Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur geriau neatostogauti per žiemos šventes? Kelionių ekspertės Viktorijos patarimai

„Kiekvienam, planuojančiam atostogas šventiniu laikotarpiu, vertėtų pagalvoti, ko jam reikia – ar norisi šventinio šurmulio, o gal kaip tik trokštama pabėgti nuo minių“, – sako kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė ir pataria, kur per didžiąsias metų šventes geriau nekelti kojos, o kurios kryptys kaip tik tampa patrauklesnės. Taip pat ji atsako į pagrindinį klausimą – ar renkantis šventines keliones apskritai galima sutaupyti ir kaip tai padaryti.
Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė patarė, kur per didžiąsias metų šventes geriau nekelti kojos
Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė patarė, kur per didžiąsias metų šventes geriau nekelti kojos / Asmeninio archyvo nuotr.

Pas Kalėdų Senelį – ne per Kalėdas

Suomijoje, Laplandijoje, Rovaniemio kaimelyje, gyvena Kalėdų Senelis, pas kurį galima atvykti, su juo pabendrauti ir nusifotografuoti, šalia esant šiauriniams elniams. Skamba smagiai, ar ne? Vis dėlto „Baltic Tours“ kelionių žinovė rekomenduoja gerai apgalvoti sprendimą per šventes vykti į šį pasakišką pasaulio kampelį.

„Suprantu, kad norisi ten nuvykti ir pajausti tikrą kalėdinio kaimelio gyvenimą. Tačiau per šventes ten būna didžiulės minios žmonių – ne tik per Kalėdas, bet ir, pavyzdžiui, vaikų atostogas. Sausakimšas miestelis, nusidriekusios eilės, brangios papildomos paslaugos ir pavargę nykštukai gali susprogdinti įsivaizduojamą Kalėdų idilę“, – sako Viktorija.

Anot jos, jei jums vis dėlto labai įdomu, kaip šis kaimelis atrodo, geriau ten vykti nuo sausio antrosios pusės – kai dar yra sniego, bet jau kur kas mažiau lankytojų.

„Tada gal ir Kalėdų Senelis bus linksmesnis bei dosnesnis“, – šypsosi pašnekovė.

Shutterstock nuotr. / Rovaniemis, Suomija
Shutterstock nuotr. / Rovaniemis, Suomija

Nemėgstantiems triukšmo ir turistų antplūdžio keliautojams specialistė rekomenduoja šventiniu laikotarpiu vengti lankytis ir didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Niujorkas, Londonas, Paryžius, Sidnėjus ar Dubajus. Ten ramybės ir idilės tikėtis taip pat tikrai sunku. O ir kainos gali gerokai kandžiotis.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad panaši situacija per žiemos šventes bus ir šalyse, kurios garsėja kalėdinėmis mugėmis: Vokietijoje, Lenkijoje, Austrijoje ar Italijoje. Ten žmonių tikrai netrūks.

„Matome, kad turistų srautai kalėdiniu, naujametiniu ir apskritai šventiniu periodu bei mokyklinių atostogų laikotarpiais ne tik grįžo į priešpandeminius, 2019, metus, bet jau viršija visus rekordus. Tai akivaizdžiai parodė Vilniaus oro uosto spalio mėnesio duomenys. Pastarosios vaikų rudens atostogos keliautojų skaičiumi buvo rekordinės, ir nėra priežasties manyti, kad srautai mažės“, – sako Viktorija.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė
Asmeninio archyvo nuotr. / Kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė

Alternatyvų yra ir toli, ir visai šalia

Ką daryti, jeigu visgi svajojate žiemos atostogas praleisti ne namuose? Norintiesiems aplenkti turistų srautus ir dar galbūt pasimėgauti nežiemiška šiluma Viktorija rekomenduoja rinktis kurią nors iš trijų salų: Madeirą (Portugalija), Maltą arba Kiprą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Madeiros gamtos grožis kvapą gniaužia tiek vasarą, tiek žiemą
Asmeninio archyvo nuotr. / Madeiros gamtos grožis kvapą gniaužia tiek vasarą, tiek žiemą

„Madeira – amžino pavasario sala, todėl tiek ieškantiems nuotykių, tiek norintiems pabėgti nuo lietuviškos darganos tai gali būti puikus pasirinkimas. Maltoje, kaip ir Madeiroje, galima pasimėgauti pavasariška šiluma. Be to, didžiulis šios salos privalumas – kelionė iki jos trunka vos apie 3,5 valandos. Tad šią kryptį dažnai pasirenka trumpų atostogų mėgėjai.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kipre žiemą galima šokti į bangas
Asmeninio archyvo nuotr. / Kipre žiemą galima šokti į bangas

Kipras yra šilčiausias taškas Viduržemio jūros regione, kur gruodžio saulėtą dieną temperatūra gali perkopti ir 25 laipsnius. Nepaisant to, Olimpo viršukalnėje kalėdiniu laikotarpiu jau realu rasti ir sniego, tad ir gauti progą paslidinėti“, – vardija kelionių ekspertė.

Pasak jos, visos paminėtos kryptys patogiai sujungtos tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus oro uosto, tačiau žiemos sezonu sulaukia kur kas mažiau turistų. Todėl, tikėtina, neprireiks staliuko populiariame restorane užsakinėti prieš kelias savaites, o ir kainos ten bus kur kas mažesnės nei sezono metu.

Viktorijos teigimu, vykstant šiomis kryptimis 7 nakvynėms, žmogui kelionė gali atsieiti nuo maždaug 300 iki 1000 eurų, priklausomai nuo salos, pasirinkto viešbučio ir maitinimo.

Shutterstock nuotr. / Ryga, Latvija
Shutterstock nuotr. / Ryga, Latvija

Na, o jeigu kelionių biudžetas šiemet negali leisti atostogų tolimuose Europos taškuose, šventinį šurmulį, anot pašnekovės, galima pajusti visai čia pat.

„Gal daug kam gali būti staigmena, bet Rygoje, Taline ar Helsinkyje, kurie lengvai pasiekiami automobiliu ar autobusu, per šventes tvyro taip pat nuostabi kalėdinė nuotaika. Šiuos miestus vis dažniau atranda ir lietuviai, norintys paįvairinti šventinius potyrius“, – tvirtina kelionių ekspertė.

Pandemija pakeitė žmonių įprotį planuoti

Vis dėlto, jeigu jau tikrai labai svajojate per Kalėdų atostogas aplankyti kažkurį iš didžiųjų Europos ar pasaulio miestų, Viktorija primygtinai pataria – planų neatidėliokite paskutinei akimirkai. Pigesnių kelionių ir viešbučių pasiūlymai iššluojami labai greitai.

„Kadangi iki Kalėdų liko maždaug mėnuo, kelionių kainų skirtumas dar nėra šokiruojantis, tačiau, kai turistai kreipiasi paskutinę savaitę, šventinis laikotarpis jiems gali tapti ir 50 proc. brangesnis, palyginti su prieškalėdiniu ar pošventiniu laikotarpiu“, – akcentuoja kelionių ekspertė.

Viktorija primygtinai pataria – planų neatidėliokite paskutinei akimirkai.

Pasak Viktorijos, brangstant degalams, apgyvendinimui ir aptarnavimui, tai labai akivaizdžiai atsiliepia ir kelionių biudžetui. Rezervavus paslaugas iš anksto gaunama geriausia galima kaina ir galimybė rinktis iš plačiausio spektro – ar tai būtų kelionės paketas, ar automobilio nuoma, ar staliuko rezervacijos mokestis populiariame restorane.

„Aš pati esu iš tų žmonių, kurie viską planuoja metams į priekį. 2024-iesiems nusipirkau tris keliones ir dar dvi planuoju, nes vėliau nenoriu permokėti. Kai turi bilietus kišenėje, labai ramiai jautiesi, nes žinai, kad sutaupytas lėšas galėsi panaudoti įspūdžiams kelionės metu“, – atvirauja Viktorija.

Ji pastebi, kad anksčiau turistai būdavo linkę keliones planuoti bent pusmečiui į priekį, tačiau pandemija pakeitė šį įprotį. Koronavirusui įsisiautėjus, daugeliui teko atšaukti atostogas, koreguoti planus – tad šiandien žmonės vis dar bijo planuoti labai į priekį, kad neprarastų pinigų. Tačiau Viktorija tokio elgesio nepateisina, nors ir supranta, nes laukdami žmonės neretai praranda daugiau.

„Pasakysiu atvirai, šventiniu periodu gerų kainų nebūna. Viskas bus brangu, nes yra Kalėdos. Todėl geriausias laikas planuoti kelionę, kai tik atsiranda išankstiniai kelionių, skrydžių ir apgyvendinimo pasiūlymai“, – sako pašnekovė.

Shutterstock nuotr. / Kalėdinė mugė, Helsinkis, Suomija
Shutterstock nuotr. / Kalėdinė mugė, Helsinkis, Suomija

Svarbiausi patarimai planuojant žiemos kelionę

Kelionių ekspertė Viktorija taip pat pateikia keletą trumpų patarimų, kurie padės žiemos atostogų ir kelionių laukti bei jas praleisti ramiau:

  • svarbu nepalikti visko paskutinei minutei. Kelionių ir viešbučių pasiūlymų verta pradėti ieškoti anksčiau, dar pavasarį. Tada bus galimybė rinktis iš plačiausio spektro ir geriausių kainų. Tiesa, pasirinkimas, nors ir mažesnis, būna ir dairantis maždaug prieš mėnesį;
  • nebijokite planuoti kelionės iš anksto: jeigu ją siūlo agentūra, dažniausiai avansinis mokestis bus palyginti nedidelis (priklauso nuo kelionės organizatoriaus sąlygų, galiojančių užsakymo dieną) – nuo 75 eurų asmeniui, todėl nuostoliai, pasikeitus planams, būtų minimalūs;
  • pats saugiausias finansinis sprendimas – kelionių draudimas. Jį ypač patartina užsisakyti šeimoms su aktyviais, judriais mažais vaikais. Apsidraudus ir dėl pateisinamos priežasties (ligos ar pan.) atšaukus kelionę, bus kompensuojama visa jos kaina;
  • skirkite daugiau laiko nuvykti iki oro uosto. Šventiniu laikotarpiu gali susidaryti neįprastai ilgos eilės, tad nieko neprarasite atvykę anksčiau;
  • patikrinkite, ar turistinės vietos, kurias lankyti suplanavote atostogų metu, bus atvertos lankytojams. Turėkite omenyje, kad dauguma jų – net ir restoranų ar parduotuvių – per Kalėdų šventes užsidaro arba yra visiškai rezervuotos ir gali jūsų nebepriimti;
  • jei rankiniame bagaže laikote kalėdines dovanas vaikams, palikite jas nesupakuotas – oro uosto apsauga kartais nori atidžiau patikrinti jūsų lagaminus – būtų apmaudu, jei tektų išpakuoti dovanas anksčiau laiko;
  • na, o pasirinkę populiarias turizmo kryptis tiesiog apsišarvuokite kantrybe – jūs būsite ne vieni, kuriems nekantru ar nelabai patogu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius