Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija aktorių Arturą Smoljaninovą paskelbė „užsienio agentu“

Populiarų rusų aktorių, kuris yra kalbėjęs apie Maskvos karą Ukrainoje ir neseniai sakė, kad būtų pasirengęs kovoti ukrainiečių gretose, Rusija penktadienį paskelbė „užsienio agentu“.
Arturas Smoljaninovas
Arturas Smoljaninovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Arturas Smoljaninovas yra tarp dešimčių tūkstančių rusų, išvykusių iš šalies prezidentui Vladimirui Putinui pernai vasarį pasiuntus savo kariuomenę į Ukrainą.

Šią savaitę paskelbtame interviu laikraščiui „Novaja gazeta Evropa“ aktorius sakė, kad gali įsivaizduoti save kovojantį su Rusijos pajėgomis.

„Jei vykčiau į šį karą, būčiau Ukrainos pusėje“, – sakė 39 metų A.Smoljaninovas.

Jis taip pat sakė, jog jam nerūpi, kas nutiks Rusijai ateityje, net jei didelė šalies dalis virstų „radioaktyviais pelenais“.

A.Smoljaninovas, teatro ir kino aktorius, vaidino 2005 metų filme „9-oji kuopa“ (9 rota) apie Sovietų Sąjungos invaziją į Afganistaną.

Penktadienį Rusijos Teisingumo ministerija įtraukė aktorių į „užsienio agentų“ sąrašą. Šiuo teisiniu terminu naudojamasi prieš Kremliaus kritikus.

Minėtas A.Smoljaninovo interviu papiktino Kremliaus šalininkus. Rimtus nusikaltimus tiriančio Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas pirmadienį nurodė pradėti tyrimą aktoriaus atžvilgiu.

Penktadienį į „užsienio agentų“ sąrašą taip pat buvo įtraukti keli kiti garsūs žmonės, tarp jų muzikos kritikas Artemijus Troickis.

Pastaraisiais metais „užsienio agentų“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai priskiriama Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems, kad jų politinė veikla finansuojama užsienio jėgų.

„Užsienio agentais“ paskelbtiems subjektams taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, kurių nesilaikant gresia didelės baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius