-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 30

Pau Gasolis bijo Zika viruso: olimpinė svajonė gali virsti košmaru?

Olimpinė svajonė ar būsimas košmaras? Tokį klausimą prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes kelias Ispanijos krepšinio žvaigždė Pau Gasolis. NBA krepšininkas nerimauja dėl Brazilijoje siautėjančio Zikos viruso ir dvejoja vykti į pavojingą zoną.
Pau Gasolis
Pau Gasolis / „Scanpix“ nuotr.

„Aš suprantu sprendimą nevykti į žaidynes dėl Zika viruso. Tikiuosi, kad olimpinis komitetas ir tarptautinės sveikatos organizacijos 100 procentų suteiks informaciją apie viruso grėsmę žaidynių metu, o sportininkai bus informuoti apie visas įmanomas pasekmes“, – Ispanijos žiniasklaidai pasakojo P.Gasolis.

Jo teigimu, informacijos apie Zika virusą skelbiama per mažai.

P.Gasolis apie tai jau kalbėjosi su daugybe kolegų ir net mokslininkų, kurie taip pat įžvelgia didžiulę Zika viruso grėsmę.

„Virusas rimtesnis nei mums atrodo. Taip, olimpiada yra labai reikšmingas įvykis sportininkui. Jose nesudalyvauti būtų gėdinga. Tačiau negalima žaisti sveikata. Nekalbu vien apie sportininkus. Juk į Braziliją vyks sirgaliai, šeimos“, – nuogąstauja 35-erių ispanas.

Jį ypač stebina Europos atsainumas. „Man labai keista, kad apie Ziką taip mažai rašoma spaudoje ir diskutuojama“, – stebėjosi ispanas.

P.Gasolio teigimu, kai kurios šalys jau imasi veiksmų, kad apsaugotų savo sportininkus. Pavyzdžiui, Australijos delegacija bus aprūpinta prezervatyvais. Pietų korėjiečiams siuvami kostiumai žaidynių atidarymo ceremonijai, kurie paruošti būtent specialiai nuo uodų.

Mokslininkai ragina olimpinių žaidynių organizatorius perkelti arba atidėti didžiausią sporto šventę pasaulyje.

P.Gasolis pridūrė, kad dėl Zika viruso nerimauja ir ryškiausios JAV sporto žvaigždės, kaip tenisininkė Serena Williams ar krepšininkas Carmelo Anthony.

„Ar mes iš tikrųjų užtikriname žmonių saugumą žaidynių metu, ar prioritetas teikiamas piniginiams reikalams?“ – klausia P.Gasolis.

Mokslininkai ragina olimpinių žaidynių organizatorius perkelti arba atidėti didžiausią sporto šventę pasaulyje.

1957 m. aptiktas Zika virusas ilgą laiką vertintas kaip nekenksmingas žmogui, tačiau pernai pastebėta, kad jis lemia motinų įsčiose esančių kūdikių išsigimimus. Pietų Amerikos šalys ėmėsi priemonių stabdydamos viruso plitimą, tačiau jos nėra labai efektyvios.

Virusas, kuris skatina kūdikių smegenų vystymosi regresą, išplito staiga ir jau pasiekė labai pavojingas proporcijas. Zikos virusas galbūt lemia apsigimimus, vadinamus mikrocefalija – kai vaisiaus galvos vystymasis nenormaliai sulėtėja.

Pirmieji Zika viruso atvejai Brazilijoje užfiksuoti 2015 metų gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius