Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pensininkų rojus – viena Europos šalis jiems apmoka dalį atostogų: tuo gali naudotis ir emigrantai

Ispanijos pensininkams suteikiama subsidija, apie kurią daugelis gali tik pasvajoti, rašoma „Euronews“. Milijonai Ispanijoje gyvenančių vyresnio amžiaus žmonių – tiek ispanų, tiek užsieniečių – turi teisę į subsidijuojamas keliones, kurios siekia 115 eurų trumpalaikėms ir 455 eurus ilgesnėms atostogoms.
Senjorų atostogos
Senjorų atostogos / Shutterstock nuotr.

Ši programa, kurią Ispanijos vyriausybė pradėjo įgyvendinti 2021 m., nuolat populiarėja nuo to laiko, kai po kovido suaktyvėjo kelionės.

Štai viskas, ką reikia žinoti apie šią schemą.

Kas yra Ispanijos IMSERSO subsidijuojamų atostogų programa?

Pagyvenusių žmonių ir socialinių paslaugų institutas (IMSERSO) yra vyriausybinė agentūra, atsakinga už socialinių paslaugų valdymą.

Vienas iš svarbiausių jos tikslų – sudaryti sąlygas vyresnio amžiaus žmonėms Ispanijoje atostogauti už prieinamą kainą.

Shutterstock nuotr. / Senjorai
Shutterstock nuotr. / Senjorai

Siekiama, kad padedant pensininkams atostogauti už prieinamą kainą, pagerėtų jų sveikata ir gyvenimo kokybė, o tai, žinoma, pagerintų socialinės rūpybos biudžetą. Taip pat tikimasi, kad padidės jų savarankiškumas.

Programa taip pat naudinga ekonomikai ir turizmo pramonei. Į didžiąją dalį subsidijuojamų kelionių ketinama vykti ne sezono metu – paprastai nuo spalio iki birželio mėnesio, o tai reiškia, kad šiame sektoriuje ilgesnį laiką dirbs daugiau žmonių.

Kas gali pasinaudoti Ispanijos subsidijuojamomis atostogomis ir ar į jas įtraukiami emigrantai?

Gera žinia gausios Ispanijos emigrantų bendruomenės – vienos didžiausių Europoje – nariams yra ta, kad šiomis kelionėmis gali pasinaudoti ne tik Ispanijos gyventojai, bet ir teisėtai gyvenantys Ispanijos piliečiai.

Programoje gali dalyvauti visi, kurie yra Ispanijos gyventojai ar emigrantai:

  • Ispanijos valstybinę pensiją gaunantys pensininkai;
  • 55 metų ir vyresni, gaunantys našlio ar našlės pensiją;
  • 60 metų ar vyresnis asmuo, gaunantis bedarbio pašalpą ar subsidijas;
  • 60 metų ar vyresnis ir Ispanijos socialinės apsaugos sistemos turėtojas arba gavėjas.

Tačiau paraiškos pateikimas negarantuoja, kad bus subsidijuojamos jūsų atostogos. Vyriausybė pirmenybę teikia vyresnio amžiaus žmonėms, tiems, kurie turi mažiau lėšų, neįgaliesiems ir daugiavaikėms šeimoms.

Pirmenybė taip pat teikiama pirmą kartą besikreipiantiems asmenims ir tiems, kurie nori keliauti ne sezono metu (spalio–birželio mėn.).

Jei esate patvirtintas, galite keliauti vienas arba su sutuoktiniu, sugyventiniu ar neįgaliu vaiku, net jei jie neatitinka reikalavimų.

Kokios atostogos siūlomos pagal programą?

Dauguma kelionių vyksta Ispanijoje, šiek tiek – Portugalijoje.

Trumpų kelionių, kainuojančių apie 115 eurų, metu poilsiautojai vidutiniškai keturias dienas praleis tipiškoje „mini atostogų“ vietoje šalies vidaus provincijose.

455 eurų kainuojančios atostogos paprastai trunka 10 dienų ir jų metu galima aplankyti pakrantės vietoves arba Ispanijos salas, įskaitant Kanarų ir Balearų salas.

123rf.com nuotr. / Tenerifė
123rf.com nuotr. / Tenerifė

Kainos gali būti dar mažesnės ypač mažas pajamas gaunantiems žmonėms.

Paprastai į kainą įskaičiuotas visas transportas, apgyvendinimas ir maitinimas, taip pat galimybė naudotis grupės draudimo polisu ir socialine-kultūrine programa.

2023–2024 m. sezonui iš viso siūloma 886 269 vietos – 70 000 daugiau nei pernai.

Padidėjo į programą įtrauktų provincijų skaičius – dabar yra 10 naujų kultūrinių maršrutų, 19 naujų gamtinių maršrutų ir padaugėjo vietų vienviečiuose kambariuose. Šis rodiklis padidėjo nuo 2 proc. iki 10 proc.

Keliaujantys į ypatingos kultūrinės svarbos vietoves gali tikėtis maršrutų, kuriuose gausu literatūrinių, muzikinių, teatrinių ar gastronominių kultūrinių temų.

Kaip pateikti paraišką dalyvauti IMERSO pigių atostogų programoje?

Dalyviai gali užsisakyti keliones į paskirties vietas oficialioje interneto svetainėje www.turismosocial.com, pateikę savo asmens tapatybės kortelę.

Taip pat yra galimybė rezervuoti keliones IMSERSO turizmo programos patvirtintose kelionių agentūrose tik su asmens tapatybės kortele.

Nors vietos nėra garantuotos, 2023–2024 m. sezonui numatytas gerokai didesnis biudžetas – 300 mln. eurų, o tai reiškia, kad šiomis atostogomis galės pasinaudoti daugiau žmonių.

Ar ši schema galėtų būti taikoma ir likusioje Europos dalyje?

Šiuo metu IMSERSO siūlo keliones už Ispanijos ribų į Portugaliją, tačiau Ispanijos turizmo institucijos tikisi šią programą išplėsti visoje Europoje.

123RF.com nuotr. / Senjorai
123RF.com nuotr. / Senjorai

Ispanijos turizmo valdžios institucijos pasiūlė visoms kitoms Europos šalims apsvarstyti galimybę ją įgyvendinti, o Ispanijos turizmo valstybės sekretorius Fernando Valdésas anksčiau yra sakęs, kad jei kitos šalys elgtųsi panašiai, milijonai Europos pensininkų galėtų pasinaudoti panašia sistema.

Senjorai sudaro apie 21 proc. visų ES gyventojų.

2022 m. F.Valdésas lankėsi Dižone, Prancūzijoje, ir skaitė pranešimą, kuriame paaiškino, kad senjorai sudaro apie 21 proc. visų ES gyventojų.

Jis pridūrė, kad jie turizmui vidutiniškai išleidžia apie 5,6 proc. savo pajamų, ir teigė, kad šį skaičių būtų galima gerokai padidinti skiriant vyriausybės subsidijas visame bloke.

Iki tol Ispanijos vyriausybė toliau plečia savo programą. Vienas iš naujausių papildymų – hidroterapijos programa IMSERSO, suteikianti pensininkams galimybę už panašiai mažą kainą lankytis šalies SPA centruose, kurie mažas pajamas gaunantiems žmonėms dažnai yra pernelyg brangūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius