Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gyvenvietės netoli Vilniaus vairuotojai stveriasi už galvų – apvažiuoti visų duobių neįmanoma

Pavasaris jau atėjo į Lietuvos kelius ir gatves – kai kur atsivėrė tiek duobių, kad vairuotojams sunkiai sekasi jų išvengti. Tokia yra pagrindinė gatvė per Vilniaus rajono Maišiagalą, kelio Vievis-Nemenčinė atkarpa. Vietos gyventojai spjaudosi ir širsta, neretai savo neviltį liedami ir ant Lietuvos kariuomenės, kurios technika nuolat drebina jų namų langus bei dar labiau gilina duobes kelyje.
Duobės ant kelio Maišiagaloje
Duobės ant kelio Maišiagaloje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Gatvės būklė – labai prasta

Maišiagalos gyventojai ir visi, kurie pravažiuoja šį miestelį, jau kuris laikas su siaubu galvoja bei kalba apie pagrindinę gatvę. Tiksliau – dvi, nes tai padalintos sankryžos Mokyklos ir Kiemelių gatvės.

Kasdien važinėjantys juokiasi, jog tuoj bus tikri figūrinio vairavimo meistrai, nes saugodami ratus jie stengiasi apvažiuoti kaip įmanoma daugiau tų duobių. Vienos duobės, tiesa, nedidelės. Tačiau kai kurios tokios, kad net vilkikų vairuotojai atsargūs.

Dar labiau vietos gyventojus papiktino prieš kelias dienas vykdyti remonto darbai Mokyklos gatvėje. Kaip sakė vietiniai, tai buvo kažkoks pasityčiojimas – ir iš remonto, ir iš vairuotojų, ir iš visų mokesčių mokėtojų, nes darbininkai šaltą asfaltą mėtė tiesiog į vandens pirmas balas. Tai nepadėjo net trumpam, nes paskui kelininkui važiavę vairuotojai tą asfaltą ištaškė į visas puses.

Miestelyje nuolat minimi ir kariai – šiuo keliu nuolat važinėja karinė technika. Tiek Lietuvos kariuomenės, tiek ir NATO sąjungininkų, nes per čia eina jų maršrutas iš Ruklos į Pabradės poligoną.

Seimo narė: panašu, ir noro nėra

Į šio kelio siaubingą būklę dėmesį atkreipė ir Seimo narė Rita Tamašunienė, išrinkta Nemenčinės apygardoje, kuriai priklauso ir jos gimtoji Maišiagala.

„Sniegas nutirpo – duobės keliuose atsirado. Pasisekė gyventojui, jeigu ratų nepaliko bandydamas namus pasiekti, o jei paliko, tuomet – tai jo problema. Gyventojai nuolat kreipiasi dėl regioninių valstybinės reikšmės kelių būklės, ypač gyvenvietėse, kur duobių ir įgriuvų daugiau nei lygaus kelio.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Bet LAKD reakcija – su „šiufeliu“ į duobes papilamas senas susmulkintas asfaltas iki... pirmos sunkiasvorės. Kuri ištaško vos ne į langus žmonėms tuos asfalto trupinius. Juolab, kad šiuo metu suintensyvėjo kariuomenės vilkstinių judėjimas. Maršrutas nuo Pabradės poligono per Nemenčinės miestą, Ažulaukę, Maišiagalą, Dūkštų gyvenvietę. Žmonės įvardina tai kaip pasityčiojimą iš mokesčių mokėtojų.

Nežinau, kam gali atrodyti, kad kelių būklė nėra bloga, gal tik atsakingoms institucijoms, kurių specialistai, matyt, sprendimus priima neišeidami iš kabinetų ir burdami iš kavos tirščių. Norėtųsi adekvačios reakcijos į savivaldybių, seniūnų ir Seimo narių kreipimus“, – prieš kelias dienas feisbuke rašė R.Tamašunienė ir pasidalino keliomis nuotraukomis, iliustruodama šio kelio būklę.

Suprantama, kad Lietuvoje turime itin nepalankias oro sąlygas, bet panašu, kad noro remontuoti duobėtus kelius taip pat neturime.

Po kelių dienų Seimo narė paskelbė, kad gavo Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) atsakymą į savo paklausimą dėl kelių būklės Vilniaus rajono gyvenvietėse.

„Panašu, kad akrobatinio vairavimo įgūdžių stiprinimas per miestelių centrus užtruks iki vėlyvo pavasario. Suprantama, kad Lietuvoje turime itin nepalankias oro sąlygas, bet panašu, kad noro remontuoti duobėtus kelius taip pat neturime“, – rašė parlamentarė.

Du projektai

Vilniaus rajono savivaldybė patvirtina, kad problema dėl Maišiagalos gatvių jiems puikiai žinoma. Savivaldybė sako kartus su LAKD dar 2017 m. lapkritį pasirašė bendradarbiavimo sutartį „Dėl valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 108 Vievis-Maišiagala-Nemenčinė ruožo nuo 22,76 km iki 23,77 km, kuriam Maišiagaloje suteikti Kiemelių ir Mokyklos gatvių pavadinimai, rekonstravimo ir pėsčiųjų takų įrengimo“.

„Kelio ruožo rekonstravimo ir pėsčiųjų takų įrengimo darbai bus įgyvendinti remiantis dviem projektais.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Duobės ant kelio Maišiagaloje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Duobės ant kelio Maišiagaloje

Vilniaus rajono savivaldybė įsipareigoja savo lėšomis įgyvendinti projektą „Susisiekimo komunikacijų (gatvių) susijungiančių su valstybinės reikšmės krašto keliu Nr. 108 Vievis-Maišiagala-Nemenčinė ruožu nuo 22,680 iki 23,770 km, kuriam Maišiagaloje suteikti Kiemelių ir Mokyklos gatvių pavadinimai, rekonstravimo projektas“.

Projekto metu planuojamas sklandus miestelio sankryžų, nuovažų sujungimas su rekonstruojamais LAKD projekto apimtyje valstybinės reikšmės keliais, taip pat bus rekonstruojama miestelio centre esanti autobusų stotelė. Šiam projektui 2020 m. buvo gautas statybos leidimas“, – teigė Vilniaus rajono savivaldybė.

Kelių priežiūros tarnyba informavo, kad šiuo metu vyksta išdaužų lopymas šaltu asfaltu rankiniu būdu. Kai pradės darbą asfalto gamyklos, bus atliktas kelio remontas.

LAKD jau irgi turi statybos leidimą, todėl, anot savivaldybės, „greitu metu šio kelio ruožo rekonstravimo ir pėsčiųjų takų įrengimo darbams bus inicijuojamas statybos darbų viešasis pirkimas“, pirkimą vykdys LAKD.

„Taip pat informuojame, kad Maišiagalos seniūnija kreipėsi į Kelių priežiūros tarnybą dėl Krašto kelio Nr. 108 remonto. Kelių priežiūros tarnyba informavo, kad šiuo metu vyksta išdaužų lopymas šaltu asfaltu rankiniu būdu. Po mėnesio, kai pradės darbą asfalto gamyklos, bus atliktas kelio remontas panaudojant kelių remonto sunkiąją techniką (frezą, asfalto klotuvus, volus ir k.t.)“, – teigiama komentare.

Projekto dar nėra

LAKD irgi labai gerų žinių, kad greitai kas nors pasikeis Maišiagalos miestelyje, neturi.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Duobės ant kelio Maišiagaloje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Duobės ant kelio Maišiagaloje

Kelių direkcija teigia, kad valstybinės reikšmės krašto keliai yra rekonstruojami/remontuojami atsižvelgiant į parengtą ir viešai matomą prioritetinę eilę.

„Kelio Nr. 108 Vievis–Maišiagala–Nemenčinė ruožai yra skirtingose minėtos eilės vietose (551, 818, 967 ir 970), todėl jų rekonstravimo/ar remonto darbai bus atliekami skirtingu metu.

Šiemet numatyta pirkti projekto Kelio Nr. 108 Vievis–Maišiagala–Nemenčinė ruožo nuo 22,76 iki 23,77 km, kuriam Maišiagaloje suteikti Kiemelių ir Mokyklos gatvių pavadinimai, rekonstravimo darbus ir ruožo nuo 50,540 iki 53,440 km projektavimo darbus. Atlikus projektavimą bus skelbiami pirkimai statybos darbams“, – tikslių datų, kada jau bus vykdomi darbai, nenurodė LAKD.

Tačiau vos ateis tikrasis pavasaris, kelininkai žada bent laikiną pagerėjimą.

„Pavasarį, nusistovėjus tinkamoms oro sąlygos, pradedami vykdyti per žiemą atsiradusių pažaidų (plyšių, duobių, nusėdimų) ištaisymo darbai. Žiemos metu kelyje atsirandančios išdaužos yra užtaisomos laikinomis priemonėmis – šalto asfalto mišiniu, nes oro sąlygos neleidžia atlikti tinkamo pažaidų pašalinimo (karšto asfalto mišiniu)“, – teigia komentare LAKD.

Taip pat raginama informaciją apie blogos būklės kelius siųsti tiesiai AB Kelių priežiūra kp.centras@keliuprieziura.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius