Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 30

Barteris ar korupcija? Kaip Lietuvos spauda prieš 30 metų aiškino O.Vyšniausko nesėkmę „Eurovizijoje“

1994 m. balandžio 30 dieną Dubline, Airijoje vyko 39-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas. Tarp 25 dalyvių pirmąkart buvo ir Lietuva – mūsų šaliai atstovavo Ovidijus Vyšniauskas su savo kūrybos daina „Lopšinė mylimai“. Nors pirmas blynas gavosi prisvilęs – O.Vyšniauskas negavo nė taško ir liko paskutinis – to meto Lietuvos spauda rado ir pateisinamų priežasčių tokiam rezultatui, bet ir vertingų pamokų ateičiai.
Ovidijus Vyšniauskas „Eurovizijoje“ 1994 m.
Ovidijus Vyšniauskas „Eurovizijoje“ 1994 m. / Kadras iš pasirodymo

15min kviečia prisiminti, ką tuomet pagrindiniai Lietuvos laikraščiai – „Lietuvos rytas“ ir „Respublika“ – rašė prieš O.Vyšniausko pasirodymą ir kokias nesėkmės priežastis rado po jo.

O pastarųjų būta įvairių – nuo teorijų apie užkulisinius susitarimus iki ironiškų pasvarstymų, kad galbūt užsieniečiai bijojo klaidingai ištarti Lietuvos vardą.

VIDEO: Eurovizija 1994 | Ovidijus Vyšniauskas „Lopšinė mylimai“

Lūkesčiai ir viltys prieš išvykstant

Tuometis Lietuvos televizijos direktorius Saulius Sondeckis interviu „Respublikai“, duotame jau po „Eurovizijos“, pasakojo, kaip buvo ruošiamasi konkursui.

S.Sondeckis atskleidė, kad 1994 m. sausį iš „Eurovizijos“ rengėjų buvo gauta 20 000 dolerių sąskaita už leidimą transliuoti konkursą bei stojamąjį mokestį, o atsisakyti dalyvauti jau nebebuvo galima. Tai buvo didesnė finansinė našta, nei tikėtasi.

S.Sondeckis taip pat abejojo, ar buvo pasirinktas pats teisingiausias Lietuvos atstovo atrankos principas. Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, tuo metu vieninteliai Europos festivalių sąjungos „Fidof“ nariai iš Lietuvos, vieni sprendė, kas atstovaus Lietuvai.

Jis teigė, kad „reikėjo sudaryti rimtą atrankos komisiją“ ir pateikė pavyzdį, kaip savo atstovę „Eurovizijai“ rinko kartu su Lietuva „Eurovizijos“ scenoje debiutavusi Estija.

Estijoje visiems norintiems buvo sudaryta galimybė sudalyvauti atrankiniame konkurse, kurio nugalėtoja ir atstovavo šaliai Dubline.

S.Sondeckis akcentavo ir tai, kad Estijoje daugiau nei 50 dainų išklausė ir įvertino profesionali komisija, todėl galbūt taip kitą kartą reikėtų daryti ir Lietuvoje.

Pats O.Vyšniauskas dar prieš išvykimą į Dubliną „Lietuvos rytui“ sakė, kad menininko kasdienybėje, norint nenugrimzti iki „chaltūros, iki paniekos publikai“, svarbu dalyvauti festivaliuose ir konkursuose, kuriems reikia rimtai ir atsakingai ruoštis.

VšĮ „Šou imperija“ nuotr./Ovidijus Vyšniauskas
VšĮ „Šou imperija“ nuotr./Ovidijus Vyšniauskas

Tačiau į varžymosi aspektą konkursuose jis žiūrėjo skeptiškai. Jo teigimu, svarbiausia yra kiekvieno atlikėjo individualumas ir unikalumas, o ne dainavimas tuo pačiu stiliumi, kaip visi kiti.

O.Vyšniauskas atskleidė, kaip gimė jo daina „Lopšinė mylimai“. Nors iš pradžių jis konkursui buvo paruošęs kitą dainą, peržiūrėjęs įrašą O.Vyšniauskas liko nepatenkintas galutiniu rezultatu, todėl nusprendė kurti naują dainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius