Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po B.Williso demencijos diagnozės – jautrus jo žmonos prašymas: „Akivaizdu, kad trūksta žinių“

Visai neseniai pasaulį apskriejo žinia, kad Holivudo žvaigždei Bruce'ui Willisui (67) diagnozuota frontotemporalinė demencija. Apie aktoriaus diagnozę paskelbusi jo žmona Emma Heming Willis šįkart išplatino jautrų prašymą, raginantį paparacius atsižvelgti į jos vyro sveikatos būklę.
Emma Heming Willis ir Bruce'as Willisas
Bruce'as Willisas / „Scanpix“/AP nuotr.

Savaitgalį E.Heming Willis savo „Instagram“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše emocingai kalbėjo, kad visuomenę vis dar reikia šviesti apie demencija sergančius žmones. Ji prakalbo apie neseniai įvykusį incidentą, kai fotografai Santa Monikoje bandė pakalbinti demencija sergantį B.Willisą, kai šis tiesiog norėjo susitikti su draugais ir išgerti kavos.

„Jeigu rūpinatės demencija sergančiu asmeniu, puikiai žinote, kaip jam viskas sunku, net tokie paprasti dalykai kaip puodelio kavos įsigijimas“, – sakė E.H.Willis.

„Akivaizdu, kad žmonėms trūksta žinių apie tokius sutrikimus. Nešaukite jo vardo, kai jį pamatysite, neklausinėkite, kaip jam sekasi. Nesibraukite į jo asmeninę erdvę. Leiskite jį lydinčiam asmeniui saugiai jį nuvesti iš taško A į tašką B. Toks yra mano prašymas“, – pridūrė 44-erių modelis.

Bruce‘as Willisas, kuris nuo savo karjeros pradžios 1970-aisiais suvaidino daugiau nei 70 filmų, praėjusiais metais pasitraukė iš aktorystės dėl diagnozuotos afazijos – kalbos sutrikimo, atsirandančio dėl smegenų srities, kontroliuojančios kalbos raišką ir supratimą, pažeidimo.

Praėjus beveik metams po šios žinios, aktoriaus artimieji atskleidė, kad B.Willisui diagnozuota afazija progresavo, tad dabar aktoriui nustatyta viena iš demencijos formų – frontotemporalinė demencija.

Shutterstock nuotr./Aktorius Bruce Willis
Shutterstock nuotr./Aktorius Bruce Willis

„Nuo tada, kai 2022 metų pavasarį paskelbėme, kad Bruce'ui diagnozuota afazija, Bruce'o būklė paūmėjo. Dabar išgirdome tikslesnę diagnozę: frontotemporalinė demencija, – pranešė aktoriaus šeima. – Deja, bendravimo sunkumai yra tik vienas iš ligos, su kuria susiduria Bruce'as, simptomų.“

Demencija apibūdinama kaip kognityvinių funkcijų (mąstymo, atminties) ir gebėjimų praradimas, trukdantis žmogaus kasdieniam gyvenimui ir veiklai. Demencija pasireiškia kalbos ir atminties sutrikimais, nesiorientavimu laike ir vietoje, nuotaikos ir elgesio kaita, asmenybės pokyčiais, nebegalėjimu atlikti paprastų užduočių. Ankstyvi frontotemporalinės (kaktinės smegenų skilties) demencijos simptomai gali būti nuotaikos ir asmenybės pasikeitimai, kalbos sutrikimai, obsesinis elgesys. B.Williso artimieji teigė, kad šios ligos nustatymas dažnai užtrunka ne vienerius metus ir nors žinia apie aktoriaus ligą yra skausminga, užplūdo palengvėjimas, kad pagaliau paaiškėjo tiksli diagnozė.

Bruce‘o Williso ligos požymiai ryškėjo pastaruosius kelerius metus. Likus 3 metams iki pasitraukimo iš kino, aktorius sukūrė 22 vaidmenis veiksmo filmuose, tad žmonės, su kuriais jis dirbo, pastebėdavo, kad dirbti jam darosi vis sunkiau ir jis tampa vis didesne prievole. Savo pastebėjimais B.Williso kolegos pasidalijo tik dabar.

Sunkiai orientavosi aplinkoje ir ne laiku iššovė iš ginklo

Pastaruosius metus B.Williso atstovai rūpinosi, kad jo filmavimai truktų ne ilgiau kaip dvi dienas. Dėl prastėjančios sveikatos dažnai jis dirbdavo tik keturias valandas.

Pamažu blogėjanti Bruce'o Williso būklė buvo pastebėta filmo „White Elephant“ filmavimo aikštelėje. Filmo režisierius Jesse V.Johnsonas, su B.Willisu dirbęs prieš kelis dešimtmečius, teigė, kad jis nėra „tas pats Bruce‘as, kurį prisimena“. Aktorius dažnai atrodydavo sutrikęs, pasimetęs, tad jo komandos prašymu skubėta nufilmuoti jo scenas ir anksčiau išleisti namo.

Du jo komandos nariai prisiminė, kad aktorius nesiorientuodavo aplinkoje ir nesuprasdavo, ką veikia filmavimo aikštelėje. Kartą jis jų paklausė: „Aš žinau, kodėl tu čia esi ir žinau, kodėl čia esi su, bet kodėl aš čia esu?“.

Kitas komandos narys leidiniui „Los Angeles Times“ pasakojo, kad tokia situacija veikiau ne erzino, o skatino galvoti, kaip padaryti, kad B.Willisas „neatrodytų blogai“.

„Kažkas jam pasakydavo repliką, o jis nesuprasdavo, ką ji reiškia. Jis buvo tiesiog marionetė“, – kalbėjo jis. Apie tai, kad jis nesuprasdavo ir neprisimindavo scenarijaus žodžių, kalbėjo ir kiti kolegos.

Klausimų Bruce‘o Williso elgesys sukėlė klausimų ir filmo „Hard Kill“ komandai. 2020 m. filmavimo aikštelėje jį dažnai lydėdavo palyda, o jo ilgamečiam asistentui Stephenui J.Eadsui buvo mokama iki 200 000 JAV dolerių už filmą.

CLINIC 212 nuotr./Bruce'as Willisas
CLINIC 212 nuotr./Bruce'as Willisas

Vis tik labiausiai komandą išgąsdino filmavimo metu įvykęs incidentas. Juostoje aktorė Lala Kent turėjo vaidinti B.Williso herojaus dukrą, kurią tėvas vienoje scenoje apsaugo nuo piktadarių. Ją filmuojant aktorius turėjo duoti ženklą – pasakyti reikiamą frazę, kad L.Kent spėtų pasilenkti prieš šaunant iš ginklo. Vis tik B.Willisas iššovė dar prieš ją pasakydamas, o aktorė pasitraukti nespėjo.

Lala Kent sakė, kad pirmąją B.Williso nesėkmę priėmė ramiai. „Kadangi buvau į jį atsukusi nugarą, nesuvokiau, kas vyksta už manęs“, – prisiminė ji. Tuomet režisieriaus Matto Eskandario ji paprašė priminti partneriui, kad prieš šaudant pasakytų savo repliką, bet tai pasikartojo.

Kad B.Willias filmavimo aikštelėje dukart ne laiku iššovė iš pistoleto, užtaisyto tuščiais šoviniais, patvirtino bent du žmonės. Vienas iš jų pridūrė, kad visada stengėsi nestovėti šalia, kai aktorius dirbo su ginklais.

Tiesa, filmo prodiuseris ir ginklininkas paneigė, kad incidentas įvyko ir tikino, kad niekas nebuvo sužeistas.

„Hard Kill“ pasirodė 2020 m. rugpjūtį. B.Willisas filme pasirodė vos septynias minutes.

VIDEO: Hard Kill Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers

Drastiškai sutrumpintas tekstas ir draudimai

2020 m. B.Willisas filmavosi juostoje „Out of Death“. Likus vos kelioms dienoms iki filmo kūrimo pradžios režisierius Mike'as Burnsas išsiuntė skubų elektroninį laišką filmo scenaristui, kuriame teigė, kad B.Williso tekstą reikia sutrumpinti „maždaug penkiais puslapiais“, rašo „LA Times“ .

„Taip pat reikia šiek tiek sutrumpinti jo dialogus ir kad nebūtų monologų“, – 2020 m. birželį scenaristui rašė M.Burnsas. Režisierius taip pat paprašė, kad jo replikos būtų „trumpos ir mielos“, mažai paaiškindamas, kodėl taip staiga reikia perrašyti tekstą.

Su B.Willisu kartu taip pat turėjo keliauti aktorius, per ausines perduodantis, ką šis turi pasakyti – pats aktorius nebūtų galėjęs prisiminti savo teksto. Komandai artimi žmonės sakė, kad veiksmo scenas arba kitas dalis dažnai atlikdavo kaskadininkas, o ne B.Willisas. Vis tik, „LA Times“ duomenimis, už dvi darbo dienas filmavimo aikštelėje jam sumokėta 2 mln. dolerių.

Pastaroji juosta pasirodė 2021-aisiais, o 2022 m. Holivudo žvaigždė kūrė vaidmenį filme „Wrong Place“. Filmo režisierius Mike'as Burnsas nerimavo dėl aktoriaus sveikatos. Nors buvo kalbama, kad aktorius buvo „visai kitas žmogus, daug geresnis nei pernai“, nuvykęs filmuotis M.Burnsas sakė: „Nemaniau, kad jam geriau – buvo blogiau“.

Jis pridūrė: „Kai baigėme, pasakiau: „Man užtenka. Daugiau neketinu filmuoti Bruce'o Williso“. Man palengvėjo, kad jis ilsisi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius