Dabar populiaru
Jurga Vaičiūtė

Jurga Vaičiūtė


MAISTAS redaktorė

Esu 15min.lt Maisto rubrikos redaktorė. Su prekės ženklu 15min esu dar nuo tada, kai tai buvo nemokamai didžiuosiuose Lietuvos miestuose dalinamas laikraštis, tad iš vidaus sekiau ir dalyvavau daugybėje pokyčių ir transformacijų.

Išbandžiusi kelias skirtingas pozicijas portale, šiuo metu rašau apie tai, kas bene labiausiai siejasi su mano pomėgiu – maistą ir gastronomiją. Taigi, darbas ir hobis mano gyvenime neatsiejamai persipynę. Dar viena mano interesų sritis – knygos, todėl, kai tik lieka laiko, prisidedu kuriant ir portalo dalį, skirtą literatūrai.

Vilniaus universitete studijavau filosofiją, vėliau dirbau gastronomijai skirtame žurnale bei Atviros Lietuvos fondo projektuose.  

Visi autoriai

Autoriaus naujienos

Pokyčiai „Stiklių“ restorane: naujas šefas, degustacinis meniu ir lietuviškos virtuvės tapatybės paieškos

Pokyčiai „Stiklių“ restorane: naujas šefas, degustacinis meniu ir lietuviškos virtuvės tapatybės paieškos

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranas, dažnai vadinamas tiesiog „Stiklių“ restoranu, nemažai daliai gurmanų tebėra legenda – ilgamečiai savininkai, kantraus įdirbio metai, aukšta paslaugų...

15min gidas: nauja maisto vieta Vilniuje, kur verta užsukti bent 14 kartų

15min gidas: nauja maisto vieta Vilniuje, kur verta užsukti bent 14 kartų

Kai pritrūksta noro klajoti po skirtingą maistą siūlančias kavines ir restoranus, ypač rudenišku oru, gera išeitis – keliauti ten, kur po vienu stogu pasitinka įvairovė. Pietaujantiems sostinės...

Besigėrintiems rudeniu Palangoje: 2 restoranai-naujokai, kviečiantys ne tik vasarą

Besigėrintiems rudeniu Palangoje: 2 restoranai-naujokai, kviečiantys ne tik vasarą

Nuostabūs orai artėjant savaitgaliui vilioja vėl palikti didmiesčius ir ieškoti auksinio rudens kur nors kitur. Kodėl gi neaplankius po vasaros dūzgesio nurimusios Palangos? Juolab, kad šią vasarą ryš...

R.Ničajienė apie naująją knygą: „Apie sveikus skanumynus nekalbu, apie maistingus – taip“

R.Ničajienė apie naująją knygą: „Apie sveikus skanumynus nekalbu, apie maistingus – taip“

Rudenį pats metas grįžti į jaukius namus, taip pat ir prie orkaičių bei naršyti pyragų receptus. Vienu iš puikių jų šaltinių galėtų tapti nuostabi, knygynus ką tik pasiekusi knyga – Renatos Ničajienė...

Knygų recenzija. Apie seksą ir neištikimybę – be lėkštų patarimų ir klišių

Knygų recenzija. Apie seksą ir neištikimybę – be lėkštų patarimų ir klišių

Ar patarimų apie sėkmingus santykius ir aistringą seksą pertekliaus laikais dar gali atsirasti autorių, kurie šia tema pasakytų ką nors naujo, taiklaus ir priverčiančio susimąstyti? Psichoterapeutei,...

Vasaros nestandartas: natūraliems ingredientams ištikimi „Tie kepėjai“ vilioja skaniausiais desertais

Vasaros nestandartas: natūraliems ingredientams ištikimi „Tie kepėjai“ vilioja skaniausiais desertais

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Sužavėtos natūralių saldumynų, seserys ėmėsi jų kūrybos, rezultatas – pasakiška receptų knyga

Sužavėtos natūralių saldumynų, seserys ėmėsi jų kūrybos, rezultatas – pasakiška receptų knyga

Seserys, tinklaraščio „Feed My Sister“ bendraautorės Asta ir Rūta jau 11 metų gyvena skiriamos nemenko atstumo – viena Vilniuje, kita Londone. Tačiau užtenka su abiem susėsti prie vieno stalo, kad į...

Vasaros nestandartas: japoniško maisto baras „Gyoza“, kur japonai pavalgo kaip namie

Vasaros nestandartas: japoniško maisto baras „Gyoza“, kur japonai pavalgo kaip namie

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Vasaros nestandartas: „Kaskasakè“ – nekukliai geras azijietiško maisto taškas sostinėje

Vasaros nestandartas: „Kaskasakè“ – nekukliai geras azijietiško maisto taškas sostinėje

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Vasaros nestandartas: ledainė, kur visada šviečia saulė, o ledai – patys skaniausi

Vasaros nestandartas: ledainė, kur visada šviečia saulė, o ledai – patys skaniausi

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Vasaros nestandartas: brolių „Kavos reikalai“, kur laukiami ir pažengusieji, ir pradinukai

Vasaros nestandartas: brolių „Kavos reikalai“, kur laukiami ir pažengusieji, ir pradinukai

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Vasaros nestandartas: pitarija „Fire Place“, kur svarbiausia maistas, o ne puošmenos ir lipšnybės

Vasaros nestandartas: pitarija „Fire Place“, kur svarbiausia maistas, o ne puošmenos ir lipšnybės

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias...

Aukštoji greitojo maisto lyga: „ManGi Hot Dogs“ Kaune šeimininkė dešrainius dekoruoja pincetu

Aukštoji greitojo maisto lyga: „ManGi Hot Dogs“ Kaune šeimininkė dešrainius dekoruoja pincetu

Dešrainiai daugeliui lietuvių tėra pigus, greitas, ne itin įmantrus užkandis, kurį patogu sukimšti pagriebus kioske, degalinėje ar parduotuvės kavinėje. Sukimšti ir pamiršti, jei tik skrandis sė...

15min gidas: 5 įdomios madingojo „bruncho“ vietos sostinėje, kurios nusipelnė jūsų dėmesio

15min gidas: 5 įdomios madingojo „bruncho“ vietos sostinėje, kurios nusipelnė jūsų dėmesio

Vėlyvieji pusryčiai, kalbininkams grūmojant dar vadinami „brunchu“, ir Lietuvoje madingi jau kelerius metus. Savaitgalio pusryčiais, pereinančiais į pietus, siūlo mėgautis gana nemažai Vilniaus vietų....

2 naujienos kulinarinių knygų lentynoje: receptai iš TV ekrano ir linksma šeimos skonių istorija

2 naujienos kulinarinių knygų lentynoje: receptai iš TV ekrano ir linksma šeimos skonių istorija

Pavasarį dalis žmonių pasišauna maitintis tik vaisių kokteiliais, tačiau sąmoningesni valgytojai supranta, kad gyvenimas be blynų, makaronų ir tortų ilgainiui apkars. Todėl pavasarį racioną verčiau „...

N.Kiuberis – apie Vilniuje startavusį kavos festivalį: „Neapsilankyti čia – tai lyg ryte neišgerti kavos“

N.Kiuberis – apie Vilniuje startavusį kavos festivalį: „Neapsilankyti čia – tai lyg ryte neišgerti kavos“

Penktadienį, kovo 23-iąją, Vilniuje prasidėjo tris dienas vyksiantis „Vilnius Coffee Festival“. Į menų fabriką „Loftas“ kviečiantis renginys įkvėptas rimto, tačiau ir itin gyvo Londono kavos...

Išleistas Vilniaus „Geros kavos žemėlapis“: stilingame gide – 10 kavinių, kurios nusipelnė ir turistų dėmesio

Išleistas Vilniaus „Geros kavos žemėlapis“: stilingame gide – 10 kavinių, kurios nusipelnė ir turistų dėmesio

Kavos kultūra Lietuvoje pastaraisiais metais auga kaip ant mielių, Vilnius jau tikrai neatsilieka nuo kitų Europos sostinių, o kai kurias jų ir lenkia. Ketvirtadienio, kovo 22-osios, rytą pristatyta...

Prof. R.Laužikas ir šefas L.Čeprackas: Tai, kad esame kultūrų kryžkelėje – tikra dovana gastronomijai

Prof. R.Laužikas ir šefas L.Čeprackas: Tai, kad esame kultūrų kryžkelėje – tikra dovana gastronomijai

Rebusą, kas yra tikra „lietuviška virtuvė“, sprendžiame jau porą dešimtmečių. Ir ne tik profesionalai teoriniame lygmenyje, bet visi mes, valgytojai, labai praktiškai – ragaudami patiekalų, paž...

Susižavėję gardėsiu iš Transilvanijos ėmė juos kepti Vilniuje: tolimas šakočio giminaitis stebina forma ir skoniu

Susižavėję gardėsiu iš Transilvanijos ėmė juos kepti Vilniuje: tolimas šakočio giminaitis stebina forma ir skoniu

Sunku įsivaizduoti žmogų, kuris įžengęs pro kavinės „Skonio vėjas“ duris sostinės Senamiestyje, nesusidomėtų, kas gi čia taip užburiančiai kvepia. Ryškiausiai jaučiamas cinamono aromatas, o dar – už...

Saldžią knygą išleidusi K.Starkienė: „Jei dingtų penktadienio deserto tradicija, šeima manęs nesuprastų“

Saldžią knygą išleidusi K.Starkienė: „Jei dingtų penktadienio deserto tradicija, šeima manęs nesuprastų“

Kai kiek daugiau, kaip prieš metus Kotryna Starkienė metė sau iššūkį – kiekvieną penktadienį pagaminti naują, iki tol nebandytą desertą, o jo receptu bei nuotrauka pasidalinti socialiniame tinkle „...

Savaitės vieta: restoranas „Health“ demonstruoja, kad sveikam maistui ir geram skoniui – pakeliui

Savaitės vieta: restoranas „Health“ demonstruoja, kad sveikam maistui ir geram skoniui – pakeliui

Tie, kieno pasižadėjimai sveikiau maitintis neišblėsta pasibaigus pirmajam metų mėnesiui, dažnai sprendžia galvosūkį, kur Vilniuje papietauti ar pavakarieniauti ir sveikai, ir skaniai – mėgaujantis iš...

R.Daskevičius: „Norėjau sukurti ne tik stilingų maisto nuotraukų projektą, bet ir skatinti žmones drąsiau gaminti“

R.Daskevičius: „Norėjau sukurti ne tik stilingų maisto nuotraukų projektą, bet ir skatinti žmones drąsiau gaminti“

Visus praėjusius metus, 52 savaites iš eilės, fotografas Robertas Daskevičius fiksavo meną lėkštėse – žinomų Lietuvos šefų ruoštus patiekalus ir, žinoma, pačius kūrėjus. Šios stilingos nuotraukos praš...

Savaitės vieta: restoranas „Spice“ – Azijos stiliaus maistas be pompastikos

Savaitės vieta: restoranas „Spice“ – Azijos stiliaus maistas be pompastikos

Jei keliavote po Aziją ar klajojote po įdomesnius Berlyno, Londono, Niujorko rajonus, jau žinote, jog geriausias azijietiškas maistas dažnai siūlomas ne iščiustytuose restoranuose, bet tokiose...

Savaitės vieta: „City Chef“ – rimti barbekiu reikalai ir nemokami ledai desertui

Savaitės vieta: „City Chef“ – rimti barbekiu reikalai ir nemokami ledai desertui

Laikais, kai maisto industrija restorano savininkui gali pasiūlyti nuo šaldytų kruasanų, kuriuos belieka iškepti, iki „šviežio“ padažo vakuuminėse pakuotėse, sunku nesižavėti vietomis, kurios pačios...

15min gidas, kur nuvesti maistu ir kava besidominčius Vilniaus svečius: 5 idėjos

15min gidas, kur nuvesti maistu ir kava besidominčius Vilniaus svečius: 5 idėjos

Kaip jums tarpušvenčiu sekasi dirbti? Ko gero, kiek sunkiau, nei mėgautis maistu ir plepėti su giminaičiais bei draugais šventinėmis dienomis. Jei maisto gaminti ir namie tūnoti ne(be)norite,...

Kokios Kūčios be spanguolių kisieliaus! Žinovo receptas ir patarimai

Kokios Kūčios be spanguolių kisieliaus! Žinovo receptas ir patarimai

Ant Kūčių stalo būtinai turi įsitaisyti ir indas su kisieliumi. Išvirtas iš spanguolių šis gėrimas yra Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, ruoštas ir mėgtas įvairiuose regionuose nuo senų laikų....

Sakralinis patiekalas kūčia: verta prisiminti ir dėl skonio, ir dėl sveikos mitybos principų

Sakralinis patiekalas kūčia: verta prisiminti ir dėl skonio, ir dėl sveikos mitybos principų

Kūčios, Kalėdos – puiki proga ne vaikytis madų, tačiau prisiminti, ką valgė mūsų senoliai. Ir tikrai klysta tie, kurie mano, jog senieji patiekalai buvo sunkūs ir ne itin sveiki, dažnu atveju –...

Kalėdoms – kalakutas, žąsis, antis ar višta? Ekspertė – apie kiekvieno paukščio ypatybes

Kalėdoms – kalakutas, žąsis, antis ar višta? Ekspertė – apie kiekvieno paukščio ypatybes

Jei iki šiol neapsisprendėte, dabar pats laikas nutarti, kokį paukštį šausite į orkaitę, o iškepusiu pradžiuginsite prie Kalėdų stalo susėsiančius artimuosius. Ir mažos parduotuvėlės, ir prekybos...

Spalvingoje veganų mugėje įdomybių ir netikėtumų galėjo rasti ir visavalgiai

Spalvingoje veganų mugėje įdomybių ir netikėtumų galėjo rasti ir visavalgiai

Gruodžio 9-ąją, vedami kelią žyminčių geltonų balionų, į Kalėdinę veganų mugę „VegfestLT“ sostinės Naujamiestyje traukė maisto įdomybių ir kitų veganiškų produktų suvilioti smalsuoliai. Ryte kiek...

Dovana – kulinarinė knyga: 15min rekomenduoja įdomiausias naujienas

Dovana – kulinarinė knyga: 15min rekomenduoja įdomiausias naujienas

Artėjant žiemos šventėms tradiciškai pasipylė daugybė naujų knygų. Kulinarinės, gastronominės – jokia išimtis. Knygynų lentynose jau galima rasti (ar netrukus jose atsiras) pačių įvairiausių leidinių...

Vytaras Radzevičius: „Rašant receptų knygą sunkiausia viską tiksliai pamatuoti“

Vytaras Radzevičius: „Rašant receptų knygą sunkiausia viską tiksliai pamatuoti“

Žurnalistui, keliautojui, knygų autoriui Vytarui Radzevičiui neprireikė nė trejų metų ir skaitytojams jis pristato savo antrąją receptų ir smagių istorijų knygą „Pasaulio puodai. Dar 50“. Joje galima...

15min gidas: netikėtos pietų vietos sostinėje – nuo krautuvėlių ir turgaus iki muziejaus

15min gidas: netikėtos pietų vietos sostinėje – nuo krautuvėlių ir turgaus iki muziejaus

Kur šiandien pietausite? Trauksite iš šaldytuvo dėžutę su namuose ruoštu maistu ir prisėsite biuro virtuvėje? Eisite į seną gerą patikrintą vietą? Raginsite kolegas paieškoti „ko nors įdomaus?“. Šį...

Elegantiškosios madlenos: kartą iškepus, sustoti neįmanoma

Elegantiškosios madlenos: kartą iškepus, sustoti neįmanoma

Gali būti, kad šių dailiai atrodančių biskvitinių pyragėlių nuotraukomis gėrėjotės „Instagram“ tinkle, o gal pamenate juos iš Marselio Prusto romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“. Jei suklusote,...

Nuostabūs sausainiai iš laukiamiausios metų desertų knygos: šokoladiniai, minkšti, kvapnūs

Nuostabūs sausainiai iš laukiamiausios metų desertų knygos: šokoladiniai, minkšti, kvapnūs

Šiuolaikinėje kulinarinių, receptų knygų gausybėje lengva pasiklysti. Ypač, jei tuo pernelyg nesidomi ir prie tokių knygų lentynų – realių ar virtualių – užsuki atsitiktinai. Tačiau vienas autorius...

Ekspertas – apie tobulai puraus ir skanaus kugelio paslaptis: svarbu negailėti priedų

Ekspertas – apie tobulai puraus ir skanaus kugelio paslaptis: svarbu negailėti priedų

Atrodytų, jog iškepti kugelį vieni niekai – sutarkavome bulves, įbėrėme šiek tiek druskos, pipirų, dar vieną kitą spirgą ir šauname į orkaitę. Nieko panašaus! Nors kugelis išvaduoja nuo cepelinų...

Viename puode: vištiena su ryžiais, prieskoniais ir karamelizuotais svogūnais

Viename puode: vištiena su ryžiais, prieskoniais ir karamelizuotais svogūnais

Mėgstu patiekalus viename puode – kai supjaustai, pakepini, pamaišai, o tada jau maistas „gaminasi“ pats. Dar man labai patinka mėsos derinimas su vadinamaisiais „šiltaisiais“ prieskoniais – cinamonu,...

Restoranas „Telegrafas“ pristatė rudens meniu: 5 priežastys čia apsilankyti (ir ne tik dėl maisto)

Restoranas „Telegrafas“ pristatė rudens meniu: 5 priežastys čia apsilankyti (ir ne tik dėl maisto)

Viename prabangiausių sostinės viešbučių „Kempinski Hotel Cathedral Square“ įsikūręs restoranas „Telegrafas“ nėra „uždara teritorija“, skirta tik šio viešbučio svečiams. Čia gali užsukti kiekvienas...

15min gidas: kur Vilniuje ragauti itališkų cannoli, ispaniškų churros, portugališkų pasteil de nata?

15min gidas: kur Vilniuje ragauti itališkų cannoli, ispaniškų churros, portugališkų pasteil de nata?

Vasaros atostogos baigėsi, bet prisiminimai apie ragautą skanų, įdomų maistą vis dar gyvi. Jei lankėtės Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, visai gali būti, kad ten ragavote tokių tradicinių mažųjų...

Ekspertas – apie žemaičių blynus: kuo įdaryti, ant ko kepti, kokių klaidų vengti

Ekspertas – apie žemaičių blynus: kuo įdaryti, ant ko kepti, kokių klaidų vengti

Iš pirmųjų bulvių skubėjome čirškinti tarkuotų bulvių blynus, o dabar, bulvėms jau subrendus, orams vėstant, ateina laikas ir tokiems pažįstamiems, tačiau ne visų kepamiems žemaičių blynams. Šis...

Restoranas „Sweet Root“ pristato knygą-pasaką, kuri kvies didžiuotis Lietuva prie stalo

Restoranas „Sweet Root“ pristato knygą-pasaką, kuri kvies didžiuotis Lietuva prie stalo

Kulinarinių, gastronominių knygų Lietuvoje pastaruoju metu išleidžiame daug, tačiau nedaug yra tokių, kurias tikri maisto fanai („foodies“) užsisakytų joms dar net nepasirodžius. Tokia yra knyga „...

Parašykite atsiliepimą apie 15min