-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ieji Lietuvos mados pasaulyje: 10 dėmesio vertų įvykių

Viskas priklauso nuo požiūrio: galime vertinti Lietuvą kaip šalį mados pasaulio paraštėse, o galima ieškoti įdomių ir progresyvių dalykų. Taip, turime vos vieną rimtesnį mados renginį ir taip pat vieną ryškų dizainerį, taip, kai kurie mados prekės ženklai vis dar aplenkia Lietuvą (bet kas draudžia pirkti internetu?), tačiau, įžengus į 2017-uosius ir atsigręžus atgal, tikrai yra kuo pasidžiaugti.
2016-ųjų mados Lietuvoje momentai
2016-ųjų mados Lietuvoje momentai / Juliaus Kalinsko / 15min, Vinco Alesiaus nuotr.

1. Kartu su pasaulinėmis tendencijomis: iššluota „KENZO x H&M“ kolekcija

2015-ieji buvo pirmieji metai, kai Lietuvą pasiekė bendra „H&M“ ir žinomų mados namų kolekcija – tąsyk tai buvo „Balmain“. Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje, ažiotažas buvo milžiniškas. Taigi, artėjant 2016-ųjų rudeniui galima buvo tik spėlioti, ar jis pasikartos. Taip, pasikartojo! Mados aktualijas sekantys stileivos vėl laukė eilėje nuo ankstyvo ryto ir džiaugsmingai sutiko margą ir ryškią „KENZO x H&M“ kolekciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje pradėta prekiauti „Kenzo x H&M“ kolekcijos drabužiais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Kenzo x H&M“ kolekcijos drabužiai

2. Vis lengviau apsipirkti internetu: Lietuvoje startavo „H&M“, „Zara“, Juozo Statkevičiaus elektroninės parduotuvės

Kad ir ką sakytų gyvų apsipirkimų mėgėjai, pirkti internetu neretai žymiai patogiau, o kur dar specialios kolekcijos ir pasiūlymai... 2016-aisiais prekybą internetu Lietuvoje pradėjo tokie populiarieji greitosios mados gigantai, kaip „H&M“ ir „Zara“, savo drabužių, aksesuarų ir kvepalų internetinės prekybos platformą pristatė ir dizaineris Juozas Statkevičius.

Juozo Statkevičiaus mados namų e-parduotuvės puslapis/Prekės Juozo Statkevičiaus mados namų e-parduotuvėje
Juozo Statkevičiaus mados namų e-parduotuvės puslapis

3. Paveldas, kuriuo didžiuojamės: garsiai suskambėjusi Juozo Statkevičiaus kolekcija

Dar vienas vėlyvas ruduo, dar viena Juozo Statkevičiaus kolekcija. Ir vėl drąsi, netikėta, paskatinusi ir įdomias, ir tuščias diskusijas. 2016-aisiais J.Statkevičius atsigręžė į Lietuvos tautinį paveldą – tokius pažįstamus (o kai kieno gal ir primirštus) raštus, ornamentus, spalvas ir meistriškai visa tai interpretuodamas pavertė aukštąja mada.

Baigiantis metams dizaineris atsirado dar vienoje tautinio kostiumo istorijoje, tačiau nei su mada, nei su tautiškumu tai jau vargiai turi ką nors bendra. Puikų komentarą ta tema skaitykite ČIA.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Račiūnaitė
Juliaus Kalinsko / Juozo Statkevičiaus kolekcijos modeliai

4. Naujos mados knygos: nuo pasaulinių bestselerių iki lietuvių autorių leidinių

Susidomėjimas madai, grožiui, interjerui, sveikai gyvensenai skirtomis knygomis, akivaizdu, pagyvėjęs jau kelerius metus, tad ir 2016-ieji džiugino naujienomis.

Ryškiausia ir įdomiausia lietuvių autorių knyga galime įvardinti stilistės, iliustratorės, tinklaraštininkės Lauros Mizgirytės-Latour „10 auksinių mados raktelių ieškančiai savo stiliaus“. Drąsi, graži, spalvinga, informatyvi, o svarbiausia – išlaisvinanti ir įkvepianti – tokius epitetus skiriame šiai knygai. Metų pabaigoje autorė ją dar savotiškai papildė ir stilinga užrašų knyga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Mizgirytė-Latour
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Mizgirytė-Latour

Smagiausia verstinė mados leidinių lentynos naujiena – prieš pat Kalėdas pasirodžiusi žymiosios prancūzų kilmės tinklaraštininkės, iliustratorės ir gatvės mados fotografės Garance Doré „Meilė x Stilius x Gyvenimas“. Stilinga, autentiška, neperšanti vienos tiesios ir griežtų patarimų, tačiau verčianti susimąstyti, kas artima ir aktualu tik tau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Garance Doré knyga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Garance Doré knyga

5. Vis garsesnis „ne!“ įkalinantiems grožio standartams

Monikos Požerskytė/Pix studija nuotr./Iniciatyvos „Vasarai dydis nesvarbus“ reklaminis maketas
Monikos Požerskytė/Pix studija nuotr./Iniciatyvos „Vasarai dydis nesvarbus“ reklaminis maketas

Taip, daugelio mados žurnalų viršelius tebepuošia jaunučiai modeliai ir nelabai aišku, kada situacija radikaliai pasikeis. Tas nors apie jokią revoliuciją kol kas negali būti nė kalbos, svarbių judesių – projektų, iniciatyvų – jau yra, o Lietuvoje bene garsiausiai nuskambėjo du įvykiai.

Pirmasis – „Mados infekcijos“ kastingas, kuriame dalyvavusi moksleivė Ugnė ir apgailėtini kritiški komentarai jos atžvilgiu, sukėlė tikrą diskusijų audrą. Antrasis – projektas „Vasarai dydis nesvarbus“, kurio iniciatorė Giedrė Valavičiūtė pasišovė drąsiai ginčyti dominuojančius grožio standartus ir daugybę jų neatitinkančių moterų įkvėpė labiau pasitikėti savimi.

6. Rekordinis tramplinas mados debiutantų konkurse „Injekcija“

Jaunųjų mados talentų atrankos konkursas „Injekcija“ nėra toks ryškus ir gausiai lankomas renginys, kaip „Mados infekcija“, tačiau tiems, kas debiutuoja šioje industrijoje, jis gali tapti puikia starto galimybe. 2016-aisiais šis konkursas tapo tramplinu į „Mados infekciją“ rekordiniam skaičiui dalyvių – net 6 dizaineriams ir prekių ženklams. Ką įdomaus jie parodys publikai, pamatysime jau labai greitai – ankstyvą pavasarį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Konkurso „Injekcija“ finalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Konkurso „Injekcija“ finalas

7. Įdomios ir sėkmingos lietuviškų mados prekių ženklų kolaboracijos

Mados prekės ženklų ir ženkliukų pastaraisias metais steigėsi labai daug, jokios abejonės – išliks tik įdomiausi, turintys kryptį, idėją ir žinantys, ką daro. 2016-aisiais džiugino jau įsitvirtinusių prekių ženklų ir dizainerių naujienos, bendri projektai. Prekės ženklas „D.Efect“ nutarė labiau atsigręžti į lietuves – pasirašė sutartį su didžiausia mažmeninės prekybos įmone Baltijos šalyje, be to, metų pabaigoje pristatė batų liniją ir bendrą juvelyrikos kolekciją su dizainere Simona Samojauskaita.

Dvi mados kolaboracijas pristatė ir įmonė „Audimas“: mėgstantys stilingą laisvalaikio aprangą gali džiaugtis specialiomis dizainerių Roberto Kalinkino ir Lauros Dailidėnienės drabužių linijomis šiam gamintojui.

D.EFECT nuotr./D.EFECT juvelyrikos linijos papuošalai​​
D.EFECT nuotr./D.EFECT juvelyrikos linijos papuošalai

8. Išskirtinai vyrams: „Pando“ ir Giedriaus Paulausko kolekcija „Ikaras“

Kolekcijomis vyrams lietuviai lepinami išskirtinai retai, tad puiki 2016-ųjų naujiena – prekės ženklo „Pando“ ir žinomo dizainerio Giedriaus Paulausko kolekcija „Ikaras“. Kokybiška, vientisa, su idėja, originaliai pristatyta – puiki dovana kiekvienam vyrui, mėgstančiam patogius, kokybiškus, nenusaldintus ir nenuglaistytus drabužius. Komplimentai kūrėjams ir laukiame daugiau!

​​Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Paulauskas ir Marius Bieliauskas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Paulauskas ir Marius Bieliauskas

9. Nauja lietuviškos mados ir dizaino erdvė: „Locals“

Butikų ir parduotuvėlių, kur galima pačiupinėti ir įsigyti tai, ką kuria Lietuvos dizaineriai, lyg ir yra, tačiau norint susidaryti aiškesnį ir pilnesnį vaizdą, tekdavo pasivaikščioti... 2016-aisiais viename sostinės prekybos centrų atvėrė duris parduotuvė „Locals“, kurioje galima rasti (beveik) visus įdomiausius ir stipriausius lietuviškus prekės ženklus ir dizainerius. Belieka palinkėti, kad šis ambicingas projektas sugebėtų pritraukti klientų ir išsilaikytų ilgiau nei metus-kitus.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dizaino namai LOCALS.LT
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dizaino namai LOCALS.LT

10. Naujas įdomus mados prekės ženklas: negreitoji mada iš Kinijos

Lietuvoje galime rinktis iš nemažo būrio prekės ženklų – kiekvienam pagal skonį ir kišenę, tikėtina, kad 2017-aisiais jų dar padaugės. Tyliuoju 2016-ųjų atėjimu į Lietuvą galima laikyti prekės ženklo iš Kinijos „JNBY“ parduotuvės atidarymą Vilniuje. Konceptualūs, kokybiški, netikėti, atitinkantys tvarios mados dėsnius – tokie yra šio prekės ženklo drabužiai, kurie, ko gero, tapo maloniu atradimu daugeliui, užsukusių į naująją prekybos vietą viename prekybos centrų.

#jnby #2016 #unspoken is #authentic

A photo posted by JNBY (@jnby.ltu) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius