Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
05 16

Į žaidėjų rinką neriantis Jonas Valančiūnas – apie prioritetus, „Wolves“ ir naują svajonę

Jonas Valančiūnas pasitinka neįprastą vasarą. Po dvylikos sezonų NBA mūsų šalies krepšininkas pirmą kartą tampa laisvu žaidėju rinkoje ir nežino, kurioje komandoje pasitiks kitą sezoną. O nuo to tik dar įdomiau pačiam J.Valančiūnui.
Jonas Valančiūnas tapo rezultatyviausiu NBA lietuviu
Jonas Valančiūnas tapo rezultatyviausiu NBA lietuviu / Mariaus Janavičiaus vizualas

J.Valančiūnas jau vadina save „šiek tiek veteranu“ krepšinyje.

Tačiau net ir būdamas 32-ejų, sužaidęs savo dvyliktą sezoną NBA ir šiemet tapęs visų laikų rezultatyviausiu lietuviu NBA, jis laukia naujų potyrių.

Pasibaigęs kontraktas Lietuvos krepšininką pirmą kartą karjeroje neša į laisvų NBA žaidėjų rinką.

Ten klubų vadovų ir žaidėjų agentų pokalbiai ir derybos pradeda suktis vis didesniu greičiu bei viesulu įsisuks vasarą, kai po naujokų biržos ateis metas ir oficialiems susitarimams (nuo birželio 30 dienos) bei parašams ant sutarčių (nuo liepos 6 dienos).

J.Valančiūnas vis dar gali pasilikti „New Orleans Pelicans“ klube, kuriam atstovavo trejus metus, su kuriuo tapo etatiniu įkrentamųjų kovų dalyviu.

Suprasti akimirksniu

  • 2023-2024 m. reguliariajame sezone J.Valančiūnas pelnė po 12,2 taško ir atkovojo po 8,8 kamuolio, žaisdamas vidutiniškai po 23,5 min.
  • Atkrintamosiose varžybose rinko po 14,5 taško ir atkovojo po 11 kamuolių.

Tačiau didesnė tikimybė, jog J.Valančiūnas keliaus į kitą NBA komandą, o laisvo žaidėjo statusas gali atsiliepti ir 213 cm ūgio krepšininko žaidimo galimybei Lietuvos rinktinėje.

15min trečiadienį jau rašė apie tai, jog kontrakto ir draudimo iššūkiai verčia rinktinės kapitoną abejoti galimybėmis žaisti olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike.

Šįkart antrojoje interviu dalyje atostogauti pradėjęs J.Valančiūnas pasakoja apie įvairius dalykus: naujos komandos pasirinkimo prioritetus, NBA rinkos užkulisius, Lietuvos krepšininkus, jam gerai pažįstamą jaunąjį talentą Matą Buzelį, galimybę suteikti pilietybę žalgiriečiui Keenanui Evansui, savo investicijas „Wolves“ ir mintis apie vaidmenį Lietuvos krepšinyje po karjeros pabaigos.

Scanpix/AFP/Jonas Valančiūnas žaidė „New Orleans Pelicans“ trejus metus, bet ketvirtųjų tikriausiai nebus.
Scanpix/AFP/Jonas Valančiūnas žaidė „New Orleans Pelicans“ trejus metus, bet ketvirtųjų tikriausiai nebus.

Jonai, kas paskatino šiemet anksčiau grįžti į Lietuvą – gal gimtadienis ar šalies prezidento rinkimai?

– Taip susiklostė, kad pavyko rasti sprendimus dėl vaikų mokslo. Dabar jie gali tęsti mokslus Lietuvoje. Tad visa šeima galime mėgautis Lietuva anksčiau. Mes visada norime Lietuvoje praleisti kuo daugiau laiko, šįkart viskas pavyko pagal planą.

Pataikėte ir į aktualijas mūsų šalyje – ar galite įvardinti, ką palaikote Lietuvos prezidento rinkimuose?

– Už ką balsavau, pasiliksiu sau, bet balsuoti reikia, būtina išsakyti savo nuomonę, nes tai svarbu visų mūsų ateičiai.

Tikėkimės, jog ateitis bus šviesesnė. Dabar daug neramumų pasaulyje, reikia stabilumo ir ramybės, o lengviau tai pasiekti, kai visi žmonės balsuoja.

– Šiais metais vyks ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimai. Ar turite ketinimų kokiu nors statusu ten dalyvauti ar ką paremti?

– Mano didžiausia ambicija yra Lietuvos krepšinio augimas. Norisi daugiau pergalių, daugiau pasiekimų – jau senokai ir patys buvome užsikabinę medalius. Tačiau svarbu ne tik rinktinė, o jaunimo augimas – turime nemažai talentų, reikia rūpintis jais. Manau, kad mūsų krepšinis gali eiti į priekį.

Pats visą gyvenimą dirbau aikštėje, dabar po truputį pradedu galvoti, kaip galėčiau pasitarnauti ne tik žaisdamas krepšinį. Ateityje yra minčių, kaip galėčiau dalyvauti ir padėti ne tik krepšinio aikštėje.

Šiais metais gal man ankstoka būtų, bet paskui norėčiau labiau įsijungti į rinkimus ir veiklą šalia krepšinio aikštės.

– Kokiu būdu?

– Reikia gilintis ir visa galva panerti į krepšinio problematiką. Kol kas dar neturiu visų žinių, dar ir pats žaidžiu už Atlanto, tad jausti ritmą nėra paprasta, ypač kalbant apie jaunimo krepšinį. Reiktų labiau domėtis. Šiais metais dar žaidžiu krepšinį, bet po ketverių metų galbūt jau būsiu labiau įsigilinęs ir jausiu pulsą.

– Ar po ketverių metų sieksite Lietuvos krepšinio federacijos prezidento posto?

– Nesakau, jog sieksiu, bet noriu, kad mūsų krepšinis judėtų į priekį, o aš noriu prisidėti, kad žengtume į aukštesnį lygmenį. Pats krepšinyje esu nuo mažų dienų, aš myliu šį sportą, man norisi atiduoti duoklę ne tik krepšinio aikštėje. Nežinau, ar sieksiu federacijos prezidento posto, – visaip gali būti, ne viską gali suplanuoti ketverius metus į priekį. Bet, ar aš pasvajoju apie tai? Taip.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sirgalių susitikimas su krepšininkais
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sirgalių susitikimas su krepšininkais

– Girdisi kalbos, jog šiemet Mindaugas Balčiūnas sieks federacijos prezidento pareigų. Ar kokiu nors būdu pats paremsite kurį nors kandidatą?

– Aš planuoju dar paremti mūsų krepšinį savo žaidimu aikštėje, o į krepšinio politiką bristi kiek ankstoka.

Mindaugas dirba savo darbą, o kaip rinktinės žaidėjas galiu pasakyti, kad mums netrūksta nieko, turime geras sąlygas. Susikalbame, jei kažko prireikia, viskas vyksta sklandžiai, o kas vyks po vasaros ir olimpinių žaidynių, bus matyti.

– Prisidedate prie klubinio krepšinio – pernai „Wolves“ skelbė, kad įsigijote klubą valdančios bendrovės akcijų ir daug kam tai buvo netikėta. Koks paties vaidmuo šioje komandoje?

– Krepšinis yra visur: aikštėje, už jos ribų ir dar finansuose. Gal galėčiau tai pavadinti avantiūra, nes tai pirmasis toks mano investavimas į krepšinį.

„Wolves“ klubas yra jaunas, tik prieš porą metų susikūręs, o aš irgi jaunas investavime, norisi pasižiūrėti, kaip viskas atrodo iš vadybinės pusės. Tai iš dalies mokymasis, žinių kaupimas. Kol kas džiaugiuosi, juolab, kad komandos rezultatai eina geryn.

Aišku, tai jauna komanda, dar daug ką turi įrodyti ir krepšinio aikštėje, ir statant visą klubo piramidę. Na, bet pasiekė pirmą pergalę LKL atkrintamosiose varžybose, tai viskas geryn (pokalbis vyko po pirmųjų ketvirtfinalio rungtynių). Įdomu, kaip baigsis sezonas, nuo finišo daug priklauso – ar pavyks patekti į pusfinalį, gal į finalą? Gal pavyks įkąsti grandams?

– Vis dėlto, kodėl pasirinkote „Wolves“, o ne Kauno „Žalgirį“, Vilniaus „Rytą“ ar Utenos klubą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius