Dabar populiaru
15min be reklamos
Jurga Vaičiūtė

Jurga Vaičiūtė


MAISTAS redaktorė
Visi autoriai

Autoriaus naujienos

4 patikrintos vietos Vilniuje, kur maistas gardus ir pigus, nors fasadas kuklus

4 patikrintos vietos Vilniuje, kur maistas gardus ir pigus, nors fasadas kuklus

Yra restoranų, kurių impozantiški fasadai dvelkia didybe ir aukštomis kainomis – tai jiems priklauso pagal statusą. Kitas reikalas, jog ne visada maistas tokiose vietose pateisina lūkesčius. Šįkart...

5 netinklinės Vilniaus kavinės, galinčios tapti puikiu atradimu

5 netinklinės Vilniaus kavinės, galinčios tapti puikiu atradimu

Kavinių sostinės centre gausu, vienos jų priklauso tinklams, kitos mažytės ir jose kartais net triūsia patys savininkai. Per porą pastarųjų karantino metų kiek rečiau jose lankėmės, o dabar verta grįž...

Savaitės vieta: kepiniais kvepiantis draugių verslas – kavinė „Margas kočėlas“

Savaitės vieta: kepiniais kvepiantis draugių verslas – kavinė „Margas kočėlas“

Kai prieš kelerius metus mergvakario proga vilnietė Inga Brazauskė iš draugių gavo ryškiai išmargintą kočėlą, panašu, dar vargiai nujautė, kur tai nuves. Šis daiktas dabar tapo Ingos kartu su bičiule...

4 vietos, kur Vilniuje verta keliauti valgyti plovo

4 vietos, kur Vilniuje verta keliauti valgyti plovo

Plovas – visiems pažįstamas patiekalas, turintis daug aistringų gerbėjų. Tiesa, ne visi namuose, valgyklose ar kavinėse gaminami patiekalai nusipelno šio pavadinimo, kartais tai tiesiog ryžių košė su...

Savaitės vieta: smagiai eklektiška kavinė „Kava ir Vinilas“ priešais „baisiai gražią“ ambasadą

Savaitės vieta: smagiai eklektiška kavinė „Kava ir Vinilas“ priešais „baisiai gražią“ ambasadą

Sostinės Naujamiestis pastaruoju metu nė kuo nenusileidžia Senamiesčiui kavinių gausa. Tiesą sakant, dinamiškame rajone jos net dažniau pažeria malonių netikėtumų. Jų apstu kavinėje „Kava ir Vinilas“...

Kur Vilniuje ieškoti šviežių beigelių?

Kur Vilniuje ieškoti šviežių beigelių?

Minkšti nesaldūs riestainiai, vadinami beigeliais, pastaraisiais metais itin populiarūs visame pasaulyje, jokia naujiena jie ir Vilniuje. Tai nė nestebina – mūsų regionas – Lietuva, Lenkija – netgi...

Naujame Azijos maisto restorane – tarptautinė komanda, dim sum ir ypatinga antis

Naujame Azijos maisto restorane – tarptautinė komanda, dim sum ir ypatinga antis

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, Azijos šalių virtuvė labai mėgstama. Turime kinų ar indų restoranų, gyvuojančių ne vieną dešimtmetį, naujos vietos taip pat traukia smalsuolius. Kita vertus,...

Velykų stalo pažiba – šokoladinė „babka“: detaliai – kaip iškepti šį skanėstą

Velykų stalo pažiba – šokoladinė „babka“: detaliai – kaip iškepti šį skanėstą

Kad ir kokios nuotaikos tvyrotų ore, neišvengiamai artėja Velykos. Šiemet tai ir proga darsyk įvertinti, kaip gera, kai prie stalo susirenka visi artimieji, o kai kuriuose namuose prie stalo sės ir...

Vilniečių mikrožalumynų verslas: garbanotuose augaliukuose – puokštės vitaminų

Vilniečių mikrožalumynų verslas: garbanotuose augaliukuose – puokštės vitaminų

Savaitgaliais žmonės griebiasi pačios įvairiausios veiklos – nuo maisto gaminimo iki žygių dviračiais. O štai vilniečiai brolis ir sesuo Dovilė Lapinskienė ir Justinas Kudzmanas jau kelintą savaitgalį...

Išvykę į Daniją įkūrė Azijos produktų parduotuvę Lietuvoje: kokie iššūkiai lydėjo ir kodėl tikrai grįš į gimtinę

Išvykę į Daniją įkūrė Azijos produktų parduotuvę Lietuvoje: kokie iššūkiai lydėjo ir kodėl tikrai grįš į gimtinę

Kartais reikia ištrūkti iš įprastos rutinos, kad gimtų šviežia verslo idėja. Taip nutiko lietuviams Dovilei Beržinytei ir Rasiui Baltramiejūnui, kurie, apsigyvenę Danijos sostinėje Kopenhagoje, nutarė...

Ukrainietė kulinarinių knygų autorė paramą gimtinei renka subūrusi maisto bendruomenę

Ukrainietė kulinarinių knygų autorė paramą gimtinei renka subūrusi maisto bendruomenę

Po visą pasaulį pasklidusi ukrainiečių diaspora pastarąsias savaites su siaubu stebi situaciją Rusijos pradėto karo niokojamoje gimtinėje. Begalinis ryžtas padėti, kuo tik įmanoma, o kartais – staiga...

Vėl madingas nekeptas pyragas „banoffee“: kaip jį gaminti ir patobulinti

Vėl madingas nekeptas pyragas „banoffee“: kaip jį gaminti ir patobulinti

Į kavines ir socialinius tinklus jau kuris laikas grįžo desertas, vadinamas „banoffee“, kuriame pirmu smuiku griežia bananai ir karamelė – tą sufleruoja pats pavadinimas. Tai toli gražu nenaujas iš...

Žavingosios kanelės: mitai ir patarimai apie jų kepimą bei klasikinis receptas

Žavingosios kanelės: mitai ir patarimai apie jų kepimą bei klasikinis receptas

Susižavėjimo prancūzišku klasikiniu desertu – kanelėmis – banga per lietuviškus maisto tinklaraščius nusirito jau prieš gerus 10 metų, kai net joms skirtų formų nebuvo taip jau lengva nusipirkti....

Lietuvių maisto iniciatyvos, remiančios Ukrainą: nuo torto vaikams iki receptų bukleto

Lietuvių maisto iniciatyvos, remiančios Ukrainą: nuo torto vaikams iki receptų bukleto

Tai, kas vyksta Ukrainoje, negali nejaudinti. Ir nors daugelis stengiasi dirbti, bent iš dalies grįžti į įprastą gyvenimą, įprastas šiuo metu jis tiesiog negali būti. Į pagalbą ukrainiečiams – ir...

Kaip išvirti skanias varškės spurgas: patarimai, kad pavyktų, ir patikrintas receptas

Kaip išvirti skanias varškės spurgas: patarimai, kad pavyktų, ir patikrintas receptas

Apvalios ar riestainėlių formos varškės spurgos – daugelio mėgstamas, nostalgiškas skanėstas. Tiesa, kaip bebūtų keista, šiais laikais ne visi ryžtasi jas ruošti namuose, verčiau valgo spurgų pas...

Skanių blynų Vilniuje gidas: nuo purių amerikietiškų iki plonyčių lietinių

Skanių blynų Vilniuje gidas: nuo purių amerikietiškų iki plonyčių lietinių

Blynai – daugelio mėgstamas patiekalas, ypač populiarus savaitgalių rytais. Tai paprastas, naminis valgis, kuriam nereikia ypatingų ingredientų. Tačiau kartais nesinori nei blynais kvepiančios...

Pasiilgusiems pasakiškai skanių keptų varškėčių – 10 patarimų ir receptai

Pasiilgusiems pasakiškai skanių keptų varškėčių – 10 patarimų ir receptai

Varškėčiams nereikia ypatingų ingredientų, tačiau vieniems jie pavyksta purūs, lengvučiai, paskrudę tiek, kiek reikia, kitiems – sunkoki, sausoki, o kartais dar ir išorėje apdegę, o viduje neiškepę....

Restoranai – lyg tarp girnų: svečiai pamažu grįžta, bet iššūkių – su kaupu

Restoranai – lyg tarp girnų: svečiai pamažu grįžta, bet iššūkių – su kaupu

Neseniai švęstą Valentino dieną dalyje restoranų svečių buvo apstu, o kai kuriuose jų, panorus apsilankyti savaitgalį, staliuką verta rezervuoti savaitės pradžioje, kitaip vietų neliks. Nors galėtų...

Skanaus Kauno gidas (II): kur ieškoti gero maisto, kvapnios kavos ir šiltų spurgų

Skanaus Kauno gidas (II): kur ieškoti gero maisto, kvapnios kavos ir šiltų spurgų

Ši savaitė padovanojo laisvadienį, kai minime gražią mūsų šaliai svarbią progą. Laisve nuo mokyklos mėgaujasi ir vaikai, o dalis jų tėvelių džiaugiasi proga ilgiau pamiegoti. Galbūt kai kam tai taps...

Kaip iškepti tobulus lietinius: 7 svarbūs patarimai ir receptų rinkinys

Kaip iškepti tobulus lietinius: 7 svarbūs patarimai ir receptų rinkinys

Plonyčiai lietiniai – su įdaru ar be jo – vienas mėgstamiausių blynelių tipų. Ingredientų jiems tereikia nedaug, o rezultatas džiugina ir mažą, ir didelį. Tačiau kartais su lietiniais įvyksta į...

Skanaus Kauno gidas (I): asmeninės rekomendacijos, kur ieškoti gero maisto ir gėrimų

Skanaus Kauno gidas (I): asmeninės rekomendacijos, kur ieškoti gero maisto ir gėrimų

Lietuva tokia nedidelė, kad daugelis judresnių ir aktyvesnių žmonių tikrai yra aplankę visus didžiuosius miestus. Tačiau net ir nesyk buvusieji Kaune šiemet privalo čia atvykti ne vieną kartą – juk...

Skani meilės diena: 15min gidas, kokių staigmenų Valentinui siūlo kavinės ir kepyklos

Skani meilės diena: 15min gidas, kokių staigmenų Valentinui siūlo kavinės ir kepyklos

Niekas negali jums įsakyti, švęsti Valentino dieną kukliai, audringai ar ją visai ignoruoti. Galima jos nesureikšminti, tačiau pažvelgti į ją žaismingai – būtent tokio požiūrio besilaikantiems siū...

Švenčiame picos dieną: 8 naudingi patarimai kepėjams ir 15 receptų

Švenčiame picos dieną: 8 naudingi patarimai kepėjams ir 15 receptų

Šiandien, vasario 9-ąją, pasaulyje minima Tarptautinė picos diena. Tai vienas lietuvių mėgstamiausių patiekalų – mielai valgomas kavinėse, užsisakomas į namus ar kepamas pačių. Net jei nesate karštas...

Lyg cinamoninės bandelės, tik įdomiau: kepame riekelių ir beždžionėlių duoną

Lyg cinamoninės bandelės, tik įdomiau: kepame riekelių ir beždžionėlių duoną

Cinamoninės bandelės šalia raugo duonos yra tikras karantininių metų hitas – vieni jų lekia į kepyklas ir kavines, kiti įgudo kepti patys. Nėra nė ko ginčytis – tai nuostabus kepinys, prikvėpinantis...

Kaip gaminti populiarųjį indišką patiekalą „Butter chicken“: patarimai ir receptas

Kaip gaminti populiarųjį indišką patiekalą „Butter chicken“: patarimai ir receptas

Lietuvoje netrūksta nei sušių, nei kebabų gamintojų, o štai indiškos virtuvės patiekalų, kurie būtų gardūs ir pernelyg nenuskurdintų, rasti sunkiau. Visada yra išeitis – gaminti patiems! Taip, daliai...

Išbandyta: ko vertas išmanusis daržas ant palangės?

Išbandyta: ko vertas išmanusis daržas ant palangės?

Už lango – žiema, o namuose ant palangės žaliuoja krapai, noksta žemuogės ar maži pomidoriukai... Skamba neįtikėtinai gerai, tiesa? Ir tai jokia pasaka, bet realybė, jei ant palangės nutūps...

Kepame naminę fokačiją: patarimai ir receptai – neminkytos mielinės ir su raugu

Kepame naminę fokačiją: patarimai ir receptai – neminkytos mielinės ir su raugu

Plokščią itališką duoną fokačiją (focaccia) pamėgsta daugelis jos paragavusių. Ir nors šių plokščių kepinių ne taip jau sunku įsigyti, vargu ar kas prilygs keptiems namuose. Juolab kad ir ingredientų...

Ką verta žinoti namie gaminant „Fish & chips“? 10 ekspertės patarimų

Ką verta žinoti namie gaminant „Fish & chips“? 10 ekspertės patarimų

Žuvis ir bulvytės – „Fish & chips“ – legendinis britų patiekalas, populiarus visame pasaulyje. Jis paperka ir mažus, ir didelius, nes derinys skanus ir smagus valgyti – traškioje tešloje kepta š...

Išbandykite: karališko purumo itališkos spurgos su netikėtu ingredientu

Išbandykite: karališko purumo itališkos spurgos su netikėtu ingredientu

Ką gali turėti bendra spurgos ir bulvės? Pasirodo, sutrintos bulvės nepaprastai praturtina mielinių spurgų tešlą, iškepusios jos yra purios, minkštos, šilkinės tekstūros.

12 produktų, vertų atrasti šiemet: nuo japoniško majonezo iki sezamų pastos

12 produktų, vertų atrasti šiemet: nuo japoniško majonezo iki sezamų pastos

Kad maisto gaminimas netaptų rutina, verta išbandyti ne tik naujus receptus, bet ir šviežiu žvilgsniu įvertinti parduotuvių lentynas – kas gi ten naujo, nebandyto? Pastaraisiais metais Lietuvoje suž...

Ekspertas – apie šaldytą žuvį: ką verta žinoti perkant ir kaip atitirpinti nepridarant klaidų

Ekspertas – apie šaldytą žuvį: ką verta žinoti perkant ir kaip atitirpinti nepridarant klaidų

Panašu, kad joks metų laikotarpis neprilygsta žiemos šventėms pagal tai, kiek žuvies suvalgome! Net ir ne patys didžiausi jos mėgėjai atiduoda pagarbą tradicijoms ir šiuo metu jau ieško receptų. Jei...

Ant švenčių stalo – karališkas „Napoleonas“: patyrusių kepėjų patarimai ir receptai

Ant švenčių stalo – karališkas „Napoleonas“: patyrusių kepėjų patarimai ir receptai

Jei reikėtų rinkti klasikinį naminį tortą, kurį ir senais laikais mėgo, ir dabar tebemėgsta visi, ko gero, rungtųsi medaus tortas ir „Napoleonas“. Būtent pastarasis jau kelerius metus yra grįžęs net į...

Kulinarijos ekspertai – apie nemirtingą baltąją mišrainę: ką verta žinoti?

Kulinarijos ekspertai – apie nemirtingą baltąją mišrainę: ką verta žinoti?

Baltoji mišrainė – žiemos švenčių klasikų klasika, daug kas ją mena dar iš vaikystės, kai konservuoti žirneliai nebuvo tokie jau dažni svečiai parduotuvių lentynose. Kurį laiką jos populiarumas gal...

Į restoraną – pasitikti Naujųjų: už vakarienę – ir keliasdešimt eurų, ir minimali alga

Į restoraną – pasitikti Naujųjų: už vakarienę – ir keliasdešimt eurų, ir minimali alga

Gruodis tradiciškai būdavo tas laikas, kai restoranai neretai „atgrodavo“ ir ne tokius sėkmingus mėnesius. Tačiau pastarieji pora pandemijos metų šią tradiciją sujaukė. Šiemet, panašu, Naujuosius vis...

15min gidas: Kalėdų dovana – kulinarinė knyga. Kokių naujienų pažėrė leidėjai?

15min gidas: Kalėdų dovana – kulinarinė knyga. Kokių naujienų pažėrė leidėjai?

Knyga – viena smagiausių, prasmingiausių ir šilčiausių Kalėdų dovanų. O jei žmogus, kurį apdovanosite, mėgsta suktis virtuvėje (o gal svajoja pamėgti ten suktis), nesuklysite išrinkę kulinarinę knygą....

Šv. Liucijos dienai – ryškiaspalvės mielinės bandelės, žadančios tamsos pabaigą

Šv. Liucijos dienai – ryškiaspalvės mielinės bandelės, žadančios tamsos pabaigą

Rytoj, gruodžio 13-ąją, pasaulyje minima šventosios Liucijos diena. Nuo tos dienos vakarai jau nustoja ilgėti (tik rytą saulė vis dar pateka minute kita vėliau), todėl ji laikoma simboline tamsiojo...

Savaitės vieta: „Dešrainė“ čirškina dešreles iš Vienos, o valgytojai grįžta vėl ir vėl

Savaitės vieta: „Dešrainė“ čirškina dešreles iš Vienos, o valgytojai grįžta vėl ir vėl

Ar Lietuvoje dar gali ką nors nustebinti dešrelės? Atrodytų, kepam jas ant grilio vasarą, valgom ir žiemą, o yra ir kas „aštuonkojus“ iš jų vaikams gamina. Tačiau maisto entuziastų pora Linas ir...

15min gidas: kokiais skanėstais šiemet vilioja Vilniaus Kalėdų miestelis?

15min gidas: kokiais skanėstais šiemet vilioja Vilniaus Kalėdų miestelis?

Kalėdos sunkiai įsivaizduojamos be meduolių, cinamonu kvepiančių kepinių, karšto šokolado, sušildančių gėrimų. Dėl karantino sostinės Kalėdų miestelio prekybininkai šiemet išsklaidyti į kelias vietas,...

Azerbaidžano virtuvės įvairovė: ką įdomaus jie gamina ir kur Vilniuje kepa kiaušinienę „Kuku“?

Azerbaidžano virtuvės įvairovė: ką įdomaus jie gamina ir kur Vilniuje kepa kiaušinienę „Kuku“?

Daugelis lietuvių žino bent po kelis armėnų, gruzinų, lenkų ar žydų virtuvės patiekalus, o paklausus apie Azerbaidžano virtuvę, ne vienas sutriktų. Ši šalis priklauso Kaukazo regionui, tad kai...

Ekspertė – apie kalėdinius prieskonius: kokius pirkti, kaip laikyti, kokių naujienų dairytis?

Ekspertė – apie kalėdinius prieskonius: kokius pirkti, kaip laikyti, kokių naujienų dairytis?

Net ir tie, kas gamina rečiau ir kukliau, be prieskonių – bent jau pipirų, druskos, krapų, lauro lapų – neapsieina. O aistringi kulinarai spintelėse ar stalčiuose laiko dešimtis pačių įvairiausių...

Parašykite atsiliepimą apie 15min