-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užgeso JAV roko legendos Davido Crosby gyvybė: vyras mirė sulaukęs garbingo amžiaus

Mirė JAV folkroko žvaigždė Davidas Crosby, sulaukęs 81 metų, patvirtino jo atstovas. Buvę kolegos pagerbė Crosby kūrybinius talentus, kartu pripažindami, kad jie išgyveno konfliktus.
Davidas Crosby
Davidas Crosby / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Mirtis

Septintajame dešimtmetyje jis padėjo įkurti dvi dideles grupes: „The Byrds“ ir „Crosby, Stills and Nash“. Jis garsėjo savo grojimu gitara ir vokaline harmonija.

Per savo karjerą jis du kartus pateko į garbingą Rokenrolo šlovės muziejų.

Buvę grupės nariai pagerbė Crosby kūrybinius talentus, kartu pripažindami, kad jie išgyveno konfliktus.

Crosby žmona sakė šou verslo svetainei „Variety“, kad jis mirė „po ilgos ligos“ šeimos apsuptyje.

„Jo palikimas ir toliau gyvuos per jo legendinę muziką“, – priduriama jos pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Davidas Crosby
„Scanpix“ nuotr./Davidas Crosby

Crosby gimė 1941 m. rugpjūčio 14 d. Kalifornijoje, „Oskaru“ apdovanoto Holivudo operatoriaus Floydo Crosby sūnus.

1964 m. jis prisijungė prie folkroko grupės „The Byrds“, kuri savo pirmąjį hitą gavo atlikusi Bobo Dylano dainos „Tambourine Man“ koverį.

Po trejų metų jis buvo atleistas iš grupės, nes trumpai susitikinėjo su dainininke Joni Mitchell.

Netrukus Crosby, Stillsas ir Nashas susibūrė į supergrupę ir 1969 m. koncertavo legendiniame Vudstoko festivalyje.

Vėliau prie jų prisijungė kanadiečių dainininkas ir dainų autorius Neilas Youngas. Šią grupę taip pat kamavo nesutarimai ir po kelerių metų ji iširo, tačiau nuo to laiko periodiškai rengdavo koncertus.

Grupėje grojant Crosby parašyti hitai – hipių himnai „Almost Cut My Hair“ ir „Deja Vu“.

Jis tapo žinomas ne tik dėl savo muzikalumo, bet ir dėl savo kontrkultūrinės politikos ir firminių ūsų. Šešis dešimtmečius trukusią karjerą vainikavo 2021 m. išleistas paskutinis jo albumas „For Free“.

Įraše jis susivienijo su vienu iš savo vaikų Jamesu Raymondu, kuris netrukus po gimimo buvo atiduotas įvaikinti ir su tėvu susipažino tik po trijų dešimtmečių.

Už scenos ribų Crosby ne kartą buvo susidūręs su JAV teisėsauga, įskaitant suėmimą 1982 m. dėl kaltinimų narkotikais ir ginklais.

Pranešama, kad jo piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis suintensyvėjo po to, kai jaunystėje autoavarijoje žuvo jo mergina.

Vėliau jo sveikata buvo prasta, o 1994 m. jam buvo persodintos kepenys. Dėl savo hedonistinio gyvenimo būdo reputacijos po dviejų dešimtmečių žurnalas „Rolling Stone“ Crosby pavadino „neįtikimiausiu išgyvenusiu roko atlikėju“.

Vėliau Crosby apgailestavo dėl savo priklausomybių ir konfliktų su bendražygiais. 2019 m. laikraščiui „Los Angeles Times“ jis sakė, kad jam „gėda“ dėl kai kurių savo praeities poelgių.

Po muzikanto mirties grupės kolega Grahamas Nashas išreiškė „gilų liūdesį“, nepaisant dažnai „nepastovių“ abiejų vyrų santykių, ir pridūrė, kad Crosby po savęs paliko „didžiulę tuštumą“.

Stephenas Stillsas pritarė, rašydamas, kad jo miręs kolega buvo „neabejotinas muzikantas milžinas“, nors jiedu „daug kartų buvo susipykę“.

Dar vieną pagarbą išreiškė „Beach Boys“ dainininkas Brianas Wilsonas, kuris socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jam „plyšta širdis“ dėl šios žinios, nes jo kolega buvo „neįtikėtinas talentas“ ir „nuostabus žmogus“.

Dieną prieš paskelbiant apie jo mirtį iš paties Crosby paskyros buvo siunčiamos žinutės – vienoje iš jų teigiama, kad „Eleanor Rigby“ buvo jo mėgstamiausia „Beatles“ daina, kurią jis mėgdavo groti lietingą dieną.

VIDEO: Crosby, Stills, Nash & Young - Almost Cut My Hair

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius