, tačiau nesu tikras, ar žinote jo istoriją. Billas – beisbolo žaidėjas, kurio dėka jo komanda pralaimėjo pasaulines rungtynes. Serialo epizodo idėją išvystė prieš keletą metų miręs Čikagos rašytojas Pat McNally – kūdikis išmetamas pro langą, o Buckneris jį sugauna. Mano akimis, tai buvo geniali idėja. Mėgstu tą epizodą. Bet gerų serijų yra tiek daug...

O ar turite mėgstamiausią kviestinę žvaigždę?

Na, Tracey Ullman buvo pakankamai puiki. Tik, matot, aš nemėgstu sudarinėti tokio sąrašo vien dėl to, kad priversčiau kitus žmones jaustis blogai. Aš esu jautrus žmogus!

Gerai, bet leiskite paklausti apie keletą kviestinių žvaigždžių. Pavyzdžiui, Salmanas Rushdie...

O taip, jis buvo nerealus! Tačiau yra dar vienas dalykas – scenarijus buvo parašytas, nors net nežinojom, kaip jam seksis, todėl tiesiog darai ir tikiesi, kad viskas baigsis sėkmingai. Ir ei, buvo toks „Prodiuserių“ epizodas su Melu Brooksu. Dar iki man paklausiant Melo, ar jis sutiktų vaidinti, tą sezoną jau buvo parašyti trys ar keturi epizodai. Nes jei jis būtų sakęs „ne“, epizodas būtų tapęs „Smuikininku ant stogo“, o ne „Prodiuseriais“.

Ar dažnai atsisukate senus epizodus?

Ne, nes aš juos mačiau daugybę kartų, kai montavome. Būtų keista ir egoistiška!

HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“
HBO nuotr./„Pažabok savo entuziazmą“

Ar paskutinės scenos filmavimas sukėlė sentimentalių emocijų?

Ne. Daug žmonių taip reagavo, bet ne aš. Akivaizdu, kad su manimi kažkas negerai.

Žinoma. Ar bent pasakėte kalbą?

Ne, nieko nesakiau. Kiti žmonės kalbėjo, o aš ne.

Kaip jautėtės pasibaigus filmavimui?

Niekaip ypatingai.

Galiausiai, ar žinote, ką darysite toliau?

Tiesą sakant, tikrai nežinau, ką darysiu. Turiu biurą, kuris negali tiesiog dulkėti be naudos. Pamenu, kai mokiausi koledže, manęs klausdavo, ką veiksiu, kai jį baigsiu. Atsakydavau – kažkas išsirutuliuos. Lygiai taip pat jaučiuosi ir dabar.

Naujus paskutiniojo (dvylikto) „Pažabok savo entuziazmą“ sezono epizodus Lietuvos žiūrovai jau gali išvysti pirmadieniais per HBO partnerių platformose.

Serialas nuo pat pirmojo epizodo išpopuliarėjo ir sulaukė kino kritikų pripažinimo, ypač dėl aktorių improvizacijos. Komedija net 51 kartą buvo nominuota „Emmy“ statulėlėms, iš jų du kartus nuskynė pergalę. Taip pat serialo kolekcijoje – vienas „Auksinio gaublio“ apdovanojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius