Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nardytoja įspėja – plaukimas tolyn nuo ryklio gali būti mirtinai pavojingas: ką daryti vietoj to?

Dauguma žmonių, susidūrę su rykliu atvirame vandenyne, išsigąsta, tačiau profesionali nardytoja atskleidė, kodėl plaukti tolyn nuo šių aukščiausio lygio plėšrūnų yra pats pavojingiausias žingsnis, rašoma „Daily Mail“.
Nardytoja įspėja – plaukimas tolyn nuo ryklio gali būti mirtinai pavojingas
Nardytoja įspėja – plaukimas tolyn nuo ryklio gali būti mirtinai pavojingas / @mermaid.kayleigh „TikTok“ vaizdo įrašo akimirka / Shutterstock nuotr.

Vandenynų safarių įmonės įkūrėja Kayleigh Nicole Grant parodė, kad geriausia visada stovėti vietoje, žiūrėti rykliui į veidą ir, jei jis vis artėja prie jūsų, švelniai atstumti bauginantį padarą.

Šiuo patarimu ji pasidalijo vaizdo įraše, kuriame pirmiausia parodė, kaip vienas maždaug pusės tonos suaugęs tigrinis ryklys susižavėjo jos pelekais, kai ji plaukė tolyn nuo jo, o paskui parodė, kaip stebėtinai lengva atgręžti į ryklį ir švelniai jį nukreipti kita linkme.

„Jei panikuosite ir plauksite tolyn nuo ryklių, jie greičiausiai ir toliau seks paskui jus dėl savo grobio troškimo, – sakė Grant, kuri „TikTok“ tinkle veikia @mermaid.kayleigh slapyvardžiu.

– Tvirtai stovėkite ant žemės, užmegzkite akių kontaktą ir, jei būtina, nustumkite juos.“

@mermaid.kayleigh Sharks have natural instincts and splashing, panicking, and swimming away from them can trigger their prey drive. It’s better to stay calm, stand your ground, make eye contact, and if necessary push them away. 🦈 #tigershark #savesharks #sharkdiver #sharkdiving #ocean ♬ MONACO - Bad Bunny

Praėjusio mėnesio lapkričio 18 d. portalo trackingsharks.com duomenimis, 2023 m. buvo 76 viešai užregistruoti ir patvirtinti ryklių įkandimai – beveik 20-imčia daugiau nei 2022 m.

Tiesa, tik 10 iš šių metų atakų buvo mirtinos, tačiau devyni iš 76 incidentų, kaip įtariama, buvo išprovokuoti, pranešė svetainė.

Vaizdo įrašo pasidalijimas „TikTok“ ir „Instagram“ sukėlė virusinio dėmesio bangą, nes nardytojai meistriškai pavyko nukreipti ryklio dėmesį švelniai, bet stipriai pastūmus padarą už nosies.

„Rykliai šiandien pagarbesni už daugelį žmonių“, – juokavo vienas komentatorius, pamatęs, kaip mirtinai pavojingas plėšrūnas ramiai perima kryptį ir plaukia tolyn.

123RF.com nuotr. / Ryklys
123RF.com nuotr. / Ryklys

Nors Grant už savo įspūdingus povandeninius vaizdo įrašus susilaukė daugybės sekėjų – vien „TikTok“ tinkle ją seka 2 milijonai sekėjų, – jos patarimai ryklių klausimais sutampa su mokslininkų, tyrinėjančių šiuos gyvūnus ne socialiniuose tinkluose, nuomone.

Floridos gamtos istorijos muziejaus, kuris veikia kartu su Floridos universitetu Geinsvilyje, informaciniame buklete rašoma: „Venkite pernelyg didelio purslų kiekio, ypač vienoje vietoje“.

„Rykliai girdi žemo dažnio garsus, sklindančius iš purslų, – pataria muziejaus jūrų biologijos ekspertai, – ir gali ištirti, ar žuvis arba grobis nėra nelaimėje.

Pasak Oklando universiteto (Australija) biologės Carolin Nieder, ryklio „vidinė ausis“, vadinama akustine-šonine sistema, gali girdėti nuo 10 Hz iki 800 Hz dažnio garsus, sklindančius vandenyje už kelių kilometrų.

Besimaudantieji turėtų būti budrūs, kai triukšmingai ir žaismingai pliuškenasi vandenyne.

Šis gebėjimas padeda rykliui išžvalgyti platų vandenyno plotą, ieškant skanaus vandens grobio, atsidūrusio bėdoje, o tai reiškia, kad besimaudantieji turėtų būti budrūs, kai triukšmingai ir žaismingai pliuškenasi vandenyne.

Shutterstock nuotr. / Ryklys
Shutterstock nuotr. / Ryklys

Tarkime, kad ryklys atplaukia apžiūrėti jūsų paplūdimio dienos.

Tokiu atveju Kalifornijos valstybinio universiteto Long Biče Ryklių laboratorijos mokslininkai pasiūlė papildomų patarimų, kurie sutampa su Grant patarimais, kuriais ji pasidalijo „TikTok“.

„Jūs norite, kad ryklys žinotų, jog jį matote, visada žiūrėkite į jį veidu, – teigia Ryklių laboratorijos mokslininkai.

– Jei nuolat žiūrėsite į ryklį, jis supras, kad jį stebite ir dažniausiai plauks tolyn.“

Ryklių laboratorijos specialistai prie Grant patarimo pridūrė, kad visada reikia žiūrėti ir atgal.

Ryklys, kurio dėmesį nukreipėte, gali nuspręsti plaukti jums iš paskos, kad dar kartą atidžiai į jus pažvelgtų – tai „tipiškas daugelio plėšrūnų elgesys“, rašoma laboratorijos paplūdimių saugumo puslapyje.

Shutterstock nuotr. / Tigrinis ryklys
Shutterstock nuotr. / Tigrinis ryklys

„Tai nereiškia, kad ryklys jus persekioja, – teigė Ryklių laboratorija. – Tai tik būdas jiems geriau įsižiūrėti į ką nors, kas gali jiems pakenkti.“

Pasak Dave'o Baderio, Jūrų žinduolių priežiūros centro San Pedro mieste, Kalifornijoje, vyriausiojo operacijų ir švietimo pareigūno, dauguma ryklių yra mažesni nei metro ilgio, o 80 proc. ryklių yra mažesni nei maždaug 1,80 m ilgio.

Kitaip tariant, daugelis jų nėra tokie žudikiški plėšrūnai, kokius matome filmuose. Daugelis jų bijo to, kas yra vandenyje, taip pat kaip ir mes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius