-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 28

Amar'e Stoudemire'as: griaustinis Arizonos dykumoje, kuris pakeitė mūsų požiūrį į aukštaūgius

Amar'e Stoudemire'as šią savaitę baigė profesionalaus krepšininko karjerą. Buvęs „New York Knicks“ žaidėjas pasirašė vienos dienos sutartį su „Didžiojo obuolio“ ekipa, nes norėjo savo NBA istoriją pabaigti Niujorke. Tačiau geriausius žaidimo metus jis atidavė „Phoenix Suns“ komandai, o jo duetas su Steve'u Nashu buvo nesustabdomas.
Amar'e Stoudamire'as
Amar'e Stoudamire'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didelė „Suns“ žaidimo sėkmė praėjusiame dešimtmetyje priklausė nuo ekipos trenerio Mike'o D'Antoni ir įžaidėjo Steve'o Nasho. Tačiau per septynias sekundes arba greičiau savo atakas rezgę žaidėjai nebūtų pasiekę tokių puikių rezultatų be A.Stoudemire'o.

Jis buvo savotiškas Draymondo Greeno atitikmuo Fynikso „mirties penkete“, kuris buvo vikrus, greitas ir galintis pataikyti iš toli. A.Stoudemire'as dažnai rungtyniaudavo vidurio puolėjo pozicijoje, o kartu su Shawnu Marionu sudarydavo labai sunkiai uždengiamą tandemą.

8 metus Finikse praleidęs krepšininkas nuostabiai žaisdavo „du prieš du“. Šis iš šalies paprastas derinys „Suns“ ekipoje buvo praktiškai neuždengiamas, kai jame dalyvaudavo A.Stoudemire'as ir Steve'as Nashas.

Tačiau sugrįžkime į pradžią.

Viskas prasidėjo 2002-aisiais. „Stat“ vadinamas žaidėjas naujokų biržoje buvo pašauktas devintuoju šaukimu, o jį pasirinko „Suns“. Sh.Marionas jau buvo komandoje, o M.D'Antoni buvo Franko Johnsono asistentas. Jau savo pirmajame sezone A.Stoudemire'as buvo labai svarbus žaidėjas Finikse ir su neįtikėtino Stephono Marbury žaidimo pagalba „saulės“ pateko į atkrintamąsias varžybas.

Kitą sezoną A.Stoudemire'as vidutiniškai rinko po 20 taškų per rungtynes. Komandai vadovavę Jerry ir Bryanas Colangelo matė daug potencialo savo asistento M.D'Antoni žaidimo filosofijoje, todėl buvo metas permainoms. Jie atleido vyriausiąjį trenerį F.Johnsoną, nes ekipa vilkosi Vakarų konferencijos dugne.

2004 m. vasarą „saulės“ ieškojo tikro įžaidėjo, kuris galėtų padėti šiai atletiškai komandai išpildyti savo potencialą. Markas Cubanas sudvejojo S.Nasho nugaros būkle, todėl nerizikavo jam duoti finansiškai gero kontrakto. „Suns“ pasinaudojo proga ir prisiviliojo kanadietį į savo komandą, kuris vėliau du kartus laimėjo MVP apdovanojimą.

2004-2005 m. sezone A.Stoudemire'as šalia S.Nasho vidutiniškai rinko po 26 taškus per rungtynes ir pateko į geriausių reguliariojo sezono žaidėjų dešimtuką. „Suns“ nužygiavo iki Vakarų konferencijos finalo, tačiau susidūrė su „Spurs“. Deja, A.Stoudemire'as gavo traumą, dėl kurios prarado ir beveik visą 2005-2006 m. sezoną.

Tačiau net ir be savo atletiškojo puolėjo „saulės“ 2005-2006 m. sugebėjo sugrįžti į Vakarų konferencijos finalą, o „Statą“ puikai pakeitė Borisas Diaw. Daugelis pradėjo dvejoti dėl A.Stoudemire'o reikšmės šiai komandai, tačiau jis nutildė kritikus 2006-2007 m. sezone, kai sugrįžo su trenksmu.

Deja, nuo 2007 m. kol ekipai vadovavo M.D'Antoni, ji taip niekuomet ir neperžengė antrojo atkrintamųjų varžybų etapo. „Suns“ visuomet puikiai rungtyniaudavo reguliariajame sezone, tačiau atkrintamosiose sekdavosi itin prastai.

Ekipai į pagalbą atskubėjo net pats Shaquille'as O'Nealas, tačiau A.Stoudemire'as patyrė akies traumą, po kurios jis pasikeitė visiems laikams. Alvinui Gentry dar pavyko 2010-aisiais nuvesti komandą iki Vakarų konferencijos finalo, tačiau tų metų vasarą žaidėjas nusprendė persikelti į „Knicks“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amare'as Stoudamire'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amare'as Stoudamire'as

A.Stoudemire'as padėjo Niujorko komandai pasiekti atkrintamąsias varžybas, o vėliau prisijungę Tysonas Chandleris ir Carmelo Anthony leido ekipai 2013 m. prasibrauti į antrąjį etapą. Tačiau buvusį „Suns“ puolėją pradėjo kamuoti nuolatinės traumos, kurios neleido jam sugrįžti į kadaise nesustabdomą sportinę formą. Taip jau atsitinka, kai itin atletiški žaidėjai perkopia į ketvirtąją dešimtį.

Verta paminėti, kad be A.Stoudemire'o „Suns“ nesugebėjo 2011 m. patekti į atkrintamąsias varžybas. Jie vis dar turėjo S.Nashą bei puikiai tuo metu rungtyniavusį Jasoną Richardsoną, tačiau sužaidė dar prasčiau nei to sezono „Knicks“.

Krepšininko greičiausiai nepamatysime NBA Šlovės muziejuje, tačiau kelis sezonus jis buvo vienas geriausių lygos žaidėjų. Žinoma, puolėjas niekada nebuvo laikomas pačiu geriausiu, tačiau jis prisidėjo prie žaidimo revoliucijos, kurią „Suns“ pradėjo praėjusiame dešimtmetyje.

Nors A.Stoudemire'as ir liko be čempionų žiedų ir MVP apdovanojimų, tačiau jis priklausė vienai įdomiausių savo kartos komandų.

Jis buvo tikras griaustinis Arizonos dykumoje, kuris pakeitė mūsų požiūrį į aukštaūgius NBA. To niekada nereikėtų pamiršti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius