-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 26 /22:16

Andrių Mamontovą finaliniame turo „AM+FOJE=30“ koncerte pasitiko 12 tūkstančių gerbėjų

Visą spalio mėnesį Andrius Mamontovas šventė kūrybinės veiklos scenoje trisdešimtmetį. Šeštadienio vakarą sostinės „Siemens“ arenoje aidėjo paskutinysis – ketvirtasis – šventinio koncertinio turo „AM+FOJE=30“ pasirodymas. Žmonės.lt žiniomis, koncerto išvakarėse į finalinį turo renginį buvo parduota per 12 tūkst. bilietų, scenoje stojusį atlikėją pasitiko sausakimša gerbėjų minia.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į „Siemens“ areną vilniečiai ir miesto svečiai ėmė plūsti dar likus porai valandų iki koncerto pradžios. Didelė dalis gerbėjų į renginį atvyko pasipuošę A.Mamontovo ir „Foje“ atributika. Įsigyti bilietų į koncertą šeštadienį jau nebebuvo įmanoma.

Koncerto lankytojų gretose šmėžavo žinomų pramogų ir kultūros pasaulio atstovų veidai, čia apsilankė ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri anksčiau šį mėnesį buvo susitikusi su A.Mamontovu Prezidentūroje.

Scenoje gerbėjai prieš koncertą išvydo didžiulę širmą. A.Mamontovui užlipus į sceną ji suspindo Lietuvos vėliavos spalvomis. „Geltona. Žalia. Raudona“ – šiuo kūriniu dainininkas pradėjo savo šou. Susirinkusios minios audrinti nė nereikėjo – dainininką ji sutiko it būtų paklaikusi. 

Širma pakilo A.Mamontovui atliekant antrąjį kūrinį – „Tavo Svajonė“. Iš po širmos publikai pasirodė visi jam pritariantys muzikantai. 

Koncerto metu per dvi valandas A.Mamontovas stengėsi atlikti žinomiausias savo paties bei jį išgarsinusios gyva legenda virtusios grupės „Foje“ dainas. Jis siekė gerbėjams papasakoti visą 30 metų trukmės muzikavimo istoriją.

„Kiekviena daina bus vis senesnė ir senesnė, su kiekviena daina darysimės jaunesni. Koncerto pabaigoje čia bus vien kūdikiai“, – pasisveikinęs su gerbėjais sakė A.Mamontovas ir užtraukė „Ar tai būtum tu“. Visoms koncerte aidėjusioms dainoms parinkta chronologinė seka – nuo naujausių iki seniausiai parašytų.

Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas

„Ar su savimi atsinešėte daug energijos? Jums jos prireiks – aš treniravausi visus 30 metų“, – publikai sakė A.Mamontovas. Susirinkę gerbėjai nepaliovė skanduoti „Foje“ ir Andriaus vardo.

Noriai ir šiltai su publika A.Mamontovas bendravo viso koncerto metu. „Žiūriu į jus ir man atrodo, kad su daugeliu esame draugai. Bent internete. Ne? Ne su visais? Kviečiu visus būti draugais“, – sakė jis nuoširdžiai besišypsodamas ir užtraukė kūrinį „Būkim draugais“.

Dainininkas stengėsi pristatyti visas arenoje skambėjusias dainas. „Aš ir mano draugai čia esame todėl, kad turime svajonę. Ir todėl, kad turime jus“, – pristatydamas kūrinį „Saulės miestas“ sakė jis. Skambant šiai dainai „Siemens“ arena priminė žvaigždėtą dangų – tamsoje gerbėjai viršun kėlė žybsinčius mobiliuosius telefonus, degė žiebtuvėlius. Pats A.Mamontovas kūrinį atliko stovėdamas ant aukštos pakylos, muzikantus vėlei paslėpė širma.

Koncerto akimirka
Koncerto publika dainos „Laužo šviesa“ metu

Po trumpos pertraukėlės, kurios metu gerbėjams leista išgirsti archyvinius „Foje“ narių pokalbius, į sceną grįžo visi grupės nariai. Koncerto tematika pakito – antroje renginio dalyje A.Mamontovas atliko ne solines, bet kartu su „Foje“ parašytas dainas. Ėmus skambėti kūriniui „Meilės nebus per daug“ atrodė, kad susirinkusi minia galutinai išprotėjo – vargu, ar „Siemens“ arenoje kada anksčiau aidėjo tiek klyksmų.

Koncerto akimirka
Loretta Petereit

 „Paskutinįkart mes visi matėmės 1997-ais metais. Įtariu, kad dalis jūsų tada dar nė nebuvo gimę, o kai kam jau buvo pradėję slinkti plaukai“, – juokavo A.Mamontovas.

Koncerto Vilniuje metu gerbėjams pasirodo ir ypatinga viešnia – Briuselyje gyvenanti dainininkė Loretta Petereit, kurios balsas gerbėjams pažįstamas iš „Foje“ albumo „Gali skambėti keistai“. A.Mamontovas atskleidė, kad drauge scenoje su šia dainininke taip iki šiol niekad ir nebuvo pasirodęs, todėl ši galimybė jam – ypatinga, kaip ir pati akimirka. Duetas aliko dainą „Vieną kartą Paryžiuje“.

Arnoldas Lukoaius
Arnoldas Lukošius

„Foje“ Vilniuje pasirodė pačiu pirminiu savo sąstatu. „Niekada nemaniau, kad kartu su šiais žmonėmis dar stovėsiu scenoje. 1986-ais metais mes įrašėme tas dainas, kurios išgarsino „Foje“, – kalbėjo nostalgijos apimtas A.Mamontovas.

Beje, koncerto metu gerbėjų akis džiugino ir specialieji efektai – netik automatizuota scena (A.Mamontovas, atliekantis „Saulės miestą“, buvo iškeltas ant pakylos), bet ir specialūs šviestuvai bei vaizdo projekcijos buvo paruoštos. 

Itin daug gerbėjų emocijų sulaukė kūrinys „Laužo šviesa“. Akivaizdu, kad sentimentalus jis ir patiems muzikantams. Jį dainuodamas A.Mamontovas stojo prie elektroninių mušamųjų, į scenos priekį atėjęs Algis Krisčiūnas būgnus iškeitė į sovietinius laikus menančią balėją, kurią ritmingai mušė. Publikos gretose vėlei sužibo švieselės – viršun pakilo mobilieji ir žiebtuvėliai. 

Spalio mėnesį sueina lygiai 30 metų nuo „Foje“ susikūrimo. Šiandien iš visų 14 metų gyvavusios grupės narių vien iš muzikos gyvena vos vienas A.Mamontovas, visi kiti pasuko skirtingais keliais: Arnoldas Lukošius pasirinko žurnalistiką, Algimantas Kriščiūnas tapo garsiu fotografu, Darius Burokas – ekonomistas.

Per visą spalio mėnesį A.Mamontovas su grupe jau spėjo surengti tris šventinius koncertus – pradėjęs Klaipėdoje, vėliau pasirodė Kaune ir Šiauliuose, o šiandien surengė ketvirtąjį pasirodymą Vilniuje. 

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

Prieš paskutinįjį koncertą A.Mamontovas nuoširdžiai rūpinosi ne tik savo pasirodymu, bet ir koncerto scenografija. Jos kūrime dalyvavo jis pats kartu su buvusiu „Foje“ būgnininku Algiu Kriščiūnu. Jiems talkino šviesų režisierius Marius Selevičius ir per koncertus ekrane rodomas videoinstaliacijas sukūręs A.Kriščiūno sūnus Vytenis.

Sceniniu muzikantų įvaizdžiu rūpinosi žinoma drabužių dizainerė Jolanta Rimkutė.

Koncertinio turo metu žiūrovai buvo raginti paaukoti dainininko kartu su verslininku Ramūnu Karbauskiu įsteigtam fondui „Švieskime vaikus“. Kiekvienam, nepagailėjusiam mažiausiai 5 litų, koncertuose dirbantys savanoriai įteikė A.Mamontovo albumą „Šiaurės naktis. Pusė penkių“.

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius