Dabar populiaru
15min be reklamos
Jurga Vaičiūtė

Jurga Vaičiūtė


MAISTAS redaktorė
Visi autoriai

Autoriaus naujienos

Legendinė „Neringa“ atvėrė duris: grįžo „Kijevas“ ir plakta grietinėlė, ateityje – gyva muzika ir šokiai

Legendinė „Neringa“ atvėrė duris: grįžo „Kijevas“ ir plakta grietinėlė, ateityje – gyva muzika ir šokiai

Šį pavasarį po ilgo restoranų ir kavinių užsivėrimo esame itin jų išsiilgę. Tačiau sostinėje yra restoranas, kuris, ko gero, buvo lauktas dar labiau nei kiti. Tiesa, duris jis užvėrė dar gerokai iki...

Ne, Napoleonas „Napoleono“ neragavo: kas šio torto pirmtakai ir kokia jo lietuviška versija? Receptai

Ne, Napoleonas „Napoleono“ neragavo: kas šio torto pirmtakai ir kokia jo lietuviška versija? Receptai

Kokia asociacija iškyla mintyse, kai išgirstate tariant „Napoleonas“? Ko gero, priklauso nuo konteksto – jei jis istorinis, tuomet legendinis imperatorius Napoleonas Banaparte'as, jei šventinis-...

„Paupio turgus“ pasiruošė startui: turas atidarymo išvakarėse verdant finaliniams darbams

„Paupio turgus“ pasiruošė startui: turas atidarymo išvakarėse verdant finaliniams darbams

Pandemija ir paskelbtas karantinas įnešė daugybę sumaišties maitinimo sektoriuje, stabtelėjo ne vienas projektas. Ne išimtis ir „Darnu Group“ vystomas objektas naujai suformuotame sostinės Paupio...

Kavinių išsiilgusiame sostinės Antakalnyje kvies maisto halė „Šilas“: ko ten galima tikėtis?

Kavinių išsiilgusiame sostinės Antakalnyje kvies maisto halė „Šilas“: ko ten galima tikėtis?

Vienas seniausių, puikia lokacija ir nuostabiais kraštovaizdžiais apdovanotas Vilniaus Antakalnis vargiai gali pasigirti įdomesnių maisto vietų gausa. Čia veikia keletas „seno profilio“ barų, yra...

Juliana įkūrė „Mamos gardėsius“, kad kepėja mama neliktų bedarbė: dirba kartu ir niekada nesipyksta

Juliana įkūrė „Mamos gardėsius“, kad kepėja mama neliktų bedarbė: dirba kartu ir niekada nesipyksta

Kai savininkai nutarė uždaryti kepyklėlę, kurioje vilnietė Teresa Liachovič buvo pradirbusi daugiau kaip 10 metų, nuliūdo ne tik pamėgtų kepinių Halės turguje pasigedę ištikimi pirkėjai, bet ir...

Baltarusių virtuvės įdomybės: nustebsite, kokie esame panašūs, tik zefyrais kaimynams neprilygsta niekas

Baltarusių virtuvės įdomybės: nustebsite, kokie esame panašūs, tik zefyrais kaimynams neprilygsta niekas

Kai kovo mėnesį 15min startavo projektas „Susipažinkime“, kurio tikslas – geriau pažinti Lietuvoje gyvenančias tautines mažumas, su šių eilučių autore susisiekė baltarusis maisto istorikas, restoranų...

Kavos mėgėjų sostinėje laukia visa naujienų puokštė: pamėgtų kavininkų nauji taškai ir net Kavos mokykla

Kavos mėgėjų sostinėje laukia visa naujienų puokštė: pamėgtų kavininkų nauji taškai ir net Kavos mokykla

Savo kavinių gausa ir įvairove Vilnius jau seniai neatsilieka nuo kitų Europos sostinių, o kai kurias jų ir lenkia. Nors karantinas prislopino visą maitinimo verslą, atėjus pavasariui, pamažu laisvė...

Lauko kavinių atsivėrimo išvakarės: terasų remontas, meniu peržiūra ir ypatingas dėmesys orams

Lauko kavinių atsivėrimo išvakarės: terasų remontas, meniu peržiūra ir ypatingas dėmesys orams

Kelis mėnesius valgę namie ruoštą ar iš kavinių pristatytą maistą, nuo ketvirtadienio turėsime progą prisėsti prie kavinių staliukų, tiesa, kol kas tik lauke. Vyriausybė uždegė žalią šviesą kavinių,...

Po alinusio darbo ir patirtos traumos Indrė su meile kuria desertus: „Kiekvienas tortas man – lyg vaikas“

Po alinusio darbo ir patirtos traumos Indrė su meile kuria desertus: „Kiekvienas tortas man – lyg vaikas“

„Iki to, kur dabar esu, ėjau labai ilgai“, – sako vilnietė Indrė Vitkūnaitė, desertų namų „Su meile, keksas“ įkūrėja. Kelerius metus po studijų ji siekė karjeros „rimtoje“ srityje, kurioje gerai sekė...

Lietuvos žydų virtuvė: įdarytas karpis, kugelis ir madingieji beigeliai. Autentiškos „challah“ receptas

Lietuvos žydų virtuvė: įdarytas karpis, kugelis ir madingieji beigeliai. Autentiškos „challah“ receptas

Ką žinote apie žydų virtuvę? Vilniuje, o gal Niujorke valgėte beigelių, patys bandėte juos kepti? Skanavote kapotos silkės, humuso? Girdėjote, kad kugelis – žydiškas patiekalas ir kepamas ne tik iš...

Išalkote egzotikos? E.parduotuvės pasiūlys sendintų kiaušinių, šilkverpių lervų ar smirdaliaus durijaus

Išalkote egzotikos? E.parduotuvės pasiūlys sendintų kiaušinių, šilkverpių lervų ar smirdaliaus durijaus

Mėgėjai namuose ruošti egzotiškus patiekalus, kuriems reikia ypatingų ingredientų, dar mena laikus, kai jų tekdavo siųstis iš užsienio ar temptis lagaminuose iš kelionių. Tačiau per pastaruosius...

Viešnagė latvių virtuvėje: mažiau bulvių, daugiau žuvies ir saldėsių. 2 desertų iš duonos receptai

Viešnagė latvių virtuvėje: mažiau bulvių, daugiau žuvies ir saldėsių. 2 desertų iš duonos receptai

Su latviais esame artimi kaimynai, iki pandemijos Ryga buvo tapusi populiaria savaitgalio išvykų, o Latvijos pajūris – atostogų vieta. Tačiau, paradoksas, apie latvių virtuvę žinome nedaug, Lietuvoje...

Buvęs mokytojas, dabar – šefas ir tinklaraštininkas Aurimas: „Žmonės nori paprasto, naminio maisto“

Buvęs mokytojas, dabar – šefas ir tinklaraštininkas Aurimas: „Žmonės nori paprasto, naminio maisto“

Jau metus gyvenant pandemijos akivaizdoje, daugelis mūsų namuose gaminame žymiai dažniau. O kai idėjų atsargos išsenka, fantazija buksuoja, įkvėpimo ieškome ne tik portaluose, bet ir socialinių tinklų...

Mažų maisto verslų starto ir augimo karantinas nestabdė: kokie nauji pirkėjų įpročiai tą lėmė?

Mažų maisto verslų starto ir augimo karantinas nestabdė: kokie nauji pirkėjų įpročiai tą lėmė?

Jau metus užsitęsusi sudėtinga situacija, kurią lėmė pandemija, slegia psichologiškai, nemažai daliai verslų kelia daug iššūkių, tačiau yra ir tokių verslo nišų, kurioms šis metas tapo gera proga...

Tautiečiai Ispanijoje gamina savo svajonių šokoladą, ateities siekis – rimtas fabrikėlis su lietuviška įranga

Tautiečiai Ispanijoje gamina savo svajonių šokoladą, ateities siekis – rimtas fabrikėlis su lietuviška įranga

Vargiai surastume žmogų, kuris nemėgsta šokolado, juolab kad jo rūšių šiais laikais egzistuoja begalės. Tačiau Ispanijoje jau kelerius metus gyvenančiai Klimų šeimai nepavyko rasti saldėsio, kuris...

Kokius patiekalus geriausi restoranai tiekia į namus? Nuo didkepsnio ir aštuonkojo iki lazanijos bei spurgų

Kokius patiekalus geriausi restoranai tiekia į namus? Nuo didkepsnio ir aštuonkojo iki lazanijos bei spurgų

Sausis restoranams kasmet būdavo bene sunkiausias mėnuo – gruodį paišlaidavę šventėms, pirmą metų mėnesį tautiečiai taupydavo. 2020-ųjų žiemos šventės neleido restoranams uždirbti, tad šiųmetis...

Pasaulinį įvertinimą pelniusių saldumynų kūrėjai: „Pandemijos metais populiarėja valgomos dovanos“

Pasaulinį įvertinimą pelniusių saldumynų kūrėjai: „Pandemijos metais populiarėja valgomos dovanos“

Paklaustas, ar karantino metu lietuviai valgo daugiau šokolado, saldumynų prekės ženklo „Laroché“ bendraįkūrėjas Andrius Martinaitis tokiai versijai pritaria gana santūriai, nors jo kartu su žmona į...

Maisto halių karantininiai iššūkiai: nuomininkai be projektų vystytojų pagalbos neišsiverstų

Maisto halių karantininiai iššūkiai: nuomininkai be projektų vystytojų pagalbos neišsiverstų

Per kelis pastaruosius metus sostinėje įsikūrė ne viena vieta, kur po bendru stogu susibūrė įvairūs maisto gamintojai – tai vadinamosios maisto halės ar maisto turgūs (angliškai – food hall)....

2020-ųjų virtuvės iššūkiai: nuo raugo duonos ir „namų kavinės“ iki nostalgijos baltai mišrainei ir varškėčiams

2020-ųjų virtuvės iššūkiai: nuo raugo duonos ir „namų kavinės“ iki nostalgijos baltai mišrainei ir varškėčiams

Praėję metai daug iš mūsų atėmė, smarkiai apribojo, teko atsisakyti pamėgtų dalykų, tačiau vienas pagrindinių, gyvybę palaikančių poreikių – valgyti – juk niekur nedingo. Keliems mėnesiams „nusėdus“...

Kokios Kūčios be spanguolių kisieliaus! Žinovo receptas ir patarimai

Kokios Kūčios be spanguolių kisieliaus! Žinovo receptas ir patarimai

Ant Kūčių stalo būtinai turi įsitaisyti ir indas su kisieliumi. Išvirtas iš spanguolių šis gėrimas yra Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, ruoštas ir mėgtas įvairiuose regionuose nuo senų laikų....

Paruošti 12 Kūčių patiekalų – neįmanoma misija? Išgelbės restoranai: ką gausite ir kiek kainuos?

Paruošti 12 Kūčių patiekalų – neįmanoma misija? Išgelbės restoranai: ką gausite ir kiek kainuos?

Kūčios Lietuvoje tradiciškai dažniau būdavo ne vienos šeimos, bet kelių kartų, giminės šventė. Kūčiukai, aguonų pienas, silkė „pataluose“, įdaryta žuvis – tai kartą metuose ruošiami skanėstai, kurių...

Gurmaniškų produktų pardavėjai nesiskundžia: ką išleistų restoranuose, lietuviai skirs skanėstams

Gurmaniškų produktų pardavėjai nesiskundžia: ką išleistų restoranuose, lietuviai skirs skanėstams

Uždaryti restoranai, barai, naktiniai ir sporto klubai, kino teatrai, kitos linksmybių ir aktyvaus laisvalaikio vietos daugeliui žmonių sumažino mažų džiaugsmų ir malonumų pasirinkimą. Tačiau...

Restoranai atverti durų per šventes nebesitiki: vieni šefai priverstinai ilsisi, kiti kuria skanėstus namams

Restoranai atverti durų per šventes nebesitiki: vieni šefai priverstinai ilsisi, kiti kuria skanėstus namams

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki gruodžio 17-osios ir tampa vis akivaizdžiau, jog didžiosios metų šventės šiemet bus išskirtinai naminės. Virtuvės šefai, ankstyvą rudenį dar tikėjęsi, jog mėnesius...

Niujorke gimusi, Teksase augusi Lindrė Vilniuje įkūrė „tacos“ restoraną: būna dienų, kai vos spėja gaminti

Niujorke gimusi, Teksase augusi Lindrė Vilniuje įkūrė „tacos“ restoraną: būna dienų, kai vos spėja gaminti

Lindrė Silenas-Pudžiuvelienė iki 2005-ųjų nė sykio nebuvo lankiusis Lietuvoje, tačiau augdama JAV valgydavo ir šaltibarščius, ir kepenėles – maistą, dėl kurio jos draugai su nuostaba kraipydavo...

Restoranų rinka – aukštos įtampos režime: rudenį bando išgyventi, bet vargina nežinia

Restoranų rinka – aukštos įtampos režime: rudenį bando išgyventi, bet vargina nežinia

Ruduo restoranams, bent jau didmiesčių, tradiciškai būdavo metas, kai svečių pagausėdavo, o spalio pabaigoje, lapkritį prasidėdavo ir pasiruošimas žiemos šventėms. Šis ruduo, akivaizdu, kitoks – į bū...

Stočių egzotika neišgąsdino: rūšinę kavą verda ir traukinių, ir autobusų keleiviams

Stočių egzotika neišgąsdino: rūšinę kavą verda ir traukinių, ir autobusų keleiviams

Vilniaus Senamiestyje ir Naujamiestyje, o ir kituose rajonuose arčiau centro pastaruoju metu įsikūrė daug jaukių, nedidelių kavinių. Tačiau ar sugalvotumėte geros, rūšinės kavos ieškoti stotyse?...

Sostinėje jau kviečia „Senatorių pasažas“: kas įdomaus naujoje maistui skirtoje erdvėje?

Sostinėje jau kviečia „Senatorių pasažas“: kas įdomaus naujoje maistui skirtoje erdvėje?

Paskutinę liepos dieną, penktadienį, Vilniuje oficialiai startavo nauja įspūdinga vieta „Senatorių pasažas“. Didžioji jo dalis bus skirta maistui ir gastronominėms patirtims. Maisto parduotuvėlės,...

Supažindinusi kauniečius su ypatingais dešrainiais, dabar pratina prie kimchi ir rimtų tortų

Supažindinusi kauniečius su ypatingais dešrainiais, dabar pratina prie kimchi ir rimtų tortų

Šį ketvirtadienį, liepos 23-iąją, pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Visai gali būti, kad šiuo klausimu Lietuvoje bene labiausiai pasisekė kauniečiams – čia veikiančio greito maisto...

Sostinės senamiestyje kuria naują maistui skirtą erdvę: pristatė, kas ten lauks jau rugpjūtį

Sostinės senamiestyje kuria naują maistui skirtą erdvę: pristatė, kas ten lauks jau rugpjūtį

Nors šie metai restoranų ir svetingumo verslui pilni iššūkių, akivaizdu, jog stambių projektų tai nestabdo. Penktadienį žiniasklaidai pristatytas naujas projektas pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje,...

Išskirtinė viešbučių restoranų vasara: vieni užsidarė, kiti atvėrė glėbį miestiečiams

Išskirtinė viešbučių restoranų vasara: vieni užsidarė, kiti atvėrė glėbį miestiečiams

Šią vasarą, jei tik panaši nepasikartos, visi prisiminsime ilgai. Nors dalis verslų pamažu atsigauna, restoranai ir kavinės pajūryje džiaugiasi nemažu srautu, apgulti ir sostinės barai, ypač...

Stabdžio pedalo nespaudžia: prieš karantiną plėtrą suplanavę restoranai atvers duris

Stabdžio pedalo nespaudžia: prieš karantiną plėtrą suplanavę restoranai atvers duris

Nuo gegužės 18-osios svečius ne tik lauke, tačiau ir viduje jau galintys priimti restoranai pamažu bunda. Tačiau sostinėje nemažai ir tokių vietų, kurių vitrininiai langai tamsūs – kartais net než...

Ledų kūrėją įkvepia net knygos: ragauti naujausių skonių kviečia į Palangą

Ledų kūrėją įkvepia net knygos: ragauti naujausių skonių kviečia į Palangą

Jei reikėtų įvardinti kelis kertinius vasaros atributus, nemažai lietuvių sakytų „ledai“ ir „lietuviškas pajūris“ (kai kas dar pridėtų – „šašlykai“!). Būtent didžiausiame Lietuvos kurorte, Palangoje,...

Turistai vasarą restoranų neužtvindys: užverti duris, daryti pauzę ar tikėtis kaimynų srauto?

Turistai vasarą restoranų neužtvindys: užverti duris, daryti pauzę ar tikėtis kaimynų srauto?

Pamažu „atšylančios“ karantino sąlygos pastarąsias savaites paskatino restoranus rikiuoti staliukus lauke, viliamasi, jog bus galima priimti svečius ir viduje. Tačiau akivaizdu, jog šią vasarą tikė...

Efektingai atrodo ir labai skanu: cinamoninė riekelių duona

Efektingai atrodo ir labai skanu: cinamoninė riekelių duona

Mielinių kepinių yra daugybė, jie skiriasi ir tešlos sudėtimi (tad ir skoniu), ir forma, ir paruošimo sudėtingumu. Visus žavi gražiai suraitytos bandelės, puikiai iškilę pyragai, tačiau kepinys,...

Picerija namuose: 9 naudingi patarimai, kurie pravers, ir įvairiausi receptai

Picerija namuose: 9 naudingi patarimai, kurie pravers, ir įvairiausi receptai

Karantino metu nemažai žmonių tapo ir kirpėjais, ir naminės duonos kepėjais, ir savo vaikų mokytojais ar bent jų asistentais. Šį ilgąjį savaitgalį linkime atsipalaiduoti, pailsėti ir pradžiuginti...

Lauko staliukai restoranams įpūtė tik santūraus optimizmo – laukia šilumos ir tesėtų pažadų

Lauko staliukai restoranams įpūtė tik santūraus optimizmo – laukia šilumos ir tesėtų pažadų

Nuo balandžio 27-osios sušvelnintos karantino sąlygos dalį restoranų ir kavinių savininkų paskatino valyti dulkes nuo žiemą nenaudotų lauko baldų, skubama įrengti terasas. Tačiau verslininkų...

Ieva Šidlaitė: „Laukinių valgomų augalų Lietuvoje begalės, skonių – nerealiai daug“

Ieva Šidlaitė: „Laukinių valgomų augalų Lietuvoje begalės, skonių – nerealiai daug“

Ieva Šidlaitė, prieš trejus metus išleistos knygos „Natūralus rauginimas“ autorė, nemažam būriui skaitytojų tapo šio produktų paruošimo būdo, taip pat duonos su raugu kepimo mokytoja. Nors istorikė...

Vegetariškomis Velykomis nekvepia: mėsos pardavėjai vos spėja suktis, bet pirkimo pokyčių pastebi

Vegetariškomis Velykomis nekvepia: mėsos pardavėjai vos spėja suktis, bet pirkimo pokyčių pastebi

„Šios Velykos bus kitokios“ – tyliai ar garsiai daugelis sakome jau gerą savaitę. Tačiau kai kuriais aspektais didžiausia pavasario šventė nepakis – kaip ir kasmet per ją gausiai valgysime mėsos....

Maisto produktai į namus: didieji stringa užsakymų lavinoje, tad į trasą šoka naujokai

Maisto produktai į namus: didieji stringa užsakymų lavinoje, tad į trasą šoka naujokai

„Pas mano kaimynus atvažiavo Barbora!“, – „Oho, tavo kaimynai kieti!“. Tokios ir panašios replikos socialiniuose tinkluose puikiai iliustruoja ryškią pastarųjų savaičių tendenciją: užsisakyti prekių...

Restoranuose – įtampos metas: vieni viliasi pratempti iš užsakymų, kiti mato masinę katastrofą

Restoranuose – įtampos metas: vieni viliasi pratempti iš užsakymų, kiti mato masinę katastrofą

Pirmosios karantino dienos Lietuvos restoranuose ir kavinėse – sudėtingų sprendimų laikas: dirbti ar užsidaryti? Leisti darbuotojus apmokamų ar neapmokamų atostogų, visai atsisveikinti, o gal bandyti...

Parašykite atsiliepimą apie 15min