Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių ekspertas išvardijo 14 idėjų kalėdinėms kelionėms ir priminė – dabar įmanoma viskas

Populiariame klausimų ir atsakymų socialiniame tinkle „Quora“ kažkas paklausė: „Kodėl Kalėdos tampa nuobodžios, kai suaugi?“ Vienas iš atsakiusiųjų taikliai pastebėjo: „Nes kasmet būna tas pats per tą patį.“ Ir išties bendrovės „Tenderstem“ tyrimas rodo, kad 7 iš 10 žmonių, bent jau Didžiojoje Britanijoje, jaučiasi pavargę nuo tų pačių šventinių pareigų ir tradicijų. „Matyt, todėl šventinis kelionių entuziazmas vis auga“, – sako „Baltic Tours“ kelionių ekspertas Kristupas Skuturna.
Kristupas Skuturna patarė, ką verta aplankyti per žiemos šventes
Kristupas Skuturna patarė, ką verta aplankyti per žiemos šventes / Shutterstock / asmeninio archyvo nuotr.

Pasak jo, kelionių kryptys, kurias pasirenka lietuviai, jau stebina ir džiugina savo įvairove ir egzotiškumu. Nuo Egipto ir Tenerifės iki Mauricijaus ir Tailando – lietuvių aistra atrasti naujų švenčių tradicijų ir pabėgti nuo rutinos ir žiemos šalčio kasmet auga.

Tiesa, norint užtikrinti nepriekaištingą kitokios šventės patirtį reikia planuoti iš anksto, nes žiemos švenčių laikotarpis yra itin populiarus tarp keliautojų visame pasaulyje.

„Nutarus švęsti kitaip ir kitur, prasideda kelionė per šventinių tradicijų ir kelionių tendencijų žemėlapį. Jame naviguoti bus paprasčiau, jei iškart žinosite – šiltų ar žiemiškų įspūdžių ieškote“, – patarė K.Skuturna.

Lietuvių mėgstamų krypčių sąrašas

Kelionių eksperto teigimu, populiariausios lietuvių kryptys pernelyg nesikeičia ištisus metus. Favoritų sąraše, taip pat ir šventiniu laikotarpiu, išlieka Egiptas ir Tenerifė. Tiesa, nuosekliai didėja tautiečių susidomėjimas ir egzotiškesnėmis kryptimis, tokiomis kaip Mauricijus.

„Šiemet jau sulaukiau užklausų iš žmonių, kurie Naujuosius norėtų sutikti Mauricijuje, Tailande ir Kankūne. Įprastai tokios kelionės planuojamas taip, kad išvažiuojama po Kūčių ir pasiliekama iki pat vaikų žiemos atostogų pabaigos“, – sako K.Skuturna.

Didžiųjų metų švenčių laikotarpis kurortams ir viešbučiams yra vienas svarbiausių.

Anot jo, didžiųjų metų švenčių kelionių sezono metu paklausa būna milžiniška, todėl viešbučiai gana greitai išnuomoja didžiąją dalį kambarių. Lieka laisvi tik brangiausios kategorijos kambariai. Negana to, švenčių laikotarpiu viešbučių įkainiai paauga ir dėl to, kad į kainą būna įtraukiamos gana prabangios šventinės vakarienės.

„Didžiųjų metų švenčių laikotarpis kurortams ir viešbučiams yra vienas svarbiausių. Tad nenuostabu, kad jie iš kailio neriasi bandydami turistams pasiūlyti ką nors naujo, dar nematyto. Pradedant ugnies žonglierių pasirodymais ir baigiant koncertinėmis programomis, kai į viešbučius pakviečiami žinomi atlikėjai“, – pasakoja K.Skuturna.

Kur keliauti šiemet ir ką ten veikti?

Kalbėdamas apie šalis, kuriose šventes sutikti populiaru, K.Skuturna visų pirma išskiria Turkiją.

123RF.com nuotr. / Kapadokija, Turkija
123RF.com nuotr. / Kapadokija, Turkija

„Nors tai ir nėra tipiška šalis Kalėdų ir Naujųjų Metų šventimui, turistinėse vietovėse švenčių atmosfera vis tiek jaučiama. Pavyzdžiui, Kapadokija yra magiška tiek dėl savo unikalaus kraštovaizdžio, tiek dėl galimybių, kurias ji siūlo. Siekdami pritraukti turistus, kurorto viešbučiai dažnai rengia specialias šventines programas“, – nurodo kelionių ekspertas.

Jo teigimu, Stambulą aplankyti taip pat verta. Ypač tada, jeigu patinka miestų gyvenimas ir kultūra. Daugelyje šio miesto restoranų ir viešbučių rengiami puikūs Naujųjų Metų vakarėliai.

„Antaliją siūlyčiau rinktis, jei norisi šiltesnio klimato ir esate atviri kiek kitokioms, ne tokioms vakarietiškoms patirtims. Čia gausu viešbučių, kuriuose organizuojami šventiniai renginiai. Tai ideali vieta mėgautis šiltesniu oru prie Viduržemio jūros žiemos metu. Tikėtina, kad dienos bus saulėtos ir prireiks tik švarkelio, bet gali ir palyti“, – sakė K.Skuturna.

Shutterstock nuotr. / Turkija, Antalija
Shutterstock nuotr. / Turkija, Antalija

Lietuvių jau pamėgtas Kipras, kelionių eksperto teigimu, taip pat gali būti puiki žiemos švenčių praleidimo vieta.

Larnakos kurorte šventinė atmosfera ypač stipri. Čia vyksta daugybė šventinių renginių: nuo koncertų ir teatro pasirodymų iki vaikų animacijų ir mažųjų dirbtuvių. Na, ir, žinoma, tiesiog būtina pasimėgauti tikrai ypatinga Kipro šventine virtuve su „Kourabiedes“ priešakyje“, – įžvalgomis dalijosi žinovas.

Kalbėdamas apie Tenerifę, K.Skuturna atkreipė dėmesį, kad žiemą ten kiek vėsiau, tačiau mėgautis saule, paplūdimiu ir palmėmis vis tiek galima.

„Būtinai pasigrožėkite vietinėmis Kalėdų eglutėmis ir dekoracijomis. Jos dažniausiai puošiamos tropinių vaisių ir jūrų gėrybių motyvais. Paplūdimiuose organizuojamos šventinės vakarėlių serijos, kuriuose salos gyventojai ir lankytojai kartu šoka, dainuoja ir, žinoma, stebi fejerverkus“, – pasakojo kelionių ekspertas.

123RF.com nuotr. / Kalėdos Tenerifėje
123RF.com nuotr. / Kalėdos Tenerifėje

Jo teigimu, pakankamai saulės ir šilumos galima rasti ir ir Portugalijoje. Pirėnų pusiasalio šalis turi daugybę unikalių šventinių tradicijų, padėsiančių metus palydėti ypatingai. Nuostabi virtuvė ir gėrimai taip pat nepamaišys.

„Lisabona, vienas iš gražiausių Europos miestų, per šventes tampa dar žavesnis. Jis ypač žinomas dėl savo „Vila Natal“ – Kalėdų kaimelio, kur vyksta koncertai, teatralizuoti pasirodymai, o žmonės mėgaujasi kalėdiniu maistu“, – sakė pašnekovas.

123rf.com / Lisabona
123rf.com / Lisabona

Anot jo, kitas Portugalijos miestas Portas labiau patiks tradicijų mėgėjams. Jis žinomas dėl savo kalėdinės mugės „Feiras“, kur galima rasti visko – nuo rankų darbo papuošalų iki vietinio vyno.

„Galų gale – Portugalija turi ir tikrą Atlanto vandenyno perlą – Madeirą. Jokių abejonių, tai vienas iš patraukliausių pasaulio taškų Naujųjų Metų sutikimui. Ne tik dėl patrauklaus ir švelnaus klimato, bet ir fejerverkų, kurie net įtraukti į Guinnesso rekordų knygą“, – pabrėžė K.Skuturna.

123rf.com nuotr. / Madeira
123rf.com nuotr. / Madeira

Kalbant apie kvapą gniaužiančias salas… Prie jų pašnekovas priskiria ir Mauricijų.

„Kalėdų ir Naujųjų Metų laikotarpiu Mauricijus tampa tikru tropiniu rojumi. Žiemos šventėmis čia galite mėgautis smėlio paplūdimyje, saulei leidžiantis į Indijos vandenyną stebėti, kaip bangos švelniai skalauja krantą. Ši sala-valstybė yra ypač kultūriškai įvairi, ir tai atsispindi šventinėje atmosferoje. Kalėdiniai renginiai ten turi afrikietiškų, azijietiškų ir europietiškų tradicijų atspalvių“, – pasakojo ekspertas.

123RF.com nuotr. / Mauricijus
123RF.com nuotr. / Mauricijus

O jeigu norisi žiemiškiau?

Jei vis dėlto šventėms norisi žiemiškesnės, kultūriškai įprastesnės atmosferos, tiesiog su šiek tiek daugiau saulės ir šilumos, pasak kelionių eksperto, galima pagalvoti apie Italiją.

„Pavyzdžiui, Veroną. Tai Romeo ir Džuljetos miestas, kuris per šventes būna dar romantiškesnis. Įspūdingos šventinės šviesos puošia visą jo senamiestį, kurio vienoje iš kavinių reikėtų būtinai prisėsti ir paragauti tradicinio kalėdinio pyrago „Pandoro“, – patarė K.Skuturna.

Anot jo, nepakartojama šventiniu laikotarpiu būna ir Venecija. Tada miestas ypatingai apšviečiamas, jo kanalais plaukioja kalėdinės gondolos, Naujųjų Metų naktį prie Rialto tilto vyksta įspūdingas fejerverkų šou, nušviečiantis visą Veneciją.

123rf.com nuotr. / Venecija
123rf.com nuotr. / Venecija

Negalintiems įsivaizduoti švenčių be sniego ir kalnų Kristupas rekomenduoja Austriją.

Vieną per šventes būtina aplankyti bent kartą gyvenime. Šis miestas garsėja kalėdinėmis mugėmis, iš kurių pačios žymiausios yra prie Rotušės ir Šenbruno pilies. Ten galite rasti viską: nuo tradicinių Austrijos rankdarbių iki gurmaniškų užkandžių. Taip pat įspūdingos mugės vyksta ir Mozarto gimtinėje Zalcburge. Per Kalėdas jis tampa tikra stebuklų ir muzikos šalimi. Mugėje prie Zalcburgo katedros galima pasimėgauti tradiciniais Austrijos kalėdiniais valgiais, meduoliniais sausainiais „Lebkuchen“ ir karštu vynu. O kitą dieną – į kalnus ir ant slidžių“, – šypteli kelionių žinovas.

123rf.com nuotr. / Zalcburgas žiemą
123rf.com nuotr. / Zalcburgas žiemą

Pasak jo, nenorint keliauti per toli, galima pasirinkti tiesiog ranka pasiekiamą Prahą, žavinčią savo gotikine ir baroko architektūra, kuri sukuria nepakartojamą šventinę atmosferą.

„Ten žiemos švenčių metu vyksta įspūdingos kalėdinės mugės, ypač populiarios tiek tarp turistų, tiek tarp vietinių. Didžiausia atrakcija Naujųjų Metų naktį tampa fejerverkų šou virš Karlo tilto ir Prahos pilies“, – pasakojo Kristupas.

Shutterstock nuotr. / Praha, Čekija
Shutterstock nuotr. / Praha, Čekija

Svajokite drąsiai

Pasak kelionių žinovo, net jeigu niekaip nepavyksta išsirinkti svajonių žiemos atostogų krypties, į savo norus nereikėtų numoti.

„Šiandien viskas įmanoma. Egzotiškos arba žiemiškos, nepatirtų įspūdžių pilnos šventės yra daug lengviau pasiekiamos, nei galite pamanyti“, – pabrėžė ekspertas.

Žmonės jam dažnai sako: „Praleidau pastarąsias kelias šventes namuose, ir šias noriu sutikti kitaip.“

„Šiaip jau viskas priklauso nuo asmeninių poreikių. Šventes sutikti galima, pavyzdžiui, visai netoli esančioje Laplandijoje. Toks pasirinkimas irgi labai populiarus. Tereikia apsispręsti. Na, arba tiesiog durti pirštu į žemėlapį“, – apibendrino kelionių ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius