Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vienas turtingiausių pasaulio žmonių E.Muskas paskelbė turintis Aspergerio sindromą

Šeštadienio naktį vesdamas populiarią JAV televizijos komedijinę laidą „Saturday Night Live“ milijardierius, bendrovės „Tesla Motors“ įkūrėjas Elonas Muskas paskelbė, jog turi Aspergerio sindromą. Šis sindromas – autizmo spektro vystymosi pakitimas, pasireiškiantis emocinio ryšio deficitu bei sunkumais bendraujant su žmonėmis.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Scanpix“ nuotr.

NBC televizijoje nuo 1975 m. transliuojamos iš komiškų etiudų sudarytos laidos „Saturday Night Live“, trumpinamos kaip SNL, vedėjo pareigos neretai patikimos įvairioms įžymybėms, kurios laidos pradžioje pasako savąjį monologą. Dažniausiai tai būna pramogų pasaulio žvaigždės, tačiau E.Muskas tapo vos antruoju milijardieriumi po buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo, kuriam buvo patikėta ši pareiga.

Po pasisveikinimo su laidos žiūrovais E.Muskas sakė, jog yra „pirmasis žmogus su Aspergerio sindromu“, kuriam patikėta vesti šią programą. Į šį jo pareiškimą studijoje esanti publika atsakė garsiais pritariamais šūksniais.

VIDEO: Elon Musk Monologue - SNL

„Ar bent jau pirmasis, kuris tai pripažino“, – iš karto pajuokavo milijardierius.

„Taigi šiąnakt nebus daug akių kontakto tarp manęs ir laidos aktorių. Bet nesijaudinkite, aš visai neblogai moku mėgdžioti žmogų“, – šmaikštavo verslininkas.

Šeštadienio transliacija buvo pirmas kartas, kai milijardierius viešai prakalbo apie sindromą.

Žmonės, turintys Aspergerio sindromą, pasaulį suvokia kiek kitaip nei aplinkiniai. Tokiems asmenims gali būti sunku interpretuoti verbalinę ir neverbalinę kalbą, prireikti daugiau laiko apmąstyti gautą informaciją. Tai – viena lengvesnių autizmo formų.

123rf.com /Autizmu sergantis berniukas
123rf.com /Autizmu sergantis berniukas

Žmonėms, kuriems diagnozuotas Aspergerio sindromas, taip pat gali būti sudėtinga išreikšti savo jausmus visuomenėje įprastais būdais. Tačiau kartu jie gali būti labiau empatiški nei žmonės, neturintys tokio sindromo.

Vis dėlto, kadangi žmonės su Aspergerio sindromu pasižymi itin aukštu gebėjimu susikoncentruoti į konkrečią veiklą, tai dažnai nesutrukdo pasiekti santykinai sėkmingos ar, kaip E.Musko atveju, itin sėkmingos karjeros.

E.Muskas monologo metu taip pat nepraleido progos pasijuokti iš savo įrašų socialiniuose tinkluose, dėl kurių ne kartą sulaukė kritikos ir net grasinimų teismais.

„Suprantu, kad kartais dalijuosi keistais dalykais, tačiau taip dirba mano smegenys, – sakė 53 mln. sekėjų vien tviteryje turintis verslininkas. – Visiems, ką įžeidžiau, noriu pasakyti, kad iš naujo išradau elektrinius automobilius ir erdvėlaiviais siunčiu žmones į Marsą. Ar manėte, kad būsiu ramus, normalus bičas?“

E.Musko turtas šiandien matuojamas 184 mlrd. JAV dolerių, tiesa, dėl rinkų nepastovumo ir spartaus jam priklausančios „Tesla Motors“ vertės kitimo, šis skaičius nuolat kinta. Be šios bendrovės, E.Muskas dar vadovauja kosmoso technologijų kompanijai „SpaceX“, kuri gamina transportavimo kapsules, į Tarptautinę kosminę stotį gabenančias krovinius ir astronautus. Milijardierius neslepia ambicijų sukurti erdvėlaivį, kuris galėtų nuskraidinti pirmąjį žmogų į Marsą. Jo bendrovė prieš dvi dienas sėkmingai išbandė tokios raketos prototipą „Starship“.

Elonas Muskas yra du kartus vedęs, turi šešis vaikus. Šiuo metu su drauge, populiaria daininke Claire Boucher, geriau žinoma savo sceniniu vardu Grimes, augina jųdviejų vaiką. Jam pora davė neįprastą vardą – X Æ A-12. Laidoje verslininkas pajuokavo ir apie šį pasirinkimą – teigė, kad jį reikėtų šifruoti kaip „katė perbėgo per kompiuterio klaviatūrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius