Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 28

„Maccabi“ lyderiu tapęs buvęs žalgirietis: rizika nevaikščioti ir šaudynės gatvėse

Kauno „Žalgiris“ penktadienį Eurolygos ketvirtajame ture kausis su Tel Avivo „Maccabi“, kurios vienas lyderių – Lietuvos čempionų gretose rungtyniavęs Sonny Weemsas. Amerikietis praėjo sunkų kelią iki profesionalaus krepšinio, tačiau NBA taip niekada ir neprasimušė. Šį sezoną S.Weemsas – brangiausias „Maccabi“ žaidėjas, o šiandien – „Žalgirio“ varžovas.
Rungtynių akimirka
Sonny Weemsas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Maccabi“ | 20:00 | Kaunas

S.Weemso kelionė į profesionalų krepšinį buvo labai sunki. Jis gimė su kojų sutrikimais ir nebuvo žinoma, ar ateityje galės vaikščioti. Amerikietis užaugo vakarinėje Memfio dalyje, kurioje paaugliai vieni į kitus šaudydavo tiesiog gatvėje.

Tačiau Sonny nešiojo specialius batus, kurie nuolat gerino jo kojų būklę, o mokykloje jis pradėjo ne tik gerai vaikščioti, bet ir aukštai šokinėti. Jis buvo geresnis už visus, o vėliau buvo pastebėtas ir universitete, kuriame sugebėjo laimėti NCAA dėjimų konkursą.

NBA naujokų biržoje jį 39 šaukimu pasirinko „Bulls“, tačiau išmainė į „Nuggets“, kurioje jis turėjo padėti rinkti taškus kartu su J.R.Smithu, Carmelo Anthony, Allenu Iversonu bei lietuviu Linu Kleiza. Tačiau ši grupelė žaidėjų užgožė jaunąjį Sonny, didžiąją dalį laiko jis praleido Plėtojimosi lygoje, kol vėliau buvo išmainytas į „Raptors“.

S.Weemsas, DeMaras DeRozanas ir Amiras Johnsonas sudarė neblogą trio. Atletiškumas, greitis ir galingi dėjimai drebino „Raptors“ varžovų krepšį beveik kiekvieneriose rungtynėse. Žiūrėti į juos buvo smagu, tačiau tai buvo bene vienintelis teigiamas dalykas Toronto klubo žaidime.

Ekipa pralaimėdavo. Ir pralaimėdavo stipriai.

VIDEO: Gražiausių Sonny Weemso 2010-2011 m. sezono epizodų dešimtukas

S.Weemsas jautėsi gerai, o savo geriausią NBA krepšinį žaidė 2009-2011 metais. Tuomet jis vidutiniškai rinko po 10 taškų, nors jo žaidimas toli gražu nebuvo tobulas. Krepšininkas buvo labai nestabilus, o jo metimas iš tolimesnių distancijų taip niekada ir nepagerėjo. Galų gale „Raptors“ žaidėjas netikėtai atsirado Lietuvoje.

2011 metais, kai NBA sukaustė lokautas, S.Weemsas pasirašė sutartį su tuomet Vladimiro Romanovo valdomu „Žalgiriu“. Atrodė, kad europietiškas krepšinis puikiai tinka šiam žaidėjui, nes Eurolygoje jis per 15 mačų vidutiniškai rinko po 15 taškų. Tiesa, Kauno klubui rezultatyvus S.Weemso žaidimas daug pergalių neatnešė. Pavasario pradžioje jis patyrė traumą ir sugrįžo į JAV.

Pasveikęs S.Weemsas dar kartą pabandė savo laimę Europoje. Šį kartą jis pasirašė sutartį su Maskvos CSKA. Jis akimirksniu tapo vienu pagrindinių komandos krepšininkų ir sudarė puikų ekipos branduolį su Nenadu Krstičiumi bei Theodoru Papalouku. Tačiau kelią į finalo ketvertą jiems užtrenkė Pirėjo „Olympiakos“.

Antraisiais karjeros metais Maskvoje jis su CSKA pateko į finalo ketvertą, tačiau pralaimėjo vėliau čempionais tapusiems Tel Avivo „Maccabi“. Atrodė, kad trečias kartais nemeluos, tačiau Rusijos klubas ir vėl krito Eurolygos pusfinalyje. CSKA dar kartą pamokė graikai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonny Weemsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonny Weemsas

2015 metais S.Weemsas paliko Rusiją, nors jo sutartus su CSKA galiojo iki 2017-ųjų. Priežastis? „Phoenix Suns“ jam suteikė dar vieną šansą rungtyniauti NBA.

Finikse amerikietis rungtyniavo panašiai kaip ir Toronte, tačiau buvo smarkiai pagerinęs savo taiklumą. Tiesa, tai jam nepadėjo, o „Suns“ jį atleido po 36 rungtynių. Vėliau dar vieną galimybę suteikė „76ers“, tačiau S.Weemsas ir vėl buvo atleistas.

Birželio 14-ąją S.Weemsas rado naujus namus. Amerikietis pasirašė dvejų metų sutartį su „Maccabi“ ir tapo brangiausiu Tel Avivo komandos žaidėju. Izraelio spaudos teigimu, buvęs žalgirietis uždirbs 1,3 mln. dolerių per metus.

Tel Avive S.Weemsas žaidžia kartu su buvusiais NBA žaidėjais Quincy Milleriu, Andrew Goudelocku ir Plėtojimosi lygoje rungtyniavusiu Victoru Ruddu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonny Weemsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonny Weemsas

30-metis S.Weemsas skaičiuoja savo antrąją karjeros dalį, tačiau jis tikrai dar gali skraidyti bei nustebinti labai rezultatyviomis rungtynėmis. Šį sezoną Eurolygoje jis renka po 19 taškų ir neketina mažinti apsukų.

„Vis dar galiu skubėti į greitą puolimą bei atlikti galingus dėjimus, – sakė S.Weemsas. – Ketinu rungtyniauti tol, kol man lieps sustoti mano dukra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius