-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautiečio pranoktas krepšinio profesorius išgyrė legendinį „Žalgirį“

Prieš 9 dienas auklėjęs Lucą Banchi, šįvakar Andrea Trinchieri išrašė pamokų ir kitam tautiečiui. Pergalių seriją su Kauno „Žalgiriu“ užkūręs italas nuliūdino tituluočiausią Italijos strategą Ettore Messiną, kuris po mačo nusikėlė ir ketvirčiu amžiaus atgal bei prisiminė „Žalgirio“ triumfą Eurolygoje.

Po dvejų metų 50-metį trenerio darbe minėsiantis krepšinio profesorius pastaraisiais metais dažniau pats sugeria pamokas, nei auklėja jaunesnius kolegas.

2019 metais ambicingai į Senąjį žemyną po etapo NBA lygoje sugrįžęs Ettore Messina trumpam prikėlė „Olimpia“ klubą, kuris 2021-aisiais liko per vieną metimą nuo Eurolygos finalo, kitame sezone dar nuvedė savo komandą iki atkrintamųjų, tačiau nuo tada pralaimi dažniau nei laimi.

Iš Sicilijos kilęs 64-erių specialistas turi visišką Milano klubo savininko Georgio Armani ir jo parankinio, „Olimpia“ prezidento, Pantaleo Dell'Orco pasitikėjimą bei gauna veiksmų laisvę, tačiau ji atsisuka prieš keturiskart Eurolygos čempioną.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ettore Messina
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ettore Messina

Nesėkmingi pirkiniai, ypač gynėjų grandyje, nesibaigiančios žaidėjų traumos, o pastaraisiais metais – dar ir žiežirbos su krepšininkais už aikštės ribų, nusviedė tris sykius (1966, 1987, 1988 m.) Eurolygą laimėjusį klubą į paraštes.

Praėjusiame sezone „dizainerius“ gaivino antroje sezono pusėje prie komandos prisijungęs ir „Žalgirį“ dominęs Shabazzas Napieras, bet buvo jau per vėlu.

Šiemet Sh.Napieras vėl atvyko sezonui jau įsibėgėjus, bet ir amerikietį ėmė kamuoti problemos, o „Olimpia“ vis dar balansuoja ant pirmojo dešimtuko ir kelialapio į įkrintamąsias varžybas ribos.

Toliau nuo jos milaniečius pastūmė kito italo Andrea Trinchieri treniruojamas „Žalgiris“. Prieš gimtojo miesto komandą stojęs 55-erių Kauno komandos strategas nuvairavo savo ekipą link pergalės 87:73, kuri – jau ketvirtoji iš eilės „Žalgiriui“ prieš E.Messinos komandą.

22-ą sezoną Eurolygoje dirbantis E.Messina po pralaimėjimo nukėlė kepurę prieš tautietį ir „Žalgirį“ bei pripažino pralaimėjimą.

„Sveikinimai „Žalgiriui“ ir visam trenerio Trinchieri štabui. Jie pelnytai laimėjo sužaidę labai gerą antrą rungtynių pusę, – teigė „Olimpia“ treneris. – Mūsų gynyba antroje pusėje nebuvo tokio lygio, kokio reiktų, kad iškovotum pergalę tokioje sudėtingoje atmosferoje kaip „Žalgirio“ arena. Turėjome pernelyg daug individualių pasirodymų, kurie neatitiko šio lygio.

Kitoje aikštės pusėje Evansas, Lekavičius, Sumneris, jų gynėjai, atakavo tiek mūsų aukštaūgius, tiek gynėjus. Nesugebėjome padėti vieni kitiems, sėkmingai rotuotis. Be to, jie atkovojo 12 kamuolių puolime. Deja, negali laimėti „mirk arba gyvenk“ rungtynių su požiūriu, kurį turėjome šiandien antroje pusėje.“

15min paklausė stratego, ar jį bent kiek nustebino beveik dvigubai savo naudingumo rekordą Eurolygoje pagerinęs Edmondas Sumneris, užbaigęs rungtynes su 17 taškų, 5 rezultatyviais perdavimais ir 28 naudingumo balais.

E.Messina tikino žinojęs jo galimybes dar iš NBA aplinkos, kurioje praleido ne vienerius metus.

„Nenustebino, nes turiu daug draugų „Nets“ klube ir jie visada apie jį labai gerai atsiliepdavo, net prieš jam atvykstant į Kauną (E.Sumneris žaidė Bruklino klube prieš atvykdamas į „Žalgirį“ – aut. past.). Žinojau, ką jis gali. Nesugebėjome prilygti jam fiziškumu. Galbūt jis pataikė geriau nei įprasta, bet tai nuopelnai jam“, – teigė patyręs italas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner

Tuomet jis prabilo apie savo komandos veidą antroje mačo dalyje.

„Geriausias antros rungtynių pusės atspindys buvo trečio kėlinio pradžia. Dvi, trys klaidos iš eilės puolime bei krūva puolime atkovotų kamuolių ir taškai iš „Žalgirio“. Kai ėmėme atsilikti ir nebejautėme tvirto pagrindo už savęs, pradėjome skubėti puolime. Atrodė, kad jei nesugebėsime pelnyti taškų, bus labai sunku apsiginti kitoje pusėje. Atlikome pakankamai gerų dalykų pirmoje pusėje, bet nesugebėjome to padaryti antroje. O jie sugebėjo. Dėl to jie pelnytai laimėjo“, – teigė E.Messina.

Paprašytas įvertinti, kaip „Žalgiris“ pasikeitė komandos vairą perėmus A.Trinchieri, profesorius atsisakė tai padaryti.

„Niekada nevertinu jokio oponento, nemanau, kad tai yra korektiška. Niekada to nedariau ir nedarysiu šiandien, atsiprašau. Žinoma, jie žaidžia puikiai, laimėjo keletą rungtynių namuose, tad jiems puikiai sekasi“, – trumpai atsakė italas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri

Tiek „Žalgiris“, tiek „Olimpia“ bei dar trys komandos („Valencia“, Belgrado „Partizan“, Stambulo „Anadolu Efes“) dabar yra surinkusios po 14 pergalių ir kaunasi dėl paskutinės vietos įkrintamosiose. Kas turi geriausius šansus ją sučiupti?

„Neįsivaizduoju. Žinau, kad vyksta daug rungtynių, kurios gali pakeisti situaciją. Gali būti, kad tai lems taškų santykiai tarp komandų, tai labai komplikuota. Man sakė, kad „Partizan“ būtų geresnėje situacijoje, jei laimėtų savo rungtynes, nes turi geresnius tarpusavio santykius, bet daugiau nežinau“, – sakė E.Messina.

Galiausiai, 15min pasiteiravo 64-erių trenerio apie praeitį.

Praėjusią savaitę „Žalgiris“ šventė 25-ąsias triumfo Eurolygoje metines, o tais čempioniškais 1999 metais būtent E.Messinos treniruotas Bolonijos „Kinder“ buvo paskutinis „Žalgiriui“ kelią bandęs pastoti klubas.

„Scanpix“ nuotr./Kauno „Žalgiris“ yra triumfavęs Eurolygoje 1999 metais. Nuotraukoje – Bolinijos „Kinder“ puolėjas Predragas Danilovičius ir Saulius Štombergas.
„Scanpix“ nuotr./Kauno „Žalgiris“ yra triumfavęs Eurolygoje 1999 metais. Nuotraukoje – Bolinijos „Kinder“ puolėjas Predragas Danilovičius ir Saulius Štombergas.

Vis dėlto E.Messinos komanda Miunchene žaistame finale nusileido kauniečiams 74:82 ir liko be titulo.

Ko šiųdieninės Eurolygos komandos galėtų pasimokyti iš tų laikų „Žalgirio“? – išgirdo tokį klausimą dabartinis „Olimpia“ strategas.

„Kamuolio judėjimo. Su treneriu Kazlausku jie ypatingai gerai dalinosi kamuoliu, – nesudvejojęs sakė E.Messina. – Jie išnaudojo du puikius gynėjus Tyusą Edney ir Anthony Bowie bei kitus žaidėjus aplink juos: Žukauskus (Mindaugą ir Eurelijų – aut. past.), (Saulių) Štombergą. Jie buvo puiki komanda. Jie buvo komanda tikrąja to žodžio prasme, nes žaidė kartu, nesavanaudiškai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje

Tais metais į finalo ketvertą atvykome turėdami šiek tiek problemų, be to, pusfinalyje žaidėme derbį, o kaip turbūt žinote, tie, kurie laimi derbį pusfinalyje, labai retai nugali finale. Buvome išsekę. Bet jie nusipelnė laimėti, jie nugalėjo „Olympiakos“ ir mus, sužaidė puikų sezoną. Buvo malonu stebėti tą komandą.

O kitą sezoną turėjau garbę treniruoti Saulių, o vėliau ir Tyusą Trevize. Jis buvo įspūdingas įžaidėjas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius