Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Leiskite sau pasijusti geriau

Nemalonūs makšties pojūčiai vargina ne vieną moterį, tačiau spartus šiuolaikinis gyvenimo tempas dažną jų priverčia į tai numoti ranka. Vis dėlto, ką gali reikšti tam tikri kūno signalai, kurių nereikėtų ignoruoti?
Moters figūra
Asociatyvi nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Išorinių lyrinių organų ir makšties niežėjimas, deginimo jausmas, skausmas ar perštėjimas šlapinantis ir/arba po lytinių santykių, tirštos, varškės konsistencijos baltos bekvapės išskyros, lytinių organų odos ir gleivinės paraudimas bei patinimas – visi šie simptomai gali signalizuoti apie nelauktą svečią – makšties kandidozę.

Bent kartą gyvenime makšties kandidoze suserga maždaug 75 proc. visų moterų. Tai dažniausiai vaisingo amžiaus moterų apatinių lytinių takų infekcinė liga, vadinama pienlige, kurią sukelia Candida grybeliai.

Šio grybelio augimą gali iššaukti keletas veiksnių: nusilpęs imunitetas ir neracionalus antibiotikų vartojimas, įvairūs alergenai – intymiai higienai, depiliacijai naudojamos priemonės, kvapnūs įklotai, prezervatyvai, dažnas makšties plovimas, spermicidų naudojimas, kontraceptinė spiralė, aptemptų sintetinių drabužių dėvėjimas, higienos stoka, hormoniniai pokyčiai, lėtinės ligos, makšties gleivinės pažeidimai dėl grubių lytinių santykių ir kt.

Kaip išsigydyti nuo makšties kandidozės?

Efektyviai pienligę gydo azolio grupės priešgrybeliniai preparatai. Pirminis jų veikimo mechanizmas susijęs su pagrindinio grybelio ląstelių membranos komponento sintezės slopinimu. Taip grybelio ląstelės negali vystytis, daugintis, o esant didesnėms koncentracijoms – žūva. Tyrimų duomenimis, geriamieji ir į makštį dedami priešgrybeliniai vaistai beveik vienodai veiksmingi, užtikrina klinikinį pasveikimą daugiau nei 90 proc. pacienčių.

Nors kartais atrodo, kad geriamieji vaistai patogesni, tačiau vietinis gydymas turi daug privalumų: jis efektyvus, nes uždegimo vietoje susidaro didesnė vaisto koncentracija, ir saugus, nes nekenkia kepenims, išvengiama virškinamojo trakto pašalinių reiškinių, negresia sąveika su kitais vartojamais vaistais.

Vienas iš vietiškai skiriamų vaistų – fentikonazolis („Lomexin“), kuris per kelis dešimtmečius gerai ištirtas, pasižymi plačiu veikimu prieš įvairias Candida rūšis. Tokį preparatą Lietuvoje jau galima įsigyti ir be recepto.

Taip pat nepamirškite reguliariai stiprinti imunitetą, laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo, pakankamai miegoti, judėti, sveikai maitintis ir mitybą papildyti natūraliais jogurtais su pieno rūgšties bakterijomis, vengti cukraus, perdirbto maisto, alkoholio. Naudoti kuo natūralesnes higienos priemones be dirgiklių ar kvapų. Nedėvėti aptemptų sintetinių, šlapių apatinių rūbų. Naudojantis tualetu stengtis išvengti bakterijų patekimo iš išangės į makštį. Apatinius rūbus, patalynę bei rankšluosčius skalbti bent 60 °C temperatūroje. Be reikalo nevartoti antibiotikų. Atsakingai rinktis lytinius partnerius, naudoti prezervatyvus.

Plačiau apie „Lomexin“ galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje