-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 03

Kitoks, nei tikėtasi Domanto Sabonio ir Luko Lekavičiaus debiutas: priežastys ir vaisiai

Lukas Lekavičius ir Domantas Sabonis praėjusią savaitę įsimintinai debiutavo Lietuvos rinktinėje. Jauniausi nacionalinės komandos nariai svarbiausiomis akimirkomis pademonstravo brandų ir solidų žaidimą. Užkulisiuose vis drąsiau kalbama apie 21-erių L.Lekavičiaus galimybes prasimušti į dvyliktuką, o 19-mečio D.Sabonio pasirodymas kiek sumažino nerimą dėl sunkiojo krašto puolėjo pozicijos. „Geriau, nei kad buvo galima tikėtis“, – jaunuolių debiutą rinktinėje įvertino treneris Šarūnas Sakalauskas.
Domantas Sabonis.
Domantas Sabonis. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pirmosiose draugiškose rungtynėse su Australija L.Lekavičius mačo pabaigoje tritaškiu baigiantis atakai skirtam laikui išvedė lietuvius į priekį ir pradėjo lemiamą spurtą. Svarbiausiu metu jis užtikrintai vadovavo komandos žaidimui.

Antrajame susitikime jis buvo tiesiog nesulaikomas – per 14 minučių pelnė 14 taškų, pataikydamas visus 4 dvitaškius, tritaškį ir 3 baudų metimus.

Kita vertus, L.Lekavičius per du susitikimus atliko 1 rezultatyvų perdavimą, bet statistika visko neatspindi – žalgiriečiui esant aikštėje, rinktinės žaidimas puolime buvo sklandus. 

Tuo tarpu D.Sabonis yra daugiausiai kamuolių po krepšiu sugriebiantis Lietuvos krepšininkas. Pirmasis mačas puolėjui buvo nervingas, bet baigiantis susitikimui į savo sąskaitą jis įsirašė 4 taškus ir 7 atkovotus kamuolius. Antrajame mače Domantas jautėsi dar užtikrinčiau ir pasižymėjo 7 taškais bei 8 atkovotais kamuoliais.

„Jei prisimintume Ado Juškevičiaus, Žygimanto Janavičiaus, Deivido Gailiaus ar šiemetinį Mariaus Runkausko debiutą, jis nebuvo toks ryškus, – 24sek.lt sakė Š.Sakalauskas. – O šie du jauni žaidėjai debiutavo labai galingai.“

Reikia nepamiršti, kad daugelis žaidėjų pasiruošimą čempionatui pradėjo po vasarinės pauzės. Tuo tarpu L.Lekavičius žaidė studentų, D.Sabonis – jaunių rinktinėje, todėl dabar yra geros formos.

Tačiau Š.Sakalauskas neužbėga įvykiams už akių – jauniesiems rinktinės nariams dar yra, ką įrodyti.

„Reikia nepamiršti, kad daugelis žaidėjų pasiruošimą čempionatui pradėjo po vasarinės pauzės. Tuo tarpu L.Lekavičius žaidė studentų, D.Sabonis – jaunių rinktinėje, todėl dabar yra geros formos. Galbūt ir tai turėjo įtakos tokiam geram jų pasirodymui“, – svarstė ilgametis krepšinio treneris.

Bet Š.Sakalauskas negalėjo nesižavėti jaunųjų žaidėjų psichologiniu nusiteikimu. Pasak stratego, nuostabu, kad D.Sabonis ir L.Lekavičius neužima statistų vaidmens: „Jie labai gerai susitvarkė su psichologine atsakomybe. Juk Lietuvos rinktinė – viena pajėgiausių komandų pasaulyje, o jie – būdami vos 19-os ir 21-erių, tik atėjo į tokią stiprią komandą ir taip gerai sužaidė... Pagyrimas jiems ir visai rinktinei. Tai rodo, kad komandoje – geras mikroklimatas, jaučiasi patyrusių žaidėjų pagalba.“

24sek.lt uždavė Š.Sakalauskui po tris klausimus apie D.Sabonio ir L.Lekavičiaus žaidimą.

Lukas Lekavičius

Rungtynės Min. Tšk. 2P 3P Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kl.
LTU-AUS 80:68 17:31 7 1/2 1/2 3 0 0 1
LTU-AUS 92:85 13:58 14 4/4 1/1 1 1 0 0

Š.Sakalausko vertinimas: „L.Lekavičius greitai persivaro kamuolį, ko ir reikia iš įžaidėjo. Jis žaidžia aštriai, įsiveržia ir kai reikia – pats atlieka metimą. Jei nėra geros situacijos perdavimui, gali pats atakuoti ir pataikyti. Jo veiksmuose yra logikos ir tai džiugina.“

– Jonas Kazlauskas užsiminė, kad iš įžaidėjo jam reikia ne tik taškų, bet ir gero komandos žaidimo organizavimo. Ar šią funkciją Lukas atlieka taip pat gerai, kaip kol kas pelno taškus?

– Sunku pasakyti. Gal J.Kazlauskas tyčia taip pasakė, kad nuo pagyrų žaidėjai nebūtų patenkinti vien savo taškais, nes pagrindinis įžaidėjo uždavinys – organizuoti žaidimą. Ir tik tada, kai to nepavyksta, įžaidėjas turi atakuoti. Taip, L.Lekavičius pirmosiose rungtynėse įmetė iš 8 metrų baigiantis atakai skirtam laikui, bet tą jis darė ir „Žalgiryje“. Eurolygos pamokos buvo naudingos – dabar jam lengviau adaptuotis.

Mano nuomone, jam gerai sekasi sustatyti žaidimą. Tą byloja ir aikštėje praleistų minučių skaičius. Jo veiksmai puolime ir pasirinkti metimai į krepšį – logiški.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Lukas Lekavičius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Lukas Lekavičius

– Po tokio debiuto rinktinėje L.Lekavičius dabar viena koja lenkia Žygimantą Janavičių?

– Manau, kad šioje pozicijoje dar viskas priešakyje. Ž.Janavičius irgi yra pajėgus įžaidėjas. Jis pernai jau buvo viena koja rinktinėje, tik ta nelemta trauma... Be to, tai – labai skirtingi įžaidėjai. Tas, kas važiuos į čempionatą, paaiškės po treniruočių proceso. Treneriai geriausiai matys, kokio žaidėjo reikia rinktinei ir kas priima geresnius sprendimus.

Be to, atakuojančio gynėjo pozicija turės didelę įtaką įžaidėjo pozicijai. Nepamirškime, kad ir Adas Juškevičius gali žaisti tiek pirmu, tiek antru numeriu. Daug kas priklausys nuo to, kokią taktiką pasirinks J.Kazlauskas – pasiimti du įžaidėjus, du atakuojančius gynėjus ir vieną per abi pozicijas galintį žaisti krepšininką, ar elgtis kitaip.

– Tai gero L.Lekavičiaus žaidimo dar neverta sureikšminti?

– Taip. LKL finalo serijoje Ž.Janavičius sužaidė porą tikrai labai gerų rungtynių ir vedė komandą į priekį. L.Lekavičius į rinktinę atvyko po universiados, Ž.Janavičius – individualiai padirbėjęs treniruotėse, todėl to dar nesureikšminčiau.

Domantas Sabonis

Rungtynės Min. Tšk. 2P 3P Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Blk.
LTU-AUS 80:68 21:09 4 2/5 0/0 7 0 0 0
LTU-AUS 92:85 22:17 7 3/5 0/0 8 2 1 0

Š.Sakalausko vertinimas: „Domantas taip pat žaidžia taip, kaip reikia iš ketvirtosios pozicijos žaidėjo – patikimai ginasi, gerai renka kamuolius. Jis priima gerus sprendimus.“

– Kalbama, kad didžiausias D.Sabonio trūkumas – gynyba. Kaip jam sekėsi gintis su australais?

– Komandinė rinktinės gynyba dar tobulinama. Reikia laiko susižaisti ir prisiderinti prie sistemos. Matosi, kad komandinių veiksmų dar trūksta, nes paprasčiausiai trūksta praktikos. Bet Lietuvos rinktinė pastaraisiais metais yra viena geriausiai besiginančių komandų. Manyčiau, kad ir tos D.Sabonio klaidos, jei tokių buvo, kilo būtent iš to, kad visai komandai dar reikia treniruočių.

O kalbant apie jo asmeninę gynybą, nepasakyčiau, kad tų klaidų buvo. Domantas yra gan aukštas, fiziškai tvirtas, judrus. Matėme, ir keletą blokų jis padarė, gerai kovojo dėl atšokusių kamuolių.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis

Tokiam žaidėjui nedidelė konkurencija sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje yra privalumas. Jis gauna daug žaisti ne tik rungtynių metu. Ir treniruotėse, kai žaidžiama penkiese prieš penkis. Juk kitų pozicijų žaidėjai turi dalintis užduotimis, o Domantas su Pauliumi – ne.

– Ar tokio Domanto žaidimo užtenka tam, kad J.Kazlauskui nereikėtų dažnai eksperimentuoti perstumdant lengvuosius krašto puolėjus ar „centrus“ į sunkiojo krašto puolėjo poziciją?

– Į Europos čempionatą negali važiuoti su vienu variantu. Jei P.Jankūnas ar D.Sabonis gaus traumą, nebeliks kitų scenarijų. Matėme, kad su australais J.Kazlauskas jau išbandė žemesnį penketą. Laikas parodys, ar to reikės ateityje, bet kad bus pasiruošta – logiška. Tiesiog gali prireikti ištampyti varžovų gynybą ir ištraukti varžovų sunkųjį krašto puolėją iš po krepšio. O puikiai galintis pataikyti Jonas Mačiulis labai sėkmingai galėtų jį ir ištraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius