Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rogeris Moore'as: nuo „Šventojo“ iki agento 007

Britų aktorius Rogeris Moore'as niekada nesipuikavo savo vaidmenimis, bet faktai kalba patys už save – jis įkūnijo Džeimsą Bondą net septyniuose filmuose – daugiau nei bet kuris kitas aktorius.
Rogeris Moore'as
Rogeris Moore'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Jo slaptasis superagentas, iš kitų išsiskyręs savo ironiškai pakeltu antakiu ir šypseną keliančiais pokštais, buvo daug lengvabūdiškesnis už jo pirmtako Seano Connery suvaidintą herojų.

Tačiau R.Moore'as aplenkė S.Connery ir visus kitus agento 007 vaidmenį atlikusius aktorius, suvaidinęs, jo žodžiais, Džimį Bondą, net septyniuose filmuose.

R.Moore'as taip pat buvo vienas paskutiniųjų seno kirpimo kino žvaigždžių, tarp kurio draugų buvo Frankas Sinatra ir Davidas Nivenas, gyvenusių prabangiuose namuose Šveicarijoje ir Prancūzijos Rivjeroje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirė Džeimsą Bondą septyniuose filmuose vaidinęs Rogeris Moore'as

VIDEO: Mirė ilgiausiai Džeimsą Bondą vaidinęs Rogeris Moore'as

Vėliau jis buvo paskirtas UNICEF geros valios ambasadoriumi, tačiau savo aktorinio talento niekada nesureikšmino.

„Aš nesu tas šaltakraujiško žudiko tipas, todėl vaidinu, kad būtų juokinga“, – kažkada sakė R.Moore'as.

Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1973 m.)
Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1973 m.)

„Neblogai pasisekė“

Rogeris George'as Moore'as gimė 1927 metų spalio 14 dieną Stokvele, Londono priemiestyje. Jis buvo vienintelis vaikas policijos konsteblio ir namų šeimininkės šeimoje ir džiaugėsi laiminga vaikyste.

„Man visai neblogai pasisekė kaip berniukui iš Stokvelio, kuriame aš su nuostaba žiūrėdavau į ekraną, net nesuvokdamas, kad kada nors būsiu šio magiško pasaulio dalis“, – rašė jis savo autobiografijoje „My Word Is My Bond“.

Aktoriaus karjerą R.Moore'as pradėjo penktajame dešimtmetyje, dar prieš studijas Karališkoje teatro meno akademijoje.

Šeštajame dešimtmetyje jis pradėjo dirbti MGM kino studijoje, tačiau jam tekdavo tik antrojo plano vaidmenys.

Pasaulinė šlovė R.Moore'ą aplankė tik septintajame dešimtmetyje, kai jis suvaidino britų televizijos kriminaliniame seriale „Šventasis“ ir atliko gražbyliauti mėgstančio nuotykių ieškotojo Saimono Templerio vaidmenį.

Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1974 m.)
Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1974 m.)

Jis taip pat pasirodė su Tony Curtisu aštuntojo dešimtmečio nuotykių seriale „Įtikinėtojai“.

Savo autobiografijoje R.Moore'as rašė, kad pirmą kartą Iano Flemingo sukurto agento Džeimso Bondo vaidmenį jam buvo pasiūlyta atlikti dar 1967 metais.

Tačiau vaidmuo jam atiteko tik 1973-iaisis. Būdamas 45-erių jis pakeitė dvejais su puse metų už jį jaunesnį S.Connery, kuris superšnipą vaidino iki jo.

R.Moore'as bondiadoje debiutavo su filmu „Gyvenk ir leisk mirti“, tiesa, prieš tai prodiuseriai privertė jį numesti svorio, sutvirtinti savo kūną ir nusikirpti plaukus.

Po šio filmo sekė 1974 metų juosta „Žmogus su auksiniu pistoletu“, 1977 metų „Šnipas kuris mane mylėjo“, 1983 metais sukurta „Aštuonkojė“ ir 1988 metų juosta „Žvilgsnis į žmogžudystę“, kurioje R.Moore'as filmavosi būdamas jau 57 metų.

„Liūdna, kad man reikėjo skirtis su Bondo filmais, – sakė R.Moore'as per vieną ceremoniją prieš pat savo 80 metų jubiliejų, kai jam buvo skirta žvaigždė Holivudo Šlovės alėjoje. – Merginos darėsi vis jaunesnės, o aš dariausi per senas“.

Pasak R.Moore'o, bene maloniausius atsiminimus jam kelia „Šnipo, kuris mane mylėjo“ filmavimas, kuriame taip pat dalyvavo piktadario „Nasrų“ vaidmenį atlikęs velionis Richardas Kielas, miręs 2014 metais. Taip pat didelį įspūdį paliko to filmo rekvizitas, tarp jų sportinis automobilis „Lotus Esprit“, transformuojamas į povandeninį laivą.

Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1976 m.)
Vida Press nuotr./Rogeris Moore'as (1976 m.)

„Manau, jog „Šnipas, kuris mane mylėjo, buvo geriausias (filmas), ar bent jau tas, kuris man patiko labiausiai, – sakė R.Moore viename interviu 2007 metais. – Jam buvo pasirinktos puikios filmavimo vietos. Ir man labai pasisekė dirbti su režisieriumi Lewisu Gilbertu“.

Prisiminimai apie juostą „Žvilgsnis į žmogžudystę“, kurioje aktorius pasirodė su Grace Jones, nėra tokie malonūs.

„Visada sakydavau, kad jeigu negali apie ką nors pasakyti nieko gražaus, tai nieko ir nesakyk. Taigi, aš nieko nesakysiu“, – kalbėjo jis.

Nors Džeimso Bondo gerbėjai vis dar ginčijasi, kuriam aktoriui geriausiai pavyko atlikti agento 007 vaidmenį, pats R.Moore'as sakė niekada to neaptarinėjęs su savo kolegomis.

Net tada, kai 1983 metais O.Connery sugrįžo ir nusifilmavo „neoficialiame“ Džeimso Bondo filme „Niekada nesakyk niekada“, kuris pasirodė taip pačiais metais, kaip ir „Aštuonkojė“ su R.Moore'u, aktoriai šios temos vengė.

Iš dalies prie to prisidėjo bendras jų draugas Michaelas Caine'as, pataręs jiems neįsivelti į žiniasklaidos pradėtą „Bondų mūšį“.

„Mes su Seanu niekada nekalbėjome apie savo patirtį... net su pagrindinį vaidmenį atlikusiomis poniomis, – pasakojo R. Moore'as.

– Iš tiesų aktoriai susėdę neaptarinėja vaidmenų, kuriuos jie atliko – kad kas nors nepasakytų: „Tai buvo šlamštas“.

Tiesa, vėliau jis prisipažino, kad yra didelis dabartinio Džeimso Bondo, aktoriaus Danielio Craigo, gerbėjas.

„Danielis Craigas yra kiečiausias, po jo eina Seanas“, – sakė jis viename interviu.

Menkinantis savo sugebėjimus

Tuo metu kai filmavosi juostose apie Džeimsą Bondą ir vėliau R.Moore'as atliko ir daugiau vaidmenų, tačiau žiūrovui jis liko geriausiai žinomas kaip superagentas.

Kai kalba pakrypdavo apie jo aktorinius sugebėjimus, R.Moore'as buvo linkęs juos sumenkinti.

„Turiu tris išraiškos priemones: kairiąją akį, dešiniąją akį ir sugebėjimą visiškai nejudėti“, – kažkada juokavo jis.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Rogeris Moore'as su žmona Kristina (2011 m.)
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Rogeris Moore'as su žmona Kristina (2011 m.)

Tačiau R.Moore'as mėgavosi aukštuomenės gyvenimu, turėjo būrį įžymybių draugų ir namus pietvakarinėje Šveicarijoje bei Monake.

Pastaraisiais metais R.Moore'as garsėjo savo labdaringa veikla, buvo UNICEF geros valios ambasadorius, padėjo rinkti paramą sunkiai gyvenantiems vaikams.

2003 metais už darbą šioje organizacijoje jam buvo suteiktas riterio titulas.

Jis taip pat aktyviai dalyvavo kampanijoje prieš ančių kepenėlių pašteto gamybą.

1993 metais R.Moore'ui dėl vėžio buvo operuota prostata, 2003 metais jam buvo įstatytas širdies stumuliatorius, o 2013-aisiais – diagnozuotas diabetas.

2015 metais R.Moore'as užėmė 38 vietą britų žurnalo GQ sudarytame 50-ies geriausiai besirengiančių vyrų sąraše.

Jis buvo vedęs keturis kartus, turėjo du sūnus ir vieną dukterį.

Kartą aktorius prisipažino, kad pirmose dviejose santuokose – su čiuožėja ant ledo Doorn Van Steyn ir atlikėja Dorothy Squires – jis patyrė fizinį smurtą.

Visų vaikų jis susilaukė su italų aktore Luisa Mattioli, kurią vedė 1969 metais ir su kuria išsiskyrė 1996-aisiais. 2002 metais žvaigždė susituokė su švede Krisitina Tholstrup.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius